Een ontbijt met gebakken eieren met spek is lekker, supersnel en voedzaam.

Vooral als je net met het keto dieet begint is dit een ideaal ontbijt. Gebakken eieren met spek bevatten een goede combinatie van eiwitten en vetten en zorgt daardoor voor een gevoel van verzadiging. Hier kan je daar meer over lezen. Dit ontbijt is dan ook ideaal als je gewend bent om vaak op een dag te snacken, daar wil je namelijk zo snel mogelijk mee stoppen en dit ontbijt kan je daarbij helpen.

Bovendien is dit een lekker ontbijt voor de hele familie. Voor kinderen zou je de eieren eventueel in kookringen met een leuk vormpje kunnen bakken.

Spek: toegevoegd natriumnitriet (E250) en kaliumnitraat (E252)

Gebakken eieren met spek kan je natuurlijk met plakjes ontbijtspek maken. Ontbijtspek bevat echter natriumnitriet om te zorgen dat het goed blijft. Een teveel aan nitriet is niet gezond. Nu is het wel zo dat als je af en toe dit ontbijt neemt met 2 plakjes ontbijtspek de hoeveelheid nitriet niet gigantisch groot is.

Behalve nitriet wordt vaak ook kaliumnitraat (E252) toegevoegd aan ontbijtspek. Je lichaam kan dit omzetten in nitriet. Nitraat en nitriet mogen als conserveermiddel aan bepaalde voedingsmiddelen worden toegevoegd. Hierdoor bederven de producten minder snel. Bovendien zorgen nitriet en nitraat voor de mooie roze-rode kleur. Zonder toevoeging van nitriet zouden de vleeswaren er veel grijziger uitzien. Nitraat en nitriet dragen ook bij aan de smaakvorming.

Een vorm van nitraat en nitriet zit in vrijwel alle bewerkte vleeswaren, bijvoorbeeld in salami, spek, worst en ham. Nitraat wordt ook vaak aan kaas toegevoegd. Dit geldt vooral voor Nederlandse kazen, al zijn er uitzonderingen zoals Leerdammer. Franse en Italiaanse kazen bevatten vrijwel nooit nitraat!

Waarom zijn nitraat en nitriet schadelijk?

Uit onderzoek van EFSA (European Food Safety Authority) blijkt dat als je teveel nitriet binnenkrijgt, dit schade veroorzaakt aan de longen en het hart. En als jonge kinderen teveel nitraat binnenkrijgen kan dat hun groei remmen.

Ons lichaam zet ongeveer 5% van de nitraat die we binnenkrijgen door onze voeding om in nitriet. En ons lichaam maakt met de nitriet die we óf direct door onze voeding binnenkrijgen óf die door ons lichaam is gemaakt uit de nitraat in onze voeding, in combinatie met eiwitten uit onze voeding zogenaamde ‘nitrosaminen‘.

Nitrosaminen zijn sterk carcinogene (kankerverwekkende) stoffen. Onderzoek wijst uit dat de consumptie van veel bewerkt vlees(waren), wat dus vrijwel altijd nitriet en nitraat  bevat, het risico op darmkanker vergroot.

Een alternatief: Prosciutto di Parma (Parmaham)

In plaats van spek kan je ook Parmaham of Prosciutto di San Daniele of andere gedroogde ham waar duidelijk op de verpakking vermeld staat dat het geen nitriet bevat.

Prosciutto di Parma bevat geen nitriet

Als je Prosciutto di Parma even in de pan bakt, wordt het heel snel knapperig. Eigenlijk nog lekkerder dan ontbijtspek.

