ketonen als pure energiebron

Een goede vetverbrander: hoe word je dat?

Het doel van het keto dieet is om een goede vetverbrander te worden. Zodra je een goede vetverbrander bent geworden, is vet je belangrijkste voedingsbron. Je haalt vet natuurlijk niet alleen uit je voeding, maar vooral ook door lichaamsvet te gaan verbranden.

Op een standaard Westers dieet, eet je tussen de 150-300 gram koolhydraten per dag. Ook als je een calorie-beperkt dieet volgt komt je meeste energie nog steeds uit koolhydraten. Je bent dan een suikerverbrander. Je lichaam haalt glucose uit de koolhydraten en eiwitten die je eet.

Zodra je koolhydraten eet, gaat je bloedsuikergehalte omhoog en gaat je lichaam insuline aanmaken om je bloedsuikergehalte te reguleren. Insuline zorgt er voor dat je lichaamscellen glucose op kunnen nemen. Suiker in de vorm van glucose is dan ook de belangrijkste brandstof voor je lichaam en je bent dus een suikerverbrander.

Wat je op het keto dieet wilt bereiken, is dat je belangrijkste brandstof niet langer suiker, maar vet is. Je wilt dus in plaats van een suikerverbrander een vetverbrander worden. Zodra je een goede vetverbrander bent, zal je merken dat je kan afvallen zonder een hongergevoel, want je lichaam kan nu ook lichaamsvet gaan verbranden om aan energie te komen. Je hoeft dus niet steeds te eten om aan energie te komen, want je lichaam krijgt nu toegang tot alle in lichaamsvet opgeslagen energie. Dit is waarom je gedurende de Keto Challenge drie maaltijden per dag, zonder tussendoortjes eet. Dit kan, zelfs als je nu misschien de hele dag behoefte aan iets hebt. De reden dat dit kan is door de speciaal samengestelde maaltijden.

Dit is waarom het keto dieet zo’n goede manier is om af te vallen en lichaamsvet (ondermeer rond je organen) kwijt te raken. Je kan afvallen zonder de hele dag aan eten zitten te denken.

Vet als brandstof

Keto voedingsdriehoek

Op een keto dieet komen je meeste calorieën (75%) uit gezonde vetten. Dit betekent niet dat 75% van je maaltijd uit vetten bestaat! Vetten bevatten meer dan 2x zoveel calorieën als koolhydraten en eiwitten.

Vooral als je net met het keto dieet begint voeg je extra vetten aan je maaltijd toe. Je eet dan niet alleen van nature vettere stukken vlees en vis, maar voegt bovendien (kruiden)boter, mayonaise, etc. toe om het vetpercentage in de maaltijd verder te verhogen.

Het klinkt misschien vreemd, maar om een goede vetverbrander te worden en je eigen lichaamsvet te kunnen verbranden, eet je meer vet! De reden hiervoor is dat je lichaam in het begin je lichaamsvet nog niet of in elk geval niet makkelijk zal kunnen verbranden om aan energie te komen. Dit betekent dat je op een andere manier moet zorgen dat je lichaam voldoende energie krijgt. Je gaat namelijk het aantal koolhydraten dat je eet tot maximaal 20 gram per dag beperken, dus koolhydraten zijn niet langer een goede bron van energie. Je houdt bovendien de hoeveelheid eiwitten ongeveer hetzelfde, dus het grote verschil tussen een keto dieet en een standaard dieet zit in de hoeveelheid vetten.

Lichaamsvet verbranden

lichaamsvet verbranden om aan energie te komen

Tijdens de eerste fase van het keto dieet, ‘leert’ je lichaam om vet als brandstof te gaan herkennen.

Waarschijnlijk gebruikt je lichaam al jarenlang suiker als energiebron, het is dus best een grote overschakeling en daarom duurt het even voordat je een goede vetverbrander bent geworden. 

Als je de Keto Challenge volgt, gebruik je daarom twee speciale weekmenu’s om je lichaam te helpen deze overschakeling te maken. Meestal kom je dan rond dag 3-4 in ketose en begint je lichaam dus vet te verbranden om aan energie te komen. Het proces om een goede vetverbrander te worden is dan begonnen.

Hierna begint het proces naar fat-adaptatie. Bij de meeste mensen duurt dit zo’n 8-12 weken, maar zelfs daarna blijf je verbeteren en gaat je lichaam steeds flexibeler in z’n energieverbruik worden. Tijdens de fat-adapted challenge krijg je hulp met dit proces door speciaal samengestelde menu’s en een geleidelijke introductie van intermittent fasting.

Insuline is het vetopslaghormoon

suikerverbrander

Insuline zorgt er niet alleen voor dat je lichaamscellen glucose als brandstof kunnen gebruiken, het zorgt er ook voor dat je lichaam overbodige energie als lichaamsvet opslaat. Insuline wordt ook wel het ‘vetopslaghormoon’ genoemd.  Zolang je insuline niveau hoog is kan je lichaam geen vet verbranden en je kan dus geen goede vetverbrander worden.

Je hoeft helemaal niet eens veel koolhydraten te eten één koekje kan je insuline niveau al laten stijgen.

Om een goede vetverbrander te worden moet je insuline niveau heel laag zijn en gedurende langere tijd laag blijven. Dus zelfs als je meerdere malen per dag kleine beetjes koolhydraten (een koekje, een banaan, een boterham) eet, zal je lichaam geen lichaamsvet kunnen verbranden. 

Hoe word je een goede vetverbrander?

Er zijn drie manieren waarop je je insuline niveau kan verlagen om een goede vetverbrander te worden:

  • keto dieet
  • vasten
  • een combinatie van het keto dieet met vasten

1 gedachte over “Een goede vetverbrander: hoe word je dat?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.