gietijzeren grillpan

Gietijzeren grillpan

Grillen is een manier van koken om je groenten en vlees extra smaak te geven. Je kan dit natuurlijk op een barbecue doen, maar het kan ook met een grillpan.

Misschien heb jij nog geen grillpan en wil je er één aanschaffen, dan zijn dit mijn tips!

Zelf heb ik een inmiddels 25 jaar oude Le Creuset grillpan.  Le Creuset is een prima merk en het gaat gewoon levenslang mee. Het is wel prijzig, maar ik zie het dus als een investering. Goedkopere pannen bakken vaak minder goed en moet je na een aantal jaar vervangen. Mijn Le Creuset dus niet!

Materiaal

Om te kunnen grillen, moet je pan heel heet kunnen worden. Gietijzer is een materiaal wat heel snel, heel heet wordt. De beste grillpannen worden daarom van gietijzer gemaakt.

Gietijzer is wel heel zwaar, maar dat geeft verder niet, want je hoeft je pan niet regelmatig op te tillen (zoals een pannenkoekenpan als je pannenkoeken wilt keren). Verder betekent het ook dat hij lekker stevig staat en aangezien hij heel erg heet wordt, is dat wel zo prettig!

Gietijzer kan ook niet in de vaatwasser. Nou is het zo, dat je eigenlijk pannen sowieso beter niet in de vaatwasser zet, zeker pannen met een anti-aanbaklaag zou ik nooit in de vaatwasser doen. Het laagje beschadigd namelijk snel en dan kunnen er schadelijke stoffen in je eten komen.

Gietijzer is wel heel makkelijk schoon te maken, gewoon met heet water zonder afwasmiddel. Desnoods laat je de pan een uurtje weken en dan maak je hem met de afwasborstel schoon. Even weer invetten met wat milde olijfolie en hij is weer klaar.

Wel ribbels, maar geen anti-aanbaklaag

Een goede grillpan heeft ribbeltjes. Het eten schroeit daar even aanvast, wat de mooie bruine lijntjes (en de extra smaak!) geeft, maar je kan het dan met een bakspaan ook zo weer losmaken.

Je wilt daarom geen grillpan met een anti-aanbak laag, want dan krijg je dit effect dus niet (dan kan je net zo goed een gewone koekenpan gebruiken en je eten bakken in plaats van te grillen).

Helemaal van gietijzer of met een houten handvat

Zelf vind ik een grillpan die helemaal van gietijzer is het prettigst. Je kan die pan namelijk ook gewoon in de oven zetten. Het enige nadeel is natuurlijk dat het handvat heel heet wordt en dat je altijd een ovenhandschoen of een echt goede pannenlap moet gebruiken om hem op te pakken.

Welke vorm pan: niet rond, maar vierkant!

Ik heb zelf een ronde grillpan met een steel, toch zou ik hier niet voor kiezen als ik nu een nieuwe grillpan zou kopen. De nieuwe grillpannen van Le Creuset zijn vierkant of rechthoekig. Eigenlijk is dat veel handiger! Ik heb namelijk heel wat keren gehad dat ik een gerecht in porties moest grillen. Bijvoorbeeld ik kan maximaal twee hele vissen in mijn pan doen, vanwege de vorm van de pan. Dat probleem heb je dus niet met een vierkanten of rechthoekige grillpan, dan kan je ze allemaal tegelijk grillen, wel zo makkelijk dus!

Dit is ook waarom ik dus geen ovalen grillpan zou nemen (de ruimte aan de zijkanten ben je kwijt als je vis of vlees grillt). Le Creuset pannen zijn wel heel duur, maar er zijn alternatieven zoals deze Ronneby Bruk grillpan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.