Een uitgebreid Engels Ontbijt: lekker op zondag als ontbijt of brunch.
Dit ontbijt is best veel werk om te maken, vandaar dat ik het meestal op zondag maak als brunch. Het bestaat uit een combinatie van worstjes, spek, eieren, tomaten en champignons. Dat is natuurlijk minder dan een ‘echt’ Engels ontbijt, want daar krijg je ook gebakken brood, baked beans (witte bonen in tomatensaus), hash browns (soort rösti) bij. Je kan trouwens wel keto hash browns maken met koolrabi.
Ik gebruik vaak Parmaham of Prosciutto di San Danielle in plaats van spek. De reden hiervoor is dat aan spek nitriet wordt toegevoegd en dat is helemaal niet gezond. Nou geeft het misschien niet als je het maar zo nu en dan binnenkrijgt, maar als je wekelijks Engels ontbijt wilt eten en misschien meerdere keren per week gebakken eieren met spek, dan wordt het misschien toch wat veel. Bovendien is Parmaham (Prosciutto di Parma) veel lekkerder en wordt het ook veel knapperiger.
Stevig ontbijt: energie voor de rest van de dag
Begin de dag met een stevig ontbijt, je hebt dan energie voor de rest van de dag. Dan is de kans dat je in de loop van de ochtend trek krijgt en gaat snacken veel kleiner!
Vooral vroeger hoorde je dat heel veel. Ontbijt overslaan was een soort doodzonde. Zelf sla ik ontbijt heel regelmatig over, want ik probeer alleen te eten als ik ook echt honger heb. Toch is er inderdaad wel onderzoek dat het misschien beter is om ’s ochtends en ’s middags meer calorieën te eten en juist ’s avonds veel minder.
Als je net met het keto dieet bent begonnen
Als je net met het keto-dieet begint is een goed ontbijt belangrijk. Je wilt namelijk het aantal keer dat je op een dag eet afbouwen naar 2 tot 3 maaltijden, zonder tussendoor te snacken. Je maakt dit een stuk makkelijker en verhoogt je kans van slagen als je de dag begint met een goed ontbijt.

Ingrediënten
- 4 eieren
- 4 varkenssaucijsjes
- 200 gram middelgrote tomaten
- 100 gram champignons
- 8 plakjes Parma ham
- 30 gram roomboter
- 0.5 theelepel tijm
- 2 blaadjes salie
- 0.5 theelepel oregano
Instructies
- Smelt 2/3 deel van de boter in een koekenpan en bak de worstjes. Zet het vuur eerst hoog om de worstjes aan alle kanten te bruinen. Draai het vuur dan naar matig-hoog en voeg zo nodig een scheutje heet water toe. Laat de worstjes in 10- 15 minuten gaar koken.
- Was de tomaten en champignons. Dep droog en snijdt de tomaten in stukjes en de champignons in plakjes. Voeg toe aan de worstjes.
- Was de kruiden en dep droog. Sprinkel de tijmblaadjes over de tomaten en de oregano en salie (knip met een schaar in stukjes) over de champignons.
- Bak de eieren in de rest van de boter. Als je de dooier ook goed gaar wil hebben, doe dan een deksel op de pan. Bak op matig-hoog vuur. Je kan ook een leuke kookring gebruiken om de eieren een vorm te geven.
- Haal de eieren uit de pan en bak dan de Parmaham in een paar minuten gaar, draai de plakjes halverwege even om, zodat beide zijden goed bakken.
- Doe alles op een bord en voeg peper en zout naar smaak toe.