Deze keto chia bosbessenpudding is snel klaar en geschikt als ontbijt of dessert. Je kan er ook een paar tegelijk maken en ze in de koelkast bewaren.
Kokosmelk of melk
Je kan keto chia bosbessenpudding met kokosmelk of melk (of karnemelk) maken. Afhankelijk van het merk kokosmelk bevat kokosmelk de helft minder koolhydraten dan gewone melk. Als je niet van kokosmelk houdt, kan je deze pudding natuurlijk wel met koemelk of karnemelk maken, maar hou het dan bij één chia bosbessenpudding per dag.
Hier kan je mijn review van verschillende soorten kokosmelk vinden.
Chia zaadjes
Chia zaadjes zetten heel veel uit, dus je kan in principe elke vloeistof binden met chia zaadjes. Het is wel zo dat hoe dunner de vloeistof hoe langer de chia zaadjes erover doen om het vocht op te nemen. Dus als je een heel waterachtige vloeistof gebruikt, maak de pudding dan 12 uur (of langer) van te voren, zodat het de tijd heeft om mooi stevig te worden.
Eet de chia zaadjes NOOIT droog, ze kunnen dan namelijk een verstopping veroorzaken. Hou ze dus ook uit de buurt van (jonge) kinderen! Het is ook een goed idee om een extra glas water te drinken als je een chia pudding neemt.
Als je kokosmelk of koemelk gebruikt, dan is één uur in de koelkast al voldoende om een stevigere pudding te krijgen.
Chia zaadjes als bron van Omega 3
Chia zaadjes bevatten vrij veel Omega 3 vetzuren. Er zijn drie types Omega 3 vetzuren, namelijk ALA, DHA en EPA. Twee daarvan zijn essentieel voor ons lichaam, omdat we ze niet zelf kunnen maken: DHA en EPA.
Chia zaadjes bevatten veel ALA. ALA is ook heel goed voor ons, het is namelijk een anti-oxidant. Ons lichaam kan het ook zelf maken, dus het is niet essentieel dat we het door onze voeding binnenkrijgen.
Chia zaadjes zijn dus niet een echt goede bron van Omega 3. Vooral vette vis, zoals makreel, zalm, sardientjes, tonijn, etc. en algen zijn goede bronnen van DHA en EPA.
Chia zaadjes als bron van vezels
Chia zaadjes zijn geen goede bron voor Omega 3, maar ze zijn wel degelijk een goede bron voor voedingsvezels. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde darmflora. Je darmflora speelt een belangrijke rol in een goed werkend afweersysteem, maar ook in hoe je je psychisch voelt. Hier kan je daar meer overlezen.
Bosbessen
Bosbessen, vooral kleinere wilde bosbessen, zijn een goed bron van onder meer anti-oxidanten. Helaas bevatten bosbessen relatief vrij veel koolhydraten, daarom smaken ze ook vrij zoet. Hier kan je meer informatie lezen over de hoeveelheid koolhydraten in verschillende soorten producten en wat wel en niet binnen het keto dieet past.
Toch kan je best af en toe wat bosbessen eten, alleen is het belangrijk dat je je portiegrootte in de gaten houdt. Dit is veel makkelijker als je diepvries bosbessen koopt, want dan is het makkelijker om elke keer precies de juiste hoeveelheid te gebruiken. Als je verse bosbessen koopt, kan je degenen die je niet direct nodig hebt invriezen, dan maakt de verleiding om ze allemaal op te eten minder.
Een andere hele goede bron van anti-oxidanten, die bovendien heel goed binnen het keto dieet past, is zo vers mogelijke extra vierge olijfolie. Hier kan je daar meer over lezen.
Chia bosbessenpudding
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 ml kokosmelk
- 20 gram bosbessen
- 1.5 eetlepel chia zaadjes
- 50 ml slagroom
- 3 bosbessen (om te garneren)
Instructies
- Was de bosbessen en doe ze in een beker van een staafblender.
- Pureer de bosbessen. Als je geen staafblender heb kan je ze met een vork fijn prakken.
- Meng de bosbessenpuree, kokosmelk en de chia zaadjes goed door elkaar heen.
- Doe in een glas of puddingschaaltje en zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Klop de slagroom stijf en doe een toef slagroom op de pudding en garneer met een paar bosbessen.