Vis is supergezond en heel keto!

De juiste verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren

Het is heel belangrijk dat je Omega 3 en Omega 6 vetzuren in de juiste verhouding binnenkrijgt. Het is dus niet een kwestie van hoe meer hoe beter!

Als je regelmatig kant-en-klare producten en/of bewerkt eten (uit pakjes, zakjes, potjes, etc.) eet, dan is de kans groot dat je heel veel Omega 6 vetzuren en maar heel weinig (of geen) Omega 3 vetzuren binnenkrijgt.

Uit onderzoek blijkt dat als je het standaard Westerse dieet volgt, je waarschijnlijk 15 tot 16.7 keer zoveel Omega 6 vetzuren binnenkrijgt als Omega 3 vetzuren (verhouding van 15 op 1 of zelfs 16.7 op 1 dus).

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat de oermens waarschijnlijk ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 vetzuren binnenkreeg (verhouding van 1 op 1 dus).

Dat is dus een heel erg groot verschil tussen vroeger en nu!

Scheve verhouding tussen Omega 3 en Omega 6

Wetenschappers vermoeden inmiddels dat deze scheve verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren in ons huidig dieet weleens de oorzaak kan zijn van de toename in hart-en vaatziekten, maar ook kanker en ontstekings- en auto-immuunziekten.

Het is niet dat deze ziekten vroeger helemaal niet voorkwamen, maar er is geen twijfel dat deze ziekten tegenwoordig steeds vaker voorkomen.

Waarom is de juiste verhouding zo belangrijk?

Het blijkt bijvoorbeeld dat als je 4 keer zoveel Omega 6 vetzuren als Omega 3 vetzuren door je voeding binnenkrijgt, dat dan de kans dat je aan hart-en vaatziekten zal overlijden met maar liefst 70% afneemt!

Het blijkt ook dat als je nog minder Omega 6 vetzuren in verhouding tot Omega 3 vetzuren binnenkrijgt – namelijk 2.5 keer zoveel Omega 6 als Omega 3 – dat je dan minder kans hebt op darmkanker. Hetzelfde geldt voor borstkanker.

Studies hebben ook gevonden dat een verhouding van 2 tot 1 (dus 2x zoveel Omega 6 als Omega 3) of 3 tot 1 (dus 3x zoveel Omega 6 als Omega 3) zorgt dat mensen met reuma (reumatoïde artritis) veel minder last van ontstekingen hadden.

Conclusie

Het lijkt erop dat een betere verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 vetzuren helpt met het tegengaan van tal van (ontstekings)ziekten. Wat de ideale verhouding is verschilt waarschijnlijk van persoon tot persoon en heeft misschien ook met onze genen te maken. Je kan hier meer overlezen in de volgende blog over gezonde vetten.

Wat we in elk geval met zekerheid weten is dat we niet genoeg Omega 3 vetzuren binnenkrijgen. De enige bewezen manier om te zorgen dat je voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt, is door minimaal 2x per week vis te eten, waarvan minimaal 1x per week vette vis (zalm, tonijn, makreel, sardientjes, etc.).

Er zijn meerdere studies geweest die onderzocht hebben of je met Omega 3 supplementen (visolie, krillolie, algen) tekorten kan aanvullen. Dit blijkt niet zo te zijn. Ons lichaam neemt de Omega 3 uit vette vis heel goed op, maar het lijkt erop dat dit niet het geval is met Omega 3 supplementen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.