gesmoorde snijbiet

Gesmoorde snijbiet

Door groenten te smoren kan je de smaak van een groente goed naar boven brengen. Bovendien past deze bereidingswijze heel goed binnen het keto dieet, want door meer vet te eten, bereik je eerder een gevoel van verzadiging.

Smoren is een bepaalde kooktechniek die je vooral goed kan gebruiken voor producten die wat langer nodig hebben om gaar te worden. Bijvoorbeeld in het geval van snijbiet zijn de bladeren wel snel gaar, maar de stengels hebben wat langer nodig. Als je wilt dat de stengels toch nog wel stevig blijven, dan is smoren een heel geschikte kooktechniek.

Hoe smoor je groenten?

Je begint met de groenten in het hete gesmolten vet te leggen. Ik gebruik hier eigenlijk altijd roomboter voor, maar extra vierge olijfolie kan ook.

Na enkele minuten draai je het vuur lager en doe je een scheutje water (ongeveer 1-3 eetlepels, dus niet veel) in de pan. Je houdt het vuur laag en je doet de deksel grotendeels op de pan. De deksel moet niet helemaal op de pan, want dan kan de stoom niet meer ontsnappen. Aangezien je het gerecht gaart op een lage temperatuur in tegenstelling tot stoven, verdampt er dus weinig water.

Smoren is een combinatie van braden en stoven.

Snijbiet: Een bijna vergeten groente

De bladeren van de snijbiet lijken in smaak wat op een kruising van spinazie en bietjes. Het heeft een meer uitgesproken smaak dan de meeste spinazie.

De stengels kunnen in allerlei feestelijke kleuren komen. Ze kunnen lichtgroen, maar ook geel, roze, paars en rood zijn. De stengels kun je stoven als je ze wat zachter wilt hebben of smoren als je het lekkerder vindt om ze wat steviger te houden.

Snijbiet is een echte seizoensgroente. Je kan hem niet heel goed bewaren, de bladeren worden al vrij snel slap. Je kan slappe bladeren wel een minuut of 10 in koud water leggen om ze wat op te peppen.

Ik koop snijbiet op de markt of in de biologische winkel, want daar zijn ze vaak wel verkrijgbaar. Als je zelf een tuin hebt dan kan je ook heel goed je eigen snijbiet kweken, hier kan je daar meer over lezen. Het is namelijk een makkelijke plant, die je al enkele weken na het zaaien kan eten en dan kan je hem nog een tweede keer zaaien. Snijbiet is een heel gezonde groente en bevat veel vitamines, mineralen (waaronder veel kalium), maar ook oxaalzuur. Zolang je niet elke dag veel snijbiet of spinazie eet is dat voor de meeste mensen geen probleem.

Italië en Engeland

In Nederland wordt de snijbiet niet meer zo vaak geserveerd. In zowel Italië als Engeland is dat anders. In Italië wordt snijbiet als eerste gang met pasta gegeten of als bijgerecht bij een hoofdgerecht, maar het wordt ook in risotto’s en zelfs soep gebruikt.

In Engeland wordt snijbiet ‘Swiss Chard’ genoemd en vooral als bijgerecht geserveerd. Het wordt dan eigenlijk altijd of gesmoord (met nog wat stevige bladstelen) of gestoofd (met zachte bladstelen).

Snijbiet stengels smoren

In dit recept smoor je de in kleine stukjes gesneden stengels in roomboter.

Snijbiet bladeren stomen

De in stukken gescheurde of geknipte bladeren stoom je in een groentestomer.

De bladeren bevatten veel vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand. Helaas gaat veel vitamine C tijdens koken verloren. Dit komt doordat het een in water oplosbare vitamine is en als je de snijbiet bladeren in water kookt en dan afgiet, giet je een groot deel van de vitamine C die in het water is opgelost af. Door de bladeren te stomen verlies je minder vitamine C.

Gesmoorde snijbiet

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Engels
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 212kcal

Ingrediënten

  • 500 gram snijbiet
  • 50 gram roomboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • theelepel zout
  • theelepel peper

Instructies

  • Verwarm de grill op 225° Celsius.
  • Was de snijbiet en haal eventueel lelijke bladeren er tussen uit. Snij de bladeren van de stelen af en als de bladeren heel groot zijn scheur ze dan in een paar stukken. Doe alle bladeren in een kom.
    was de snijbiet
  • Maak van de stelen bundeltjes en snij ze in stukjes van 1 cm. Doe ze in een andere kom.
  • Doe de boter in een ruime braadpan en laat op een matig hoog vuur smelten.
  • Voeg de stukjes snijbiet stengel aan de gesmolten boter toe en voeg het zout en de peper toe. Roer even door en zet het vuur op matig-laag.
    Doe de stukjes snijbiet stengel in de pan met gesmolten boter
  • Voeg een klein scheutje water aan de snijbiet stengels toe en doe de deksel half op de pan. Laat in 8 minuten gaar smoren.
    laat de snijbiet stengel gaar smoren
  • Doe de bladeren in de bakjes van de groentestomer en stoom de bladeren in 5-8 minuten gaar. In een stoombakje in een pan met wat water op het fornuis kan ook.
    stoom de bladeren gaar in een groente stomer
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
    rasp de Parmezaanse kaas
  • Vet een ovenschaal in met een klein beetje roomboter en leg de snijbiet bladeren onderin de ovenschaal.
    Doe eerst de snijbiet bladeren in de ingevette ovenschaal
  • Leg de snijbiet stengels er bovenop.
    Doe de gesmoorde stengels bovenop de bladeren
  • Strooi de Parmezaanse kaas erover heen. Zet onder de voorverwarmde grill.
    Strooi de Parmezaanse kaas er overheen
  • Zodra de kaas gesmolten is, kan je serveren.
    Laat de Parmezaanse kaas onder de voorverwarmde grill smelten

Nutrition

Calorieën: 212kcal | Bruto koolhydraten: 6g | Eiwit: 11g | Vetten: 17g | Sodium: 829mg | Potassium: 497mg | Fiber: 2g | Vitamin A: 8153IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Vitamin C: 38mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 3mg | Vitamin K: 1039µg | Calcium: 363mg | Copper: 1mg | Folate: 19µg | Iron: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 112mg | Phosphorus: 234mg | Selenium: 7µg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 4g | Macro Vetten: 69% | Macro Koolhydraten: 11% | Macro Eiwitten: 20%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.