Bordje met stukje kersenclafouti

Keto kersen clafouti

Kersen clafouti is een heerlijke koolhydraat-arme, Franse kersentaart.

Perfect als je wat te vieren hebt! Heerlijk met een toef ongezoete slagroom. Je kan natuurlijk wel wat vanille essence door je slagroom doen. Vanille (net als kaneel) is een natuurlijke zoetmaker.

Kersenclafouti: kersen met amandelmeel

In deze kersenclafouti zit natuurlijk geen bloem of tarwemeel. Juist door geen gewoon meel maar amandelmeel te gebruiken is hij nog veel smakelijker, want kersen en amandelen zijn een supercombinatie!

Superveelzijdig: nagerecht, bij de koffie of thee, ontbijt, naar werk/school

Deze kersen clafouti is lekker als nagerecht, maar ook als ontbijt met een kopje koffie of thee of als lichte lunch. Je kan het ook makkelijk meenemen naar school of werk, want het is mooi stevig. Bovendien kan kersenclafouti ook goed ingevroren worden.

Normaal gesproken kies je voor een ontbijt hoog in vetten en eiwitten, want eiwitten en vetten activeren je verzadigingshormonen. Kersenclafouti is relatief laag in eiwitten en relatief hoog in koolhydraten, maar bevat wel een ideale hoeveelheid vetten. Als je het keto dieet dus al wat langer volgt en gevoeliger voor insuline en leptine bent geworden, doordat je fat-adapted bent, dan kan je deze kersen clafouti ook prima als ontbijt of ‘s ochtends in plaats van ontbijt bij je koffie nemen.

Natuurlijke zoetstoffen?

Zelf volg ik het keto dieet inmiddels heel wat jaren en je merkt dan dat je steeds minder behoefte aan extra zoetigheid krijgt. Je gaat dingen zoet vinden, die je eerst helemaal niet zoet vond. Je smaakt verfijnd dus.

Het is daarom denk ik geen goed idee om zoetstoffen in je keto baksels te gebruiken, dus ook geen stevia. De kans dat je naar zoetigheid blijft verlangen is groter en de kans dat je dan dus dingen met suiker gaat eten wordt dan ook groter.

Dit is voor mij dan ook een reden om geen stevia in mijn recepten te gebruiken. Bovendien vind ik dat stevia een bittere nasmaak veroorzaakt.

Niet teveel kersen

Kersen bevatten vergeleken met bosvruchten relatief veel koolhydraten. Je gebruikt daarom voldoende kersen om een lekkere kersensmaak te krijgen maar ook weer niet teveel kersen, want dan zou dit gerecht te hoog in koolhydraten worden.

Als je echter een wat groter stuk wilt hebben, dan is het een betere optie om een bramenclafouti te maken. Bramen passen beter binnen het keto dieet dan kersen. Hier kan je meer over keto fruit lezen.

Bordje met stukje kersen clafouti

Kersen clafouti

4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vegetarisch keto ontbijt, Nagerecht, Gebak, chocolaatjes en koekjes, Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 271kcal

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 240 ml kokosmelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 2 eetlepels roomboter
  • 150 gram kersen (ontpit, zonder steeltje)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175º celsius. Zorg dat de eieren en kokosmelk op kamertemperatuur zijn.
  • Het blikje kokosmelk goed schudden voor dat je het opent en afmeet.
  • Splits de eieren. Je wilt geen eidooier bij het eiwit hebben, maar het maakt niet uit of er wat eiwit bij de dooiers zit.
    Eiwit in kom
  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf met een elektrische mixer. Zodra ze stijf zijn stoppen met kloppen!
  • Klop de eidooiers in een andere kom los met een vork.
  • Zet een zeef boven de kom met eidooiers. Zeef het amandelmeel door het met een eetlepel door de zeef te duwen.
    Amandelmeel in zeef
  • Voeg de kokosmelk en een snufje zout aan de kom met amandelmeel en eidooiers toe.
  • Roer kokosmelk, amandelmeel en eidooiers goed door elkaar heen.
    Kom met clafouti beslag
  • Doe het bakpoeder door een theezeefje bij het amandelmeel beslag.
    Bakpoeder in theezeefje
  • Voeg ook het vanille aroma toe en roer door elkaar heen.
    Kom met beslag met bakpoeder en vanille aroma
  • Ontpit de kersen en voeg de kersen aan het beslag toe.
    Kersen aan het beslag toevoegen
  • Doe het beslag zo nodig in een grotere kom zodat er genoeg plaats voor het eiwit is. Schep een deel van het eiwit bij het beslag en schep het voorzichtig door elkaar heen. Niet roeren!
  • Herhaal de vorige stap totdat al het eiwit aan het beslag is toegevoegd.
    Rest van het eiwit bij het beslag
  • Vet je ovenschaal of ovenschalen in met roomboter. Het geeft niet of je stukjes roomboter ziet.
  • Verdeel het beslag over je ovenschalen.
    Ovenschalen met beslag
  • Zet in de oven en bak tussen de 30-40 minuten totdat het gaar is.
  • Je kan checken of de clafouti klaar is door er met een saté prikker in te prikken. Als de saté prikker er schoon uit komt, is de clafouti klaar. Als er nog beslag aan de saté prikker kleeft, moet de clafouti nog even verder bakken (extra 5 minuten en dan opnieuw checken!).
    Vierkanten ovenschaal met kersen clafouti
  • Laat de kersenclafouti afkoelen voordat je hem gaat aansnijden. Hierdoor wordt de clafouti mooi stevig.
    Bordje met stukje kersenclafouti

Notities

 
 
 
 

Nutrition

Calorieën: 271kcal | Bruto koolhydraten: 9g | Eiwit: 9g | Vetten: 23g | Sodium: 93mg | Kalium: 175mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 331IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B5: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 1µg | Vitamine C: 2mg | Vitamine D: 1µg | Vitamine E: 1mg | Vitamine K: 1µg | Calcium: 89mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 18µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 7mg | Fosfor: 125mg | Selenium: 11µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 7g | Macro Vetten: 74% | Macro Koolhydraten: 13% | Macro Eiwitten: 13%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.