Gegratineerde bloemkoolpuree is laag in koolhydraten, hoger in gezonde vetten en geschikt als vervanger van aardappelpuree in een ketogeen (keto) dieet.

Bloemkool is gezond en veelzijdig en past dus goed in de keto keuken.

Als er geen bloemkool beschikbaar is, kan je eventueel knolselderij, koolraap, koolrabi of meiknolletjes gebruiken om een vervanger voor aardappelpuree te maken.

Gegratineerde bloemkoolpuree

  • 450 gram bloemkoolroosjes ((diepvries is prima))
  • 3 eieren
  • 500 gram jonge kaas
  • 90 ml double cream (zie extra informatie)
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel mosterd
  • 0.25 theelepel nootmuskaat
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 180º celsius.
  2. Als je verse bloemkool gebruikt, de bloemkool klein snijden en in wat water koken totdat het gaar is. Als je diepvries bloemkool gebruikt, de bloemkool in de magnetron koken totdat het gaar is. Dan goed laten uitlekken en even laten afkoelen.
  3. Rasp de kaas, met de hand of in de keukenmachine.
  4. Meng de bloemkool, double cream, boter, mosterd, nootmuskaat met wat zout en peper in een pan of kom met een staafmixer of in een keukenmachine tot een puree.
  5. Klop de eieren los en voeg toe aan de bloemkoolmix. Goed doorroeren.
  6. Voeg nu 3/4 van de kaas toe aan de bloemkoolmix en meng goed doorelkaar – houdt 1/4 van de kaas apart!
  7. Vet een ovenschaal met wat boter in en doe de bloemkool mix in de schaal. Bedek met de over gebleven kaas en bak in [timer minutes=40]40 minuten[/timer] gaar in de voorverwarmde oven.

Je kan makkelijk zelf double cream maken door 1/3 deel mascarpone (hier dus 30 ml) met 2/3 deel gewone room (hier dus 60 ml) goed doorelkaar te mengen met een vork. Je krijgt een dikke, frisse room.

Lekker bij kippelevertjes met Marsala.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *