De juiste verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren

Vis is supergezond en heel keto!

De juiste verhouding tussen de hoeveelheid Omega 3 en Omega 6 vetzuren die we binnenkrijgen is heel belangrijk voor onze gezondheid.

Als je het standaard Westerse dieet volgt krijg je waarschijnlijk 15 tot 16.7 keer zoveel Omega 6 vetzuren binnen als Omega 3 vetzuren (verhouding van 15 op 1 of zelfs 16.7 op 1 dus).

Terwijl onderzoek uitwijst dat de oermens waarschijnlijk ongeveer evenveel Omega 3 als Omega 6 vetzuren binnenkreeg (verhouding van 1 op 1 dus).

Dat is dus een heel erg groot verschil tussen vroeger en nu!

Scheve verhouding tussen Omega 3 en Omega 6

Wetenschappers vragen zich daarom af of deze scheve verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren in ons huidig dieet misschien de oorzaak of één van de oorzaken is van zoveel ziektes tegenwoordig. Denk dan bijvoorbeeld aan hart-en vaatziekten, maar ook kanker en ontstekings- en auto-immuunziekten.

Het is niet dat deze ziekten vroeger helemaal niet voorkwamen, maar er is geen twijfel dat deze ziekten tegenwoordig steeds vaker voorkomen.

Wat is de juiste verhouding?

De vraag is dus in welke verhouding moet je Omega 3 en Omega 6 vetzuren dan binnenkrijgen? Dat is waar deze studie naar kijkt.

Waarom is de juiste verhouding zo belangrijk?

Hier kan je lezen waarom de juiste verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 zo belangrijk is.

Het blijkt bijvoorbeeld dat als je 4 keer zoveel Omega 6 vetzuren als Omega 3 vetzuren door je voeding binnenkrijgt, dat dan de kans dat je aan hart-en vaatziekten zal overlijden met maar liefst 70% afneemt!

Het blijkt ook dat als je nog minder Omega 6 vetzuren in verhouding tot Omega 3 vetzuren binnenkrijgt – namelijk 2.5 keer zoveel Omega 6 als Omega 3 – dat je dan minder kans hebt op darmkanker. Hetzelfde geldt voor borstkanker.

Studies hebben ook gevonden dat een verhouding van 2-3/1 (Omega 6/Omega 3) zorgt dat mensen met reuma artritis veel minder last van ontstekingen hadden.

Conclusie

Het lijkt er daarom op dat een lagere verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 vetzuren helpt met preventie tegen tal van ziekten. Echter, wat de ideale verhouding is verschilt misschien van persoon tot persoon en heeft misschien ook met onze genen te maken.

Het is ecther wel zo dat de meesten van ons waarschijnlijk niet genoeg Omega 3 vetzuren binnenkrijgen, tenzij we heel veel vette vis en/of algen per week eten. Dit is waarom ik er zelf voor kies om een aantal keer per week een Omega 3 supplement te nemen. Ik neem het niet dagelijks, want ik zorg dat ik minimaal twee keer per week vette vis eet.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*