Gekookte broccoli

Broccoli kan je koken, stomen, sauteren, roerbakken of in de oven roosteren. Als je de broccoli in kleinere roosjes snijdt, is het in een minuut of 4-5 gaar. Je wilt de broccoli niet te lang koken, dat is niet lekker. Je moet er net met een vork doorheen kunnen prikken, zonder dat het allemaal uit elkaar valt. Mocht je de broccoli per ongeluk wel te lang gekookt hebben, maak het dan in een puree. Giet het goed af door een vergiet heen en laat even uitlekken. Doe het dan in een kom met wat peper, zout en nootmuskaat en maak tot een puree met een stamper of vork. Doe er een klont boter en eventueel een scheutje room of melk bij (niet te veel!). Klaar! Je kan broccoli (puree) ook prima invriezen.

In zijn geheel

Je kan de broccoli ook in zijn geheel koken, maar dan duurt het ietsje langer en de kans is groot dat de stengel nog niet goed gaar is of de broccoli roosjes te gaar zijn.

De stengel is ook goed eetbaar!

De stengel van de broccoli kan je ook prima eten, snij alleen het onderste puntje eraf. Bovendien bevat de stengel ook veel voedingsstoffen, dus het is een goed idee om ook die te gebruiken.

Kom met gekookte broccoli

Gekookte broccoli

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Andere bijgerechten
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 8 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 97kcal

Ingrediënten

  • 500 gram broccoli
  • theelepel nootmuskaat
  • peper en zout
  • 30 gram roomboter

Instructies

  • Snij het onderste puntje van de steel van de broccoli af en gooi dit weg.
    Houten snijplank met broccoli
  • Snij de broccoli in roosjes.
    Houten snijplank met broccoli roosjes
  • Snij de steel van de broccoli in stukjes, zodat alles straks tegelijk gaar is.
    Houten snijplank met in stukjes gesneden broccoli steel
  • Doe de broccoli in een pan.
    Pan met broccoli
  • Voeg water toe zodat de broccoli net onder water staat. Breng op hoog vuur aan de kook. Zodra het water kookt (flink borrelt), het vuur lager zetten en de broccoli 4-5 minuten met een deksel half op de pan laten koken.
  • Check met een vork of de broccoli gaar is. Je moet er makkelijk doorheen kunnen prikken maar de broccoli mag niet uit elkaar vallen. Zodra de broccoli gaar is, de broccoli in een vergiet doen en even laten uitlekken. Doe de broccoli dan in een kom of schaal en doe de nootmuskaat er over en leg de boter er boven op.
    Kom met gekookte broccoli

Notities

Nutrition

Calorieën: 97kcal | Bruto koolhydraten: 8g | Eiwit: 4g | Vetten: 7g | Sodium: 95mg | Kalium: 397mg | Vezel: 3g | Vitamine A: 966IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 112mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 128µg | Calcium: 61mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 79µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 27mg | Fosfor: 84mg | Selenium: 3µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 5g | Macro Vetten: 57% | Macro Koolhydraten: 29% | Macro Eiwitten: 14%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating