gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

De oorzaken van keto griep

Als je keto griep hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  1. je drinkt te weinig of juist te veel
  2. je hebt een elektrolyten onbalans (niet genoeg van bepaalde zouten)
  3. je bent van suiker aan het afkicken
  4. te weinig vet eten (en daardoor te weinig energie hebben)

1. Te weinig of te veel drinken

Het kan zijn dat je zo druk bezig bent dat je niet genoeg drinkt. Als je net met het keto dieet begint zal je in het begin (eerste paar weken) vocht gaan verliezen, omdat je veel minder koolhydraten eet. Het is belangrijk dat je luistert naar je lichaam: als je dorst hebt ga dan wat drinken! Als je merkt dat je donkere urine krijgt, dan drink je niet genoeg.

Het kan ook zijn dat je te veel drinkt. De afgelopen 30 jaar is ons geadviseerd om vooral heel veel (steeds maar meer) water te drinken. Dit is op geen enkel wetenschappelijk bewijs gebaseerd. Sterker nog, er zijn sportmensen die te veel gingen drinken overleden aan hyponatriëmie (te weinig natrium in je bloed).

Zowel als je te weinig als te veel drinkt kan je hoofdpijn krijgen, maar je kan ook hartkloppingen of een snelle hartslag krijgen. Je kan een lage bloeddruk krijgen, je moe of slaperig voelen, je kan je zelfs verward voelen. Als je te weinig drinkt zal je veel minder plassen en je urine donkerder van kleur worden. Als je te veel drinkt zal je urine heel erg licht van kleur zijn (soms bijna doorzichtig).

Luister dus naar je lichaam. Drink niet uit gewoonte of omdat de waterindustrie graag wil dat je hun flesjes en water met toevoegingen koopt.

Als je de bovenstaande symptomen hebt, vraag je dan af:

  • Heb ik dorst?
  • Hoeveel heb ik gedronken?
  • Hoe vaak heb ik al geplast?
  • Wat voor kleur heeft mijn urine?

2. Elektrolyten onbalans

Doordat je vooral in de eerste weken op een keto dieet veel vocht verliest, heb je een grotere kans dat je een elektrolytentekort oploopt. Gelukkig kan je hier vrij makkelijk wat aan doen en als je zorgt dat je op tijd bent, kan je het zelfs voorkomen.

De elektrolyten waar je de grootste kans van hebt dat je een tekort ontwikkeld zijn natrium (zout), kalium en magnesium.

2.1 Natrium

Op een standaard dieet wordt vaak geadviseerd om te zorgen dat je vooral niet te veel zout binnenkrijgt. Dit is ook niet gek want aan vrijwel al het bewerkte voedsel is zout toegevoegd.

  • Als we te veel zout binnenkrijgen, zullen we dat normaal gesproken uitplassen, maar in sommige gevallen kan het toch tot problemen leiden, zoals:
    • vochtvasthouden (oedeem)
    • hoge bloeddruk
    • nierbeschadiging
    • botontkalking

Op een keto dieet eet je helemaal geen bewerkte voeding meer. Dit betekent dus dat je automatisch veel en veel minder zout binnenkrijgt. Mogelijkerwijs zelfs te weinig zout! Ons lichaam heeft namelijk wel natrium nodig.

  • Natrium is heel belangrijk voor ons lichaam, het:
    • is essentieel voor de regulering van de vochthuishouding
    • stimuleert de maagzuurproductie
    • speelt een belangrijke rol bij de samentrekking van spieren (het hart is een spier).

Natrium tekort

Symptomen: vermoeidheid, slap/zwak voelen, hoofdpijn, concentratie-problemen

2.2 Kalium

De meeste kalium in ons lichaam bevindt zich in onze cellen. Maar heel weinig van de kalium in ons lichaam zit in ons bloed. Omdat er zo weinig kalium in ons bloed zit, kunnen kleine veranderingen grote gevolgen hebben.

Zowel te veel als te weinig kalium is gevaarlijk. We kunnen in shock raken, ademhalingsmoeilijkheden krijgen of hartritmestoornissen krijgen.

Vooral als je een nierziekte, een hoge bloeddruk of diabetes hebt, is het heel belangrijk dat je zorgt dat je medische begeleiding hebt om te zorgen dat je elektrolytenbalans (waaronder dus kalium) in orde is en blijft.

Kalium tekort:

Symptomen: spierkramp, spiertrekkingen, hartkloppingen/je meer bewust zijn van je hartslag, overgeven, diarree

Als je ernstige symptomen hebt moet je natuurlijk altijd medisch advies zoeken.

2.3 Magnesium

Magnesium is ook een ontzettende belangrijke elektrolyt die een heel belangrijke rol in onze energiestofwisseling speelt.

Magnesium tekort:

Symptomen: spierkramp of spiertrekkingen na lichamelijke inspanning of gedurende de nacht, niet goed kunnen slapen

3. Afkick symptomen van suikerverslaving

Een andere reden dat je je misschien helemaal niet lekker voelt, is dat je aan het afkicken van suiker bent. Suiker is nog verslavender dan cocaïne. Het is dus helemaal niet gek dat het moeilijk is om met suiker te stoppen.

Dus voel je je chagrijnig, moe, en heb je een enorme trek in zoetigheid? Dan ben je waarschijnlijk aan het afkicken.

4. Niet genoeg vetten

Vooral als je de overstap naar het keto dieet maakt, is het niet alleen heel belangrijk om je elektrolytenbalans in de gaten te houden, maar in deze eerste fase moet je ook zorgen dat je genoeg vet eet.

In deze eerste fase, heb je namelijk nog niet de volledige overgang naar ‘vetverbrander’ gemaakt. In feite zit je lichaam nog steeds op suiker te wachten en is nog niet begonnen het overtollige lichaamsvet te gaan verbranden. Om het zo makkelijk mogelijk voor je lichaam te maken en te zorgen dat je je niet de hele tijd hongerig voelt is het belangrijk dat je voldoende vetten eet. Als je dit niet doet, volg je in feite een calorie beperkt dieet en dan riskeer je dat je je stofwisseling gaat vertragen. Je gaat je dan koud, hongerig en ellendig voelen. Dit wil je juist voorkomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.