Hennepzaad risotto is het keto antwoord op traditionele risotto gemaakt met Arborio rijst. Gepeld hennepzaad heeft een beetje een nootachtige smaak. Het grootste verschil tussen hennepzaad risotto en traditionele risotto is dat hennepzaad de saus niet echt opneemt. Het voordeel daarvan is dat het in een oogwenk klaar is en wel de textuur heeft van een Italiaanse risotto.
Dit recept is voor een heerlijke hennepzaad risotto kan je natuurlijk ook net porcini of andere lekkere paddenstoelen maken. Ook dat is zo klaar!
Hennepzaad oxideert snel
Hennepzaad risotto maak je met hennepzaad dat gepeld en gebroken is. Zaden die gebroken of gemalen zijn, en dit geldt dus ook voor hennepzaad, oxideren vrij snel. Zaden bevatten namelijk van nature veel vetten, dit is waarom er zoveel ‘zaad-oliën‘ zijn.
Op het moment dat je een zaad gaat kneuzen, breken of malen, komt die olie in contact met zuurstof. Hierdoor krijg je een oxidatie proces en na een tijdje worden de vetten ranzig. Dit proef je meestal niet, maar het is niet gezond om ranzig vet te eten.
Gelukkig kan je hier makkelijk iets aan doen! Koop bij voorkeur een kleine hoeveelheid hennepzaad en bewaar het op een koele, donkere plaats. Ik bewaar hennepzaad in een afgesloten bakje in de koelkast.
Hennepzaad is geen goede bron van Omega 3 vetzuren
Je zou misschien denken dat hennepzaad risotto een goede bron van Omega 3 vetzuren is. Hennepzaad bevat inderdaad vrij veel Omega 3 vetzuren in de vorm van ALA, alleen kan ons lichaam deze vorm van Omega 3 vetzuren niet zo goed omzetten in de vorm die wij nodig hebben (EPA en DHA). Het is dus geen goede bron van de essentiële Omega 3 vetzuren, die je nodig hebt om chronische ontstekingen tegen te gaan. Hier kan je daar meer over lezen.
Bovendien bevat hennepzaad (zoals alle noten en zaden) relatief veel Omega 6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren voor ons lichaam (we kunnen ze niet zelf maken), alleen wil je er niet te veel van binnenkrijgen, want het is belangrijk om Omega 3 en Omega 6 vetzuren in de juiste verhouding binnen te krijgen. Hier kan je daar meer over lezen. Dit is dan ook de reden dat je op het keto dieet niet heel veel noten, pitten en zaden wilt eten. Een te veel aan Omega 6 vetzuren kan tot chronische ontstekingen leiden.
Bron van oplosbare en onoplosbare vezels
Toch is het best een goed idee om af en toe eens hennepzaad risotto of bijvoorbeeld keto muesli te eten. Hennepzaad bevat zowel oplosbare als onoplosbare vezels, het is een goede bron van non-resistant starch. Het voedt de bacteriën in onze darmen, waardoor we een betere darmflora krijgen. Een betere darmflora betekent een beter immuunsysteem (70-80% van ons immuunsysteem zit in onze darmen!) en heeft ook een impact op hoe je je voelt. Onze darmen worden inmiddels ook wel ons ’tweede stel hersenen’ genoemd.
Vegetarische kaas
Ik maak deze hennepzaad risotto met Parmezaanse kaas, dat is een echt superfood en ik vind het heel lekker. Echter Parmezaanse kaas is zoals zoveel buitenlandse kazen niet vegetarisch. Toch kan je inmiddels een goede, in Nederland gemaakte vervanger vinden, namelijk Parrano. Je kan Parrano in de supermarkt (bijvoorbeeld de Jumbo) kopen. Je kan ook prima een andere kaas naar keuze gebruiken. Parmezaanse kaas is nogal zout, dus als je de Parmezaanse kaas vervangt, kijk dan even of je wat zout aan je risotto wilt toevoegen.
Hennepzaad risotto
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 250 gram hennepzaad
- 200 ml water
- 100 gram Parmezaanse kaas (of Parrano)
- 120 gram roomkaas
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 30 gram roomboter
- 15 gram platte peterselie
- paar takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
Instructies
- Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of wat keukenpapier en snij in niet te kleine stukken.
- Smelt de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen op matig vuur gaar. Strooi wat zout en peper over de paddenstoelen.
- Rasp de kaas. Was de peterselie, dep droog met keukenpapier en knip in kleine stukjes (ook de steeltjes).
- Meng in een steelpan de hennepzaadjes met kokend water en roer goed door.
- Voeg de peterselie en tijm toe en roer opnieuw door elkaar totdat je een soort pap krijgt.
- Voeg nu de roomkaas en de geraspte kaas toe en roer weer goed door elkaar heen. Laat ongeveer 3-5 minuten op laag vuur doorkoken totdat alle kaas gesmolten is. Je hebt nu een redelijk stevige massa (het wordt nog steviger zodra het een beetje afkoelt).
- Serveer direct.