Keto nasi met kokos bloemkoolrijst is de keto versie van lekkere en makkelijke nasi. Keto nasi begint natuurlijk met een goede kruidenmix. Maak die het liefst zelf, want dan zit er tenminste geen suiker in. Kijk hier voor het recept voor nasi kruidenmix.
Verder is het lekker om wat hete pepertjes toe te voegen.
Rijst: kokos bloemkoolrijst
Rijst kan je natuurlijk niet eten op een keto dieet, maar dat geeft niks. We maken namelijk lekkere bloemkoolrijst. Je kan bloemkool rijst ook kant-en-klaar in supermarkten kopen. Maar als je een keukenmachine of een goede rasp hebt, heb je het echt zo gemaakt! Ik gebruik een halve bloemkool voor 4 personen. Kies als het kan een biologische bloemkool met mooie bladeren. De bladeren van de bloemkool zijn niet alleen eetbaar, maar bevatten nog meer voedingsstoffen dan de bloemkool zelf. Zonde dus om weg te gooien.
Hier kan je mijn review over kokosmelk lezen. Niet alle kokosmelk past namelijk even goed op het keto dieet.
Nasi groentenmix
Je kan natuurlijk nasi groenten mix kant-en-klaar kopen, maar daar zit vaak wortel in. Wortel eet je niet op een keto dieet. Ik maak dus mijn eigen groenten mix met witte kool, prei, paprika, rode ui, knoflook en de bloemkool bladeren! Mocht je wel een kant-en-klare groenten mix kopen dan is dat beetje wortel waarschijnlijk niet het einde van de wereld, tenzij je merkt dat je daardoor uit ketose komt.
Je kan jezelf veel tijd besparen als je een keukenmachine hebt. Met de keukenmachine rasp je in een paar minuten alle groenten. Voor nasi is het wel belangrijk om de groenten niet al te fijn te raspen.
Ik bak de groenten in wat kokosolie, want dat vind ik hier goed bijpassen.
Bron van eiwitten: halloumi spiesjes of kipspiesjes
Je kan deze nasi in een complete maaltijd maken door gegrilde Halloumi aan spiesjes of kip spiesjes toe te voegen.
Keto nasi met kokos bloemkoolrijst
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Nasi groenten
- 250 gram witte kool
- 100 gram gele paprika
- 50 gram rode ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels nasi kruiden
- 45 ml kokosolie
- 4 eieren
- 15 gram roomboter
- 2 eetlepels ingemaakte pepertjes
Kokos bloemkoolrijst
- 400 gram bloemkool met de bloemkoolbladeren
- 100 ml kokosmelk
- 30 ml kokosolie
Instructies
Nasi groenten
- Maak de ui en knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Was de kool en snij in stukken zodat ze in de keukenmachine passen. Snipper de kool, maar niet te fijn. Als je geen keukenmachine hebt een grove rasp gebruiken.
- De bloemkoolbladeren ook goed wassen en dan in dunne repen snijden.
- Verhit de kokosolie in een wok. Als de kokosolie gesmoten is, de ui en knoflook toevoegen. Een aantal minuten laten fruiten op matig-hoog vuur, de in repen gesneden bloemkoolbladeren toevoegen.
- Zodra de bloemkoolbladeren beginnen te slinken en zachter beginnen te worden de geraspte kool toevoegen.
- Paprika ook wassen en dan in stukjes snijden en toevoegen aan de andere groenten in de wok.
- Voeg nu de nasi kruiden toe en roer goed door.
- Laat een minuut of 5-10 op matig vuur koken. Doe de deksel op de wok.
- Klop ondertussen de eieren los in een kom en verhit de boter in een koekenpan. Zodra de boter gesmolten is, de losgeklopte eieren toevoegen en op matig vuur met een deksel op de pan de omelet bakken. Zodra de omelet gaar is, uit de pan halen en in reepjes snijden. Doe deze door de nasi groenten heen.
- Voeg de ingemaakte pepertjes toe en roer even door.
Kokos bloemkoolrijst
- Rasp een halve bloemkool met een keukenmachine of met een handrasp.
- Smelt de kokosolie in een diepe pan en voeg de bloemkool toe. Laat een paar minuten fruiten op matig hoog vuur. Voeg dan de kokosmelk toe en zet het vuur lager naar matig en roer goed door.