Verhouding Omega 3 en Omega 6 vetzuren

omega 6 en omega 3 vetzuren in verschillende soorten olie

Deze studie gaat over de verhouding tussenl omega 6 en omega 3 vetzuren die mensen tot ongeveer een eeuw geleden aten en hoe dit door moderne voeding veranderd is.

De oermens at waarschijnlijk ongeveer evenveel omega 6 als omega 3 vetzuren, dus een verhouding van 1/1=1.

Geleidelijk veranderde dit en aten mensen ongeveer 3-4 keer zoveel omega 6 vetzuren als omega 3 vetzuren (verhouding van 4 op 1).

De afgelopen vijftig jaar is deze balans dramatisch veranderd. In ons hedendaagse dieet eten we wel 15 tot 16.7 keer zoveel omega 6 vetzuren als omega 3 vetzuren. De verhouding is nu dus 16 keer zoveel omega6 als omega3.

Deze hele scheve verhouding tussen omega 6 vetzuren in verhouding tot omega 3 vetzuren in ons hedendaagse dieet, resulteert in een toename in een heel aantal ziekten. Bijvoorbeeld de toename in hart-en vaatziekten, kanker, osteoporosis, chronische ontstekingen en auto-immuunziekten.

Omega 3 vetzuren gaan namelijk ontstekingen in ons lichaam tegen, terwijl omega 6 vetzuren ontstekingen veroorzaken. Beiden zijn belangrijk voor onze gezondheid. Een ontstekingsreactie kan ons helpen met het genezen van wonden of een virus of bacteriële infectie onder controle te krijgen. Maar er moet wel een balans tussen de twee zijn.

Ontstekingen vormen de basis voor veel chronische ziekten. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat de verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren in ons dieet lager wordt om op die manier chronische ziekten te kunnen voorkomen of beheersen.

Wat de optimale verhouding tussen omega 6 en omega 3 vetzuren is verschilt waarschijnlijk per individu en per ziekte. Genen spelen hier namelijk ook een rol in.

Het abstract van deze studie (samenvatting) is gratis, maar door de link te volgen kan je het artikel kopen als je dat wilt.

Voor meer informatie lees ook mijn blog over gezonde vetten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.