Deze Engelse ontbijt muffins lijken totaal niet op ‘gewone’ muffins. De muffins die we in Nederland kennen zijn bijna altijd zoet en komen oorspronkelijk uit Amerika.
Deze Engelse ontbijtmuffins zijn gebaseerd op Engelse muffins. In Engeland werden dit soort muffins (in elk geval vroeger) vaak als ontbijt gegeten.
In Engeland kan je ze nu ook nog gewoon in de supermarkt kopen. Je eet ze als een broodje. Eerst even in het broodrooster en dan lekker beleg erop. In Nederland kan je de traditionele Engelse ontbijtmuffins in Engelse winkels kopen of bij Marks&Spencer of natuurlijk zelf maken.
Engelse ontbijt muffins op de keto manier
Traditionele Engelse ontbijtmuffins zijn gemaakt met tarwemeel en daarom niet ketogeen. Dit recept is dus een aanpassing.
Deze muffins maak je met kokosmeel. Het kokosmeel maakt het beslag droger en steviger en daardoor krijg je mooie stevige muffins. Door de toevoeging van psyllium en bakpoeder worden ze wat luchtiger.
Ze zijn super makkelijk om te maken. Ze zijn niet alleen heel lekker, maar ook ketogeen natuurlijk.
Lekker als snel ontbijt, uitgebreid ontbijt, vegetarisch ontbijt
Je kan met deze lekkere muffins alle kanten op. Ik vind ze lekker met een klontje boter of een plakje ham of kaas.
Je kan ze ook gebruiken voor een uitgebreid (Engels) ontbijt of een vegetarisch ontbijt. Vooral als je net met het keto dieet begint of als je bijvoorbeeld de Stop Leververvetting Challenge volgt is een goed ontbijt heel belangrijk. Hier kan je lezen waarom dat zo is. Het helpt dan als je even heel snel iets kan maken en dat maakt deze Engelse muffins zo geschikt, andere snelle opties zijn natuurlijk gebakken eieren met spek of roerei.
Mee naar school of werk of op vakantie
Deze Engelse muffins zijn mooi stevig, dus je kan ze ook makkelijk meenemen naar school of werk of op een picknick. Omdat ze zo makkelijk te maken zijn, maak ik ze regelmatig als ontbijt als we met de camper op pad zijn.
Leuke kookring
Je kan met een kookring er voor zorgen dat je Engelse muffins mooi rond zijn. Ik gebruik het liefst een siliconen kookring, want eierbeslag plakt nogal aan metalen kookringen. Als je toch een metalen kookring wilt gebruiken, zorg dan dat je hem eerst heel goed invet met boter.
Ik heb deze Engelse ontbijtmuffins gemaakt met een siliconen kookring in de vorm van een bloem. Er zijn ook veel andere leuke vormpjes verkrijgbaar. Siliconen kookringen hoef je niet in te vetten.
Engelse ontbijt muffins
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 15 gram kokosmeel (2 eetlepels)
- 1 eetlepel psyllium
- 0.5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 15 gram roomboter
- 40 gram Leerdammer (plakjes) (1 plak = 20 gram)
- 20 gram ham of Parma ham (optioneel)
Instructies
- Meng het kokosmeel, psyllium, bakpoeder en een snufje zout in een kom.
- Voeg de eieren toe en klop het geheel heel goed door. Laat dan ongeveer 5 minuten rusten, je hebt nu een vrij dik beslag.
- Smelt een klontje boter in een grote koekenpan op matig vuur. Laat de boter niet bruin worden.
- Verdeel het beslag in hoopjes in de koekenpan en spreidt het een beetje uit of doe het in een kookring.
- Na een aantal minuten haal je de kookring er voorzichtig af, zodat je de muffin om kan draaien. Bak de andere kant ook een paar minuten.
- Serveer met een klontje boter met een kop koffie of thee of eet als een broodje met ham, salami of kaas of wat chia jam.