gewichtsplateau

Wat is een gewichtsplateau?

Je bent enthousiast met het keto dieet begonnen en bent al goed afgevallen, maar dan opeens beweegt de weegschaal niet meer.

Ook niet de volgende dag, ook niet de volgende week ….

niet afvallen

Een gewichtsplateau is als je MAANDENLANG stilstaat terwijl je je wel goed aan het keto dieet houdt en wel in ketose bent! Dus zelfs als je een paar weken geen vooruitgang maakt, betekent dit nog niet dat je een gewichtsplateau hebt bereikt!

Als je een gewichstplateau hebt bereikt blijft je gewicht constant, maar dat betekent nog niet dat je niet vooruitgaat. Het kan namelijk zijn dat je lichaamsvet zich anders over je lichaam aan het verdelen is. Dus dat vet van rond je taille naar andere plekken gaat, dat is heel goed. Juist vet rond je taille is schadelijk, dus elke verandering daarin is heel positief. Het kan zijn dat je opeens vet rond je nek kwijtraakt, ook dit is heel goed, je stopt met snurken en krijgt veel betere nachtrust. Het gaat uiteindelijk niet alleen om afvallen, maar vooral ook dat je gezonder wordt.

Pseudo-gewichtsplateau

spierpijn na sporten

Het kan ook zijn dat je een pseudo gewichtsplateau hebt bereikt. Dit is geen echt gewichtsplateau. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je veel gesport hebt en spierpijn hebt gekregen. Dit is een teken dat je spieren een beetje beschadigd zijn. Dat is helemaal niet erg, want dat is hoe je sterkere spieren krijgt. Je lichaam reageert op de beschadiging met een ontstekingsreactie en daardoor ga je ook wat meer vocht vasthouden, dit leidt tot wat extra gewicht. Als je je gewoon aan het keto dieet houdt, dan gaat dat extra gewicht vanzelf weg als de ontstekingsreactie weg is en je spier gerepareerd en nog sterker is geworden.

Het is natuurlijk wel belangrijk om je lichaam tijd te geven om te herstellen. Als je dus sport is het van belang dat je ook voldoende rustdagen neemt, anders kan je namelijk blessures krijgen.

Afvallen gaat vaak in sprongetjes

buikvet verliezen

Als je af aan het vallen bent, gebeurt het zelden dat je week in week uit evenveel afvalt. Afvallen gebeurt vaak in stappen. Dus af en toe blijft je gewicht misschien constant, maar dan worden je dijbenen opeens slanker of je middelomtrek wordt minder. Dit is waarom het belangrijk is om je niet alleen door de weegschaal te laten (mis)leiden. Neem ook regelmatig een aantal andere metingen. En kijk niet alleen naar je lichaam, maar ook naar hoe je je voelt, hoe je in je vel zit. Slaap je beter? Voel je je minder gestrest? Is je eczeem, astma, hooikoorts opeens minder? Dit is allemaal vooruitgang!

Het grootste risico als je je blind staart op dat getal op de weegschaal is dat je veel eerder opgeeft. Je doet zo je best en het werkt niet …. maar dat is waarschijnlijk dus helemaal niet zo. Het werkt wel maar je lichaam is even met iets anders bezig en dat is je niet opgevallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.