juiste verhouding Omega 3 en Omega 6

Studie over de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren

Deze studie gaat over de verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 vetzuren die mensen tot ongeveer een eeuw geleden aten en hoe dit door moderne voeding veranderd is.

De oermens at waarschijnlijk ongeveer evenveel Omega 6 als Omega 3 vetzuren, dus een verhouding van 1 tot 1.

Geleidelijk veranderde dit en aten mensen ongeveer 3 tot 4 keer zoveel Omega 6 vetzuren als Omega 3 vetzuren (verhouding van 4 tot 1).

De afgelopen vijftig jaar is deze balans dramatisch veranderd. Dit begon in de jaren ’70 toen het voedingsadvies veranderde om vooral zo min mogelijk verzadigde (dierlijke) vetten te eten en vooral meer plantaardige oliën en margarines te gebruiken.

In ons hedendaagse dieet eten we wel 15 tot 16.7 keer zoveel Omega 6 vetzuren als Omega 3 vetzuren. De verhouding is nu dus 16 keer zoveel Omega 6 als Omega 3, dit komt vooral omdat aan vrijwel elk bewerkt product en al het kant-en-klare eten zaadoliën zijn toegevoegd. Als je veel kant-en-klaar eten gebruikt, kan je zelfs wel 20 tot 22 keer zoveel Omega 6 als Omega 3 vetzuren binnenkrijgen!

Te veel Omega 6: ziekten

Als je veel te veel Omega 6 vetzuren in verhouding tot Omega 3 vetzuren binnenkrijgt dan is de kans dat je ziek wordt veel groter. Er wordt nu dan ook gedacht dat de enorme toename in een heel aantal ziekten, zoals de toename in hart-en vaatziekten, kanker, osteoporose, chronische ontstekingen en auto-immuunziekten, te maken kan hebben met het feit dat we zoveel Omega 6 binnenkrijgen vergeleken met de hoeveelheid Omega 3.

Omega 3 vetzuren gaan namelijk ontstekingen in ons lichaam tegen, terwijl Omega 6 vetzuren ontstekingen veroorzaken. Beiden zijn belangrijk voor onze gezondheid. Een ontstekingsreactie kan ons helpen met het genezen van wonden of een virus of bacteriële infectie onder controle te krijgen. Maar er moet wel een balans tussen de twee zijn.

Chronische ontstekingen

Ontstekingen vormen de basis voor veel chronische ziekten. Volgens onderzoekers is het belangrijk dat de verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 vetzuren in ons dieet lager wordt om op die manier chronische ziekten te kunnen voorkomen of beheersen.

Wat de optimale verhouding tussen Omega 6 en Omega 3 vetzuren is verschilt waarschijnlijk per individu en per ziekte. Genen spelen hier namelijk ook een rol in.

De samenvatting (abstract) van deze studie is gratis en kan je in de link aan het begin van deze blog vinden. Mocht je het hele artikel willen lezen, dan kan je het kopen door dezelfde link te volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.