Roerei is een ideaal keto ontbijt voor de hele familie

Roerei

Ik denk dat er geen sneller ontbijt dan roerei is. In ons gezin is roerei echt een favoriet. Bovendien is roerei bijna koolhydraatvrij met minder dan 1 gram koolhydraten per portie!

De kunst met het maken van roerei is om eerst te zorgen dat de eieren goed los geklopt zijn. Ik zag dat mijn schoonmoeder altijd een scheutje water aan de eieren toevoegt. Dtt maakt het namelijk makkelijker om de eieren goed los te kloppen en je roerei wordt luchtiger (‘fluffy’ in het Engels).

Het is ook belangrijk om de boter niet bruin te laten worden, dus zorg dat het vuur niet te hoog staat. Je kan natuurlijk in plaats van boter ook olijfolie of kokosvet gebruiken, maar kies dan voor een neutrale olijfolie (bijvoorbeeld extra vierge Taggiasche olijfolie of extra vierge (koudgeperste) kokosolie).

Continu roeren

Zodra je het beslag aan de pan hebt toegevoegd moet je continu goed, maar rustig roeren. Het heet niet voor niks roerei. Als je dat niet doet, krijg je een omelet. Ook lekker, maar wel anders natuurlijk. Door het beslag in beweging te houden is je ei al heel snel gaar. Bovendien zal het nog wat doorkoken als je de pan al van het vuur genomen hebt.

Haal de pan daarom al van het vuur als het roerei nog vochtig is. Het is namelijk de bedoeling dat je mooi smeuïg roerei krijgt. Als je net met het keto dieet begonnen bent, kan je er nog een klontje roomboter boven op doen. Als je het keto dieet al langer volgt en fat-adapted bent zou ik dit niet doen. Hier kan je daar meer over lezen.

Hoeveel eieren?

Als je net met het keto dieet begint, raad ik aan om roerei met 3 eieren per persoon te maken. Hierdoor zal je veel minder trek gedurende de ochtend hebben en dus minder behoefte aan tussendoortjes hebben. Dit is belangrijk, want op het keto dieet wil je niet alleen anders (veel minder koolhydraten), maar ook minder vaak per dag eten. Door te zorgen dat je meer tijd tussen maaltijden in hebt, kan je je metabolisme veel beter resetten.

Als je al een tijdje met het keto dieet bezig bent en niet meer last hebt van een voortdurend hongergevoel, dan zou ik 2 eieren per persoon gebruiken. Op het keto dieet is het de bedoeling dat je eet totdat je verzadigd bent. Overeten is dus niet wat je wilt.

Roerei kan je niet met minder dan 2 eieren maken, want dan krijg je echt een heel zielig hoopje ei op je bord.

Eieren en cholesterol

Lang werd gedacht dat als je veel eieren zou eten, dat je dan een hoog cholesterol gehalte in je bloed zou krijgen. Inmiddels heeft onderzoek uitgewezen dat dat dus toch niet zo is. Het eten van verzadigde vetten (en in eieren zitten verzadigde vetten) kan je cholesterol gehalte in je bloed wel iets verhogen, maar het cholesterolgehalte wordt hoofdzakelijk door je eigen lichaam bepaald.

De meeste cholesterol (80%) maakt je lever. Het overgrote deel van de cholesterol in je bloed komt dus niet uit je voeding! Dus normaal gesproken in gezonde mensen, past de lever de cholesterolproductie aan. Als jij veel cholesterol door je voeding binnenkrijgt, gaat je lever gewoon minder cholesterol aanmaken. Er verandert dus niet veel met het cholesterolgehalte in je bloed.

Elke cel heeft cholesterol nodig

Bovendien heeft elke cel in je lichaam cholesterol nodig om te kunnen functioneren. Dus om te denken dat cholesterol slecht is, is wel heel kort door de bocht! Wat slecht is is een hoog percentage triglyceriden vergeleken met de hoeveelheid HDL in je bloed. HDL wordt vaak de ‘goede cholesterol’ genoemd.

Onderzoek heeft aangetoond dat eieren juist het HDL gehalte verhogen en dat is dus heel positief. Een hele grote en recente studie (mei 2018), laat zelfs zien dat als je elke dag een ei eet, de kans op hart-en vaatziekten 18% kleiner is en de kans op een beroerte tussen de 10% en 26% kleiner is afhankelijk van het soort beroerte, vergeleken met als je geen eieren eet. Hier kan je de samenvatting lezen.

Nu vraag je je misschien nog steeds af of het wel goed is om elke ochtend roerei of gebakken eieren met spek te eten. Er zijn nog geen officiële studies uitgevoerd met mensen die langere tijd meer dan drie eieren per dag aten. Er is wel een case study van een 88-jarige man die 25 eieren per dag at. Zijn gezondheid was prima en hij had een normaal cholesterolgehalte. Hier kan je meer over hoeveel eieren lezen.

Cholesterol en hart-en vaatziekten

Als je hier nog meer over wilt lezen, dan kan ik je het boek ‘The Great Cholesterol Con‘ van Dr Malcolm Kendrick (een Schotse huisarts die hier al heel lang onderzoek naar doet) van harte aanbevelen.

roerei

Roerei

4.80 van 5 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Snel keto ontbijt, Vegetarisch keto ontbijt
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 2 minuten
Totale tijd: 4 minuten
Porties: 1 personen
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 234kcal

Ingrediënten

 • 2 eieren
 • 1 eetlepel water
 • 15 gram roomboter
 • peper en zout
 • 0.5 theelepel verse bieslook (optioneel)

Instructies

 • Klop de eieren met het water goed los in een kom en voeg dan een snufje zout toe. Meng goed door elkaar heen.
  klop de eieren met wat water goed los
 • Smelt de boter in een koekenpan op matig vuur. De boter mag niet bruin worden.
  boter op matig vuur in koekenpan laten smelten
 • Het eimengsel nu in de pan met gesmolten boter gieten en het vuur naar matig-laag draaien.
  Giet de losgeklopte eieren in de koekenpan en ga meteen rustig roeren
 • Ga het beslag nu doorroeren met een lepel. Haal het goed van de randen los en houdt het in beweging (het heet niet voor niks roerei).
  Roer het roerei rustig door en zorg dat het niet aan de zijkant van de koekenpan plakt
 • Roer het beslag rustig een aantal keer door, je zal merken dat de eieren heel snel garen.
  eieren rustig doorroeren
 • Zodra het beslag stevig begint te worden maar nog wel vochtig is haal je de pan van het vuur. Dit is al heel snel! Het ei blijft namelijk nog even doorkoken als de pan al van het vuur af is.
  Het roerei moet vochtig blijven, dus haal het op tijd van het vuur af
 • Maak op smaak met wat peper en zout. Doe op een bord en knip er een beetje verse bieslook over heen of strooi er bijvoorbeeld wat paprika poeder over heen. Als het goed is heb je nu een mooi smeuïg (en dus niet droog) roerei. Direct serveren!
  roerei

Voedingswaarden

Calorieën: 234kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 11g | Vetten: 21g | Sodium: 339mg | Kalium: 121mg | Vitamine A: 1225IU | Calcium: 56mg | IJzer: 1.5mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 80% | Macro Koolhydraten: 2% | Macro Eiwitten: 19%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.