Eggs Benedict met Hollandaise saus is een lekker en luxe ontbijt of brunch met gepocheerde eieren. Dit is niet een ontbijt voor als je haast hebt.
Hollandaise saus is namelijk net als mayonaise even iets waar je de tijd voor moet nemen, als je te gehaast bent, lukt het in mijn ervaring meestal niet.
Eggs benedict maken
Eggs benedict maak je met gepocheerde eieren. Eieren pocheren is helemaal niet moeilijk. Hier kan je zien hoe je eieren pocheert.
Hollandaise saus bij eggs benedict
Eggs benedict serveer je met een Hollandaise saus. Een Hollandaise saus maak je net als mayonaise, alleen gebruik je geen olie maar gesmolten roomboter. Het is belangrijk om de boter op een niet te hoog vuur (of in de magnetron) te smelten, je wilt de boter namelijk mooi goudgeel hebben en dus niet bruin laten worden! Hier kan je zien hoe je een snelle Hollandaise saus maakt.
Als je zelf mayonaise maakt heb je olie nodig. Kant-en-klare mayonaise bevat altijd zaad-olie, zoals raapzaad olie. Zaad-oliën zijn hoogbewerkte oliën en slecht voor onze gezondheid. Hier kan je daar meer over lezen. Ik maak mayonaise daarom met extra vierge Taggiasche olijfolie. Deze olijfolie geeft de mayonaise geen bittere nasmaak, wat andere olijfolie meestal wel doet. Maar het grote nadeel van deze zelfgemaakte mayonaise is dat het heel duur is. Een flesje van 500ml Taggiasche olijfolie is zo’n 10 euro. Hollandaise saus is dus een heel goed alternatief voor mayonaise, ant je kan het ook prima koud eten.
Gezonde brunch
De eggs benedict met Hollandaise saus is heel gezond.
Sowieso kan je niet genoeg eieren eten, eieren bevatten niet alleen eiwit en gezonde vetten maar ook belangrijke in vet oplosbare vitamines. Hier kan je meer over eieren lezen.
Bovendien geven eieren al snel een gevoel van verzadiging en dit is al helemaal zo als je ze combineert met gezonde vetten, zoals de Hollandaise saus. Hier kan je meer lezen over voedingsstoffen en verzadiging.
Eggs Benedict
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Hollandaise saus
- 2 eidooiers
- 100 gram roomboter
- 1 theelepel citroensap
- 0.5 theelepel mosterd
- snufje zout
Eggs Benedict
- 4 eieren
- 1 eetlepel azijn
- 100 gram ham
Instructies
Maak eerst de Hollandaise saus
- Verwarm de boter in de magnetron of in een steelpannetje op laag tot matig vuur totdat het gesmolten is, maar niet bruin is.
- Splits de eieren. Je hebt alleen de dooiers nodig, dus zet het eiwit in de koelkast om later voor iets anders te gebruiken.
- Doe de eidooiers in een kom en voeg de mosterd, snufje zout en het citroensap toe. Goed doorkloppen met een handmixer. Het eigeel gaat geleidelijk lichter van kleur worden.
- Voeg nu heel langzaam de gesmolten boter toe, net zoals je mayonaise maakt. Dus begin met een klein, gestaag straaltje en zodra het eigeel de boter goed opneemt, kan je iets sneller boter toevoegen. Zodra als de boter is opgenomen is de saus klaar.
Gepocheerde eieren
- Breng een pan met zo'n 5-10 cm water met de azijn aan de kook.
- Zodra het water kookt het vuur heel laag zetten, zodat het water heel zachtjes borrelt.
- Breek het ei in een theezeefje boven een mok en beweeg het zeefje van links naar rechts, het water druipt nu door het theezeefje en het eiwit en de dooier blijven in het zeefje.
- Laat het ei voorzichtig in het zacht kokende water glijden. Herhaal met alle eieren.
Eggs Benedict
- Leg 50 gram ham op een bordje en leg twee gepocheerde eieren op de ham. Schenk de Hollandaise saus erover heen en maak op smaak met peper en zout.