Keto lijnzaadbrood

Dit keto lijnzaadbrood kan je prima in plakken snijden en het lijkt daardoor wat meer op ‘gewoon’ brood. Dit brood is wel kleiner dan een gewoon brood, maar op zich is dat ook beter. Je mag er namelijk minder van eten. 

Keto lijnzaadbrood

Dit is een wat groter brood, wat natuurlijk geen gluten bevat. Als je glutenvrij bakt is het altijd lastig om te zorgen dat je bakproduct voldoende luchtig is. In dit brood gebruik ik daarom zowel bakpoeder, psyllium en eiwitten om het luchtiger te krijgen. Hier kan je zien hoe je eieren kan splitsen.

Ondanks dit wordt het brood geen super-luchtig brood, maar het is ook niet zwaar. Denk een beetje aan Iers soda brood.

Lijnzaad: supergezond?

Dit brood bevat vrij veel lijnzaadmeel. Lijnzaad is op zich (voor de meeste mensen) heel gezond zolang je er niet te veel van gebruikt. Hier kan je meer over lijnzaad als superfood lezen. Toch kan het bij sommige mensen met gevoelige darmen tot een opgeblazen gevoel leiden. Het is dus niet voor iedereen geschikt.

Lijnzaadbrood bevat veel vitamine B1 en B2 die heel goed voor ons zenuwstelsel en onze energievoorziening zijn. Bovendien bevat het veel belangrijke mineralen, zoals calcium, kalium, magnesium en zink. Deze zijn ondermeer belangrijk voor ons immuunsysteem en onze bloeddruk.

Verder is lijnzaad een belangrijke bron van onoplosbaare vezels (non-resistant starch). Juist die vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde darmflora, want zij vormen het voedsel voor de bacteriën in onze darmen. Een gezonde darmflora is essentieel voor een goed immuunsysteem. Hier kan je daar meer over lezen. Oplosbare vezels zijn natuurlijk ook heel belangrijk. Dit brood bevat psyllium, dus het bevat ook oplosbare vezels.

Lijnzaadbrood bevat ook relatief veel Omega 3 vetzuren, in de vorm van ALA, helaas is dat niet het soort Omega 3 olie die we nodig hebben. Dat is namelijk EPA en  DHA. Die zitten in vette vis en algen. Lijnzaad is daar dus geen alternatief voor. Hier kan je meer lezen over Omega 3.

Te veel lijnzaadbrood is niet gezond

Toch is het geen goed idee om te veel lijnzaadbrood te eten. Lijnzaad bevat namelijk cyanogenen en daarom wordt aangeraden om niet meer dan 15-45 gram gebroken lijnzaad per dag te eten (en niet elke dag). Hier kan je daar meer over lezen.

Dit brood maak je niet met gebroken lijnzaad maar met lijnzaadmeel. Je lichaam zet dit makkelijker om in cyanide en daarom kan je minder lijnzaadmeel dan gebroken lijnzaad eten. Ik raad daarom aan om niet meer dan 15 gram lijnzaadmeel per dag en dan bij voorkeur niet elke dag te eten.

Bovendien oxideert lijnzaadmeel snel, dus koop weinig en bewaar het in de koelkast. Of nog beter, koop heel lijnzaad en maal de hoeveelheid die je nodig hebt.

Netto koolhydraten

Dit brood lijkt misschien niet heel ketogeen, maar als je naar het netto aantal koolhydraten kijkt (koolhydraten min vezels), dan zie je dat dat negatief is. Dus je kan zeggen nul koolhydraten.

Op het keto dieet gebruik je niet echt negatieve koolhydraten. Het is namelijk niet zo dat je opeens een totaal van 27 gram koolhydraten in plaats van 20 gram op een dag kan eten, omdat je -7 gram koolhydraten door dit brood hebt binnengekregen.

Wat dit brood bovendien ‘keto’ maakt is dat het mooie macro’s heeft. Het bevat namelijk meer dan 70% vet. 

Keto lijnzaadbrood

4 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Snel keto ontbijt, Vegetarisch keto ontbijt, Keto brood (glutenvrij), Uitgebreid keto ontbijt of brunch
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 3 personen
calorieën: 306kcal

Ingrediënten

  • 3 eetlepels lijnzaadmeel
  • 3 eetlepels amandelmeel
  • 2 eetlepels hennepmeel
  • 4 eetlepels psyllium
  • 25 gram bakpoeder ongeveer 1.5 zakje
  • 2 eetlepels roomboter gesmolten
  • 3 eieren gesplitst
  • 1 eetlepel sesamzaadjes optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180° celsius.
  • Smelt de boter in een steelpannetje op matig-laag vuur. De boter mag niet bruin worden.
  • Splits de eieren in eidooiers en eiwitten. Het gaat er vooral om dat je mooie eiwitten krijgt zonder dat er dooier