Keto Kersen clafouti

Keto kersen clafouti

Kersen clafouti is een heerlijke koolhydraat-arme, Franse kersentaart.

Perfect als je wat te vieren hebt! Heerlijk met een toef ongezoete slagroom. Je kan natuurlijk wel wat vanille essence door je slagroom doen. Vanille (net als kaneel) is een natuurlijke zoetmaker.

Kersenclafouti: kersen met amandelmeel

In deze kersenclafouti zit natuurlijk geen bloem of tarwemeel. Juist door geen gewoon meel maar amandelmeel te gebruiken is hij nog veel smakelijker, want kersen en amandelen zijn een supercombinatie!

Superveelzijdig: nagerecht, bij de koffie of thee, ontbijt, naar werk/school

Deze kersen clafouti is lekker als nagerecht, maar ook als ontbijt met een kopje koffie of thee of als lichte lunch.

Je kan het ook makkelijk meenemen naar school of werk, want het is mooi stevig.

Bovendien kan kersenclafouti ook goed ingevroren worden.

Natuurlijke zoetstoffen?

Zelf volg ik het keto dieet inmiddels heel wat jaren en je merkt dan dat je steeds minder behoefte aan extra zoetigheid krijgt. Je gaat dingen zoet vinden, die je eerst helemaal niet zoet vond. Je smaakt verfijnd dus.

Het is daarom denk ik geen goed idee om zoetstoffen in je keto baksels te gebruiken, dus ook geen stevia. De kans dat je naar zoetigheid blijft verlangen is groter en de kans dat je dan dus dingen met suiker gaat eten wordt dan ook groter.

Dit is voor mij dan ook een reden om geen stevia in mijn recepten te gebruiken. Bovendien vind ik dat stevia een bittere nasmaak veroorzaakt.

Neem een klein stukje

Kersen bevatten vergeleken met bosvruchten relatief veel koolhydraten. Het is daarom belangrijk dat je goed op je portiegrootte let. Je kan namelijk maar een redelijk klein stukje eten. Je kan de rest heel goed invriezen, vries dan bijvoorbeeld al in de goede porties in.

Als je echter een wat groter stuk wilt hebben, dan is het een betere optie om een bramenclafouti te maken. Bramen passen beter binnen het keto dieet dan kersen. Hier kan je meer over keto fruit lezen.

Een andere optie is om een grotere portie te nemen, maar dit te combineren met intermittent fasting of OMAD. Op die manier kan je toch in ketose blijven. Als je op dit moment nog niet vast en hulp wilt hebben om met vasten te beginnen, dan is het een optie om je in te schrijven voor de Fat-Adapted Challenge. Tijdens deze challenge begin je geleidelijk met vasten met behulp van kant-en-klare weekmenu’s.

Keto Kersen clafouti

Kersen clafouti

4.2 van 5 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vegetarisch keto ontbijt, Nagerecht, Gebak, chocolaatjes en koekjes, Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Frans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 288kcal

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 5 eieren (middelgroot)
  • 240 ml kokosmelk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel vanille extract
  • 0.5 theelepel amandel extract
  • snufje zout
  • 2 eetlepels roomboter
  • 300 gram kersen ontpit, zonder steeltje

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175º celsius. Zorg dat de eieren en kokosmelk op kamertemperatuur zijn. Zoniet, leg de eieren 10-15 minuten in een bakje met warm kraanwater en zet het blikje kokosmelk ook in een bakje met warm water.
  • Het blikje kokosmelk goed schudden voor dat je het opent en afmeet.
  • Doe de kokosmelk, eieren, amandelmeel, snufje zout, vanille en amandel extract, en de bakpoeder in een hoge beker voor een staafmixer of in een keukenmachine. Meng goed door elkaar en laat dan 10 minuten staan zodat het bakpoeder kan werken (je ziet dan kleine belletjes).
  • Was de kersen en dep droog met keukenpapier. Haal de steeltjes eraf indien nodig. Ontpit de kersen boven een kom, zodat je het kersensap kan opvangen.
  • Gebruik ghee (of roomboter) om een ovenschaal in te vetten en giet het beslag in de ingevette ovenschaal.
  • Strooi de ontpitte kersen en het kersensap gelijkmatig over het beslag.
    Beslag van de kersen-clafouti
  • Zet in de oven en bak tussen de 30-40 minuten totdat het gaar is.
  • Je kan checken of de clafouti klaar is door er met een saté prikker in te prikken. Als de saté prikker er schoon uit komt, is de clafouti klaar. Als er nog beslag aan de saté prikker kleeft, moet de clafouti nog even verder bakken (extra 5 minuten en dan opnieuw checken!).

Notities

 
 
 
 

Nutrition

Calorieën: 288kcal | Bruto koolhydraten: 13g | Eiwit: 9g | Vetten: 23g | Sodium: 93mg | Potassium: 229mg | Fiber: 3g | Vitamin A: 347IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Vitamin C: 4mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 1µg | Calcium: 91mg | Copper: 1mg | Folate: 19µg | Iron: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 10mg | Phosphorus: 129mg | Selenium: 11µg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 10g | Macro Vetten: 70% | Macro Koolhydraten: 18% | Macro Eiwitten: 12%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.