Kip shoarma kan je heel makkelijk en heel snel zelf maken. Je neemt kippendijen (zonder bot en vel), ook wel kipkarbonaden of kipbiefstuk genoemd, en snij die in dunne reepjes met een goed scherp mes. Vervolgens meng je die reepjes met de shoarma kruiden en zet ze in de koelkast om te marineren, terwijl jij de broodjes, salade en dips maakt.
Omdat je de kip in heel dunne reepjes hebt gesneden, is het heel gaar. Je kan ze in een koekenpan bakken, maar in een grillpan is lekkerder. De kip (en paprika) reepjes schroeien dan even aan de pan vast en dan krijg je mooie bruine streepjes plus een hoop extra smaak. Geef de kip dus wel de tijd om even vast te schroeien en ga niet direct doorroeren!
Pita broodjes
Ik maak pita broodjes met amandelmeel, want met kokosmeel wordt het nogal brokkelig. Bovendien vindt ik de kokossmaak dan te veel overheersen.
Mijn pita broodjes moeten ongeveer 15-20 minuten in de oven gebakken worden. Je kan ze echter heel goed van te voren maken en dan invriezen. Als je ze dan wilt gebruiken, hoef je ze alleen maar in het broodrooster te doen!
Lekkere salade
Bij shoarma wil je natuurlijk wat rauwkost. Je kan het simpel houden met plakjes komkommer, tomaat en een aantal ui ringetjes. Als je van pittig houdt, kun je er ook wat ingemaakte pepertjes bij serveren.
Ook heel lekker is een simpele salade van plakjes komkommer met grof gesneden koriander en wat citroensap.
Sausje
Kip bevat niet veel vet en op het keto dieet wil je het grootste deel van je energie uit gezonde vetten halen. Nu is het wel zo dat kippendijtjes iets meer vet bevatten dan kipfilet. Als je je kippendijtjes gaart, zal het vlees niet helemaal wit worden zoals bij kipfilet.
Om te zorgen dat je maaltijd de juiste macro’s bevat, is het een goed idee om een lekker knoflooksausje met mayonaise en knoflookpoeder toe te voegen.
Kip shoarma
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram kippendijtjes (zonder vel en zonder bot)
- 2 eetlepels shoarma kruiden
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 0.5 paprika
- peper en zout
Instructies
- Snij de kippendijtjes in heel dunne reepjes met een goed scherp mes.
- Doe de kippendijtjes in een kom en meng goed met de shoarma kruiden. Als je een milde smaak wilt, neem je twee eetlepels, als je een sterkere smaak wilt, kan je natuurlijk meer gebruiken.
- Was de paprika, dep droog en snij doormidden. Haal de zaadlijsten eruit en snij de halve paprika in dunne reepjes. De reepjes moeten niet te lang zijn, dus indien nodig snij ze doormidden. Meng de paprika reepjes door de kip heen. Als je tijd hebt, laat het dan in de koelkast marineren zodat de smaak verder kan ontwikkelen.
- Verhit de grillpan. Zodra de pan goed heet is, de olijfolie door de kipreepjes heen mengen en de kipreepjes (en paprika) in de grillpan doen. Laat even een paar minuten bakken zonder te roeren – je krijgt dan mooie bruine streepjes op de kip en paprika en die hebben veel meer smaak.
- Bak totdat de kip goed gaar is. Roer af en toe, maar niet te vaak. Je wilt namelijk mooie bruine streepjes en daarvoor moet de kip even tijdelijk aan de pan vast kunnen schroeien.
- Terwijl de kip bakt, kan je je sausjes en salade maken en je pita broodjes in het broodrooster opwarmen.