koffie vasten

Eerste keer 24 uur vasten

eerste keer 24 uur vasten

Ben je er klaar voor, de eerste keer 24 uur vasten? Wat kan je verwachten tijdens je eerste keer 24 uur vasten en hoe maak je er een succes van?

Vasten is een vaardigheid. De eerste keer 24 uur vasten is daarom het moeilijkst. Dit komt deels doordat je vaak niet weet wat je kan verwachten.

Zodra je een eerste keer 24 uur vasten hebt gedaan, zal je merken dat je je eigen grenzen steeds beter leert kennen. Je leert erop vertrouwen dat je lichaam veel meer kan dan wat je misschien verwacht had.

Mocht het echter de eerste keer nog niet helemaal lukken, dan geeft dat natuurlijk ook helemaal niet. Je kan het gewoon een andere keer nog eens proberen. Of je kan meedoen met de Fat-Adapted Challenge en dan leer je stap voor stap om te vasten. In Fase 1 van de Fat-Adapted Challenge ligt de focus op intermittent fasting en in fase 2 op 24 uur vasten.

De gouden regel van het vasten

gouden regel van het vasten

Vast op een veilige manier. Dit geldt dus ook voor 24 uur vasten.

Vasten is geen wedstrijd, niet met jezelf en niet met een ander. Je vast vanwege de gezondheidsvoordelen. Als je je wat slapjes, wat hongerig voelt is dat helemaal normaal. Als je je ziek gaat voelen, dan is dit niet normaal. In zo’n situatie is het belangrijk dat je stopt en als je je echt beroerd voelt medisch advies zoekt. Vasten is niet voor iedereen geschikt, lees deze disclaimer.

Waarom 24 uur vasten?

De meeste mensen die 24 uur willen vasten doen dit hoofdzakelijk voor een goede gezondheid. In het algemeen is het niet nodig om te vasten als je het keto dieet volgt om af te vallen, tenzij je een gewichtsplateau bereikt.

Toch kiezen veel mensen op het keto dieet ervoor om periodiek (meestal 1 of 2 x per jaar) een langere vast te doen. Als je een langere vast wilt doen is het belangrijk dat je dit zorgvuldig opbouwt. Zo zorg je voor de beste kans van slagen. Begin daarom altijd eerst met intermittent fasting en bouw dit geleidelijk uit naar 24 uur vasten.

Autofagie

autofagie

Een langere vast (24 uur of langer) kan autofagie optimaliseren. Autofagie kan je zien als een natuurlijke detox, als de grote schoonmaak van ons lichaam.

Je bereikt autofagie door lang genoeg te vasten zodat je lichaam kapotte en overbodige celonderdelen gaat hergebruiken, omdat het niks anders meer heeft. Je hebt dan dus alle glycogeen al opgebruikt.

Normaal gesproken bereik je dit stadium vrij snel als je de hele tijd het keto dieet volgt. Het is wel belangrijk dat je een puur keto dieet volgt, dus geen eiwitproducten, want die zullen autofagie verhinderen. Hier kan je meer over autofagie lezen.

Darmen schoonvegen

darmen schoonvegen

Toch gaat het niet uitsluitend over autofagie (al is dit wel heel belangrijk), het gaat er ook om dat tijdens je vast je lichaam je darmen kan schoonvegen.

Ook dit is een heel bijzonder proces, waar we normaal gesproken bijna nooit bij stilstaan. Dit proces wordt in werking gezet door het Migrating Motor Complex.

Overgang naar een 24 uur vast

Veel mensen eten de hele dag door. Het is tegenwoordig helemaal niet gek om zo’n 6 of meer eetmomenten per dag te hebben:

  • ontbijt
  • iets bij de koffie
  • lunch
  • iets bij de thee
  • avondeten
  • iets gedurende de avond

Sommige mensen hebben nog meer eetmomenten. Ik had vroeger altijd wel wat ‘eetbaars’ (en overigens ook iets te drinken) in mijn handtas, dat kon een los verpakt koekje zijn of een chocolade reep, etc. Nu kan ik me dat gewoon niet meer voorstellen. Ik was altijd maar met eten bezig: boodschappen doen, eten bereiden, opruimen, etc.

Afleiding is belangrijk voor succes

afleiding

Als je gaat vasten dan is één van de eerste dingen die je merkt dat je opeens heel veel extra tijd hebt.

Aan de ene kant is dit heel fijn en bevrijdend, maar het kan het ook juist moeilijker maken. Vaak eten we niet omdat we honger hebben, maar we eten uit gewoonte en/of verveling. Hier kan je daar meer over lezen.

De extra tijd is normaal gesproken geen probleem met intermittent fasting, omdat je dan meestal je ontbijt overslaat. Dit is handig, want ’s ochtends heb je in het algemeen nog niet veel honger en je hebt het juist ’s ochtends vaak druk, met naar werk gaan, sporten, boodschappen doen, etc. Dit is natuurlijk vooral het geval als je intermittent fasting met het keto dieet combineert, want het feit dat je in ketose bent, zorgt er mede voor dat je je ’s ochtends niet heel hongerig voelt.

Eerste keer 24 uur vasten

Het is dus een heel ander verhaal als je voor de eerste keer 24 uur gaat vasten! Je eet dan waarschijnlijk vanaf 14.00u (of vanaf het tijdstip dat je met je lunch klaar bent) niet meer tot lunch de volgende dag. Je hebt dan nog een groot deel van de middag en de hele avond. Een zee van tijd!

Bovendien ben je gewend om ’s avonds te eten, dus je hongergevoel zal de kop op gaan steken. Ook als je al ruim voldoende calorieën hebt gegeten om in je dagelijkse energie behoefte te voorzien. Het is weer de gewoonte, die er voor zorgt dat je ghreline niveau stijgt en je hongerig maakt.

Daarbij komt dan nog een (flink) knorrende maag. Ons is vaak van jongs af aan geleerd dat een rommelende maag betekent dat je honger hebt en dus snel iets moet eten. Dit klopt overigens niet, een knorrende maag is een signaal dat je darmen schoongeveegd worden. En dat is heel goed je darmflora en dus je gezondheid (immuunsysteem maar ook hoe je je geestelijk voelt).

Plan van te voren wat je gaat doen rond etenstijd

vakantie plannen

Het helpt daarom om juist rond etenstijd iets te plannen.

Als het mooi weer is zou je een lange wandeling kunnen maken, maar je kan ook iets heel anders doen: sporten, film kijken, bordspel, vakantie plannen, etc.

Zelf neem ik altijd een lang bad (met magnesiumsulfaat) rond avondetenstijd en ga dan een boek lezen of op mijn telefoontje.
Vervolgens ga ik vroeg naar bed, op die manier heb ik meerdere keren 3 dagen gevast en ik heb gemerkt dat dit voor mij het beste werkt. Mijn man vast ook een aantal keer per jaar wat langer en hij kiest er voor om dan filmpjes te gaan kijken. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf uitvindt wat voor jou het beste werkt.

Ik denk dat in het algemeen het het beste is om een activiteit te vinden waarbij je je goed moet concentreren en je daardoor goed afgeleid bent of een activiteit waarbij je je helemaal kan ontspannen.

Hongergevoel neemt toe, piekt en neemt af

honger komt in golven

Het goede nieuws is, dat je je niet uren lang enorm hongerig zal blijven voelen. In de meeste gevallen komt een hongergevoel met een golfbeweging. Het neemt langzamerhand toe hoe dichter je bij je normale etenstijd komt. Het piekt op ‘etenstijd’ en daarna neemt het geleidelijk weer af.

Toch kan je nog best een tijd last houden van een knagend gevoel. Bij de één duurt het zo’n 30 minuten en bij de ander kan het soms zelfs enige uren doorgaan. Dit is heel normaal en niet iets om je ongerust over te maken.

Knorrende maag

knorrende maag

De kans is groot dat je tijdens het vasten (meestal rond etenstijd) een flink knorrende maag krijgt. Veel mensen denken dat dit betekent dat je honger hebt, dat is hoe we het associëren maar niks is minder waar!

Een knorrende maag is een positief teken dat je spijsverteringskanaal schoon geveegd wordt. Het is dus een heel belangrijk onderdeel van de grote schoonmaak die je in werking hebt gezet door te vasten.

Hier kan je daar meer over lezen.

(Groene) thee of water met wat zout

water met zout

Het kan zijn dat je echt niet weet wat je met jezelf moet doen van de honger. Neem dan een kop (groene) thee of een glas water met wat zout. Je kan ook wat zout onder je tong nemen. Soms kan je lichaam honger met een natriumtekort (zout) verwarren. Het kan dus zijn dat je je na wat zout genomen te hebben een stuk beter voelt.

Sowieso kan je natuurlijk gewoon thee of water drinken tijdens het vasten, want dat bevat geen calorieën en zal dus niet je vast breken.

Koffie?

caffeïne en slaap

Tijdens een vast kan je zwarte koffie zonder probleem drinken. Veel mensen die het keto dieet al gedurende lange tijd volgen, merken echter dat ze veel sterker op caffeïne gaan reageren. Dit geldt dus ook voor medicatie met caffeïne (bijvoorbeeld paracetamol met caffeïne).

De caffeïne kan in slaap vallen een stuk moeilijker maken. Als jij hier last van hebt, zorg dan dat je na 14.00u geen koffie meer drinkt. Als dit moeilijk is kan je de hoeveelheid koffie die je ’s middags of ’s avonds drinkt geleidelijk afbouwen en bijvoorbeeld vervangen door thee.

Wel of niet Bulletproof koffie?

Bulletproof koffie met MCT C8 olie

Als je de overgang naar een langere vast maakt, kan het soms helpen om een bulletproof koffie te nemen. Een bulletproof koffie geeft snel een gevoel van verzadiging. Je kan een bulletproof koffie nemen om je avondmaaltijd mee te vervangen. Dit kan helpen om je eerste 24 uur vast te helpen volhouden.

Strikt genomen breekt een bulletproof koffie je vast, want je krijgt veel energie binnen. Bulletproof koffie is hoog in gezonde vetten. Toch zal autofagie nog steeds doorgaan, want bulletproof koffie bevat geen eiwitten. Het zijn hoofdzakelijk koolhydraten en eiwitten die autofagie verhinderen. Echter zal autofagie op een lager pitje doorgaan vergeleken met echt vasten. Met echt vasten bedoel ik dat je alleen water (met of zonder zout), thee, en/of eventueel zwarte koffie na 14.00u tot lunch de volgende dag neemt.

Mijn advies is daarom om alleen een Bulletproof koffie te nemen als je denkt dat je het vasten anders niet vol kan houden. Mocht je gemerkt hebben dat caffeïne het moeilijker maakt om in slaap te vallen dan is het beter om Bulletproof koffie ter vermijden. In zo’n situatie kan je wel boterthee nemen mocht dit nodig zijn.

Boterthee

Boter thee

Boterthee komt oorspronkelijk uit Tibet en Bulletproof koffie is gebaseerd op het idee achter boterthee.

Boterthee bevat veel minder caffeïne en kan daarom een goed alternatief zijn voor een Bulletproof koffie.

Hier kan je het recept voor boterthee vinden. Het heeft wel echt een apart smaakje, het is dus wel wennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.