Chia pudding met kersenjam

Chia pudding met kersenjam

Chia pudding met kersenjam is zo gemaakt en je hoeft er niet voor te koken. Dit is daarom ook een heel makkelijk ontbijt als je bijvoorbeeld op de camping bent.

Chia pudding met kersenjam maak je met chia zaadjes. Chia zaadjes worden vaak omschreven als een ‘superfood’. Ze bevatten namelijk veel Omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn, net als Omega 6 vetzuren, essentiële vetzuren. Ons lichaam kan ze niet zelf maken en we moeten ze dus via onze voeding binnenkrijgen.

Helaas is het type Omega 3 vetzuren wat in chia zaadjes zit (ALA), niet het type wat we juist zo nodig hebben (namelijk EPA en DHA). Chia zaadjes zijn dus geen goede bron van Omega 3. De beste bronnen voor Omega 3 zijn vette vis of algen.

Chia zaadjes: eiwitrijk, vol vezels en vitamines en mineralen

Chiazaadjes bevatten relatief veel eiwitten en heel veel vezels. Ze bevatten ook fosfor, mangaan en calcium. Het is dus een goed idee om zo nu en dan iets met chia zaadjes te maken, vooral omdat het heel goed voor onze darmflora is om te zorgen dat we voldoende natuurlijke vezels binnenkrijgen.

Chia zaadjes ALTIJD eerst weken

Chia zaadjes moet je altijd eerst weken en ook de tijd geven om uit te zetten. Ze kunnen namelijk heel veel vloeistof opnemen.

Als je dus droge chia-zaadjes zou eten, riskeer je een (ernstige) darmverstopping. Laat chia-zaadjes daarom minimaal 1 uur weken, langer is nog beter. Kijk ook uit met kinderen!

Deze desserts kan je prima de avond van te voren maken en dan in de koelkast zetten, zo geef je de chia zaadjes ruimschoots de tijd om uit te zetten.

Kokosmelk

Je maakt deze chia pudding met kersenjam met kokosmelk. Kokosmelk bevat veel vet en is laag in koolhydraten. Daarom past kokosmelk in principe beter op het keto dieet dan koemelk. Hier staat dan wel weer tegenover dat kokosmelk bewerkt moet worden. In een kokosnoot zit kokosvruchtvlees en kokoswater, maar geen kokosmelk.

Bovendien is lang niet elke kokosmelk hoog in vet en laag in koolhydraten. Hier kan je mijn review van verschillende merken kokosmelk lezen.

Kersen

Deze chia pudding met kersenjam maak je met een aantal kersen (een stuk of 6). Als je verse kersen koopt, is het een goed idee om de kersen die je niet nodig hebt te ontpitten en dan in te vriezen. Doe ze wel in een goed afsluitbaar bakje.

Je kan op het keto dieet af en toe best wat kersen eten. Kersen zijn bovendien heel gezond, want ze bevatten veel anti-oxidanten en die helpen net als Omega 3 vetzuren en polyfenolen in extra vierge olijfolie met het tegengaan van ontstekingen. Je kan alleen niet heel veel kersen eten, want vergeleken met bosvruchten (frambozen, aalbessen, aardbeien, bramen) bevatten ze relatief veel koolhydraten. Hier kan je daar meer over lezen.

Chia pudding met kersenjam

Chia pudding met kersenjam

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Snel keto ontbijt, Vegetarisch keto ontbijt, Nagerecht, Lunch
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 1 persoon
calorieën: 418kcal

Ingrediënten

Chia pudding

  • 150 ml kokosmelk (Aroy D)
  • 20 gram chia zaadjes (2 eetlepels)

Kersenjam

  • 30 gram kersen (zonder pit)
  • 5 gram chia zaadjes (1 theelepel)

Instructies

Chia pudding

  • Doe de chia zaadjes in een glas of een dessert schaaltje. Voeg de kokosmelk toe en roer heel goed door. Er mogen geen klontjes chia zaad meer zijn.
  • Zet minimaal 1 uur in de koelkast, maar langer (bijvoorbeeld de hele nacht.

Chia kersenjam

  • Was de kersen en ontpit. Doe dit boven een kom om het kersensap op te vangen.
  • Pureer de kersen met een staafblender.
    pureer de kersen
  • Voeg de chiazaadjes toe aan de kersenpuree en meng goed door elkaar heen. Zet minimaal 1 uur in de koelkast zodat de chia zaadjes kunnen opzwellen.
    voeg de chia zaadjes aan de gepureerde kersen toe en roer goed door elkaar heen

Serveren

  • Schep de chia kersenjam voorzichtig bovenop de chia pudding.
    Chia pudding met kersenjam

Nutrition

Calorieën: 418kcal | Bruto koolhydraten: 18g | Eiwit: 7g | Vetten: 36g | Sodium: 30mg | Potassium: 148mg | Fiber: 9g | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 2mg | Vitamin C: 2mg | Calcium: 158mg | Copper: 1mg | Folate: 10µg | Iron: 2mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 84mg | Phosphorus: 215mg | Selenium: 14µg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 76% | Macro Koolhydraten: 17% | Macro Eiwitten: 7%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.