Parmaham (Prosciutto di Parma) is een beschermde naam. Het mag alleen gebruikt worden voor ham die geproduceerd is in de Parma-regio in Italië. Bovendien moet het van varkens van de beste rassen, geboren en getogen in Italië, gemaakt worden. Deze ham moet verder minimaal 12 maanden gerijpt worden, maar vaak wordt deze ham veel langer gerijpt (wel tot 36 maanden) en er mag alleen maar zout worden toegevoegd en niks anders. Parmaham is dus een 100% natuurlijk product, zonder toevoegingen! Als beschermd product, wordt de kwaliteit van de Parmaham gewaarborgd door heel stricte controles. Hier kan je meer informatie vinden. Deze ham is vrij duur. Een pakje van 70 gram kost al snel 3 euro. Er zitten geloof ik meestal zo’n 9 plakjes in. Ze zijn flinterdun en vol van smaak. Je hebt daarom ook echt wel genoeg aan 2 plakjes per persoon.

Prosciutto di San Daniele bevat geen nitriet

Hetzelfde geldt voor andere luchtgedroogde ham, zoals Prosciutto di San Daniele. Ook dit is een beschermd product, met stricte kwaliteitsbewaking waar uitsluitend zout aan toegevoegd is. 

Je kan Prosciutto de San Daniele bij bijvoorbeeld de Jumbo, AH en Lidl kopen.

Prosciutto Crudo zonder toegevoegd nitriet

Je ziet ook regelmatig Prosciutto Crudo waarbij op de voorkant van het pak vermeld staat dat het geen nitraat en nitriet bevat. Prosciutto Crudo is niet beschermd en het ene merk zal dus wel toevoegingen gebruiken en het andere niet. Kijk dus op de verpakking.

Ook lang niet alle Italiaanse ham bevat geen nitriet en nitraat. Kijk dus op het etiket of koop Prosciutto di Parma of Prosciutto di San Daniele want dan weet je het zeker.

Gebakken eieren met spek

 • 2 eieren
 • 30 gram spek ((ontbijtspek of Italiaanse Parmaham))
 • 15 gram roomboter
 • zout en peper
 1. Verhit de boter in een koekepan op matig-hoog vuur. De boter moet smelten, maar mag niet donker kleuren. 2. Doe de plakjes spek in de pan zodra de boter bijna gesmolten is. Zet het vuur iets hoger, maar de boter mag nog steeds niet bruin kleuren. Zet zo nodig het vuur weer lager. 3. Breek de eieren in de pan. Voor je pan is het beter als je de eieren breekt door een harde tik met een mes op het midden van het ei te geven en het ei dan open te breken. Als je je ei op de rand van de pan breekt, beschadigd bij veel pannen die rand na een tijdje. Zet het vuur naar matig. 4. Strooi wat zout en peper over de eidooiers. 5. Bak de eieren totdat het eiwit stevig is. De dooier mag iets zacht blijven. Als je de dooier helemaal doorgebakken wilt, laat dan nog een paar minuten extra bakken. Je kan de dooier ook sneller laten bakken door een deksel op de pan te doen![nutrition-label]

Snel keto ontbijt, Lunch
Nederlands

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Dit vind ik zo lekker dat ik moet uitkijken om niet elke dag dit als ontbijt te hebben

  1. Zo lang je Prosciutto di Parma of vers gesneden buikspek (in plakjes van 0,5cm) gebruikt, kan je dit best elke dag eten. Als je verse buikspek van de slager gebruikt, zou ik beginnen met het spek in een aparte koekenpan uit te bakken. Dit duurt namelijk wat langer en je wilt dat het spek knapperig wordt. Met Prosciutto di Parma (of San Daniele) heb je dit probleem niet, want het is flinterdun en dus zo klaar.

   Mocht je echter ongerust zijn over de hoeveelheid eieren, dan is deze blog interessant voor je. Eieren zijn enorm gezond en bepaalde tekorten die mensen nu ontwikkelen komen mede doordat er vergeleken met vroeger veel minder eieren gegeten worden. Hier kan je meer over de gezondheidsvoordelen van eieren lezen. In mijn kookboek kan je hier ook meer over lezen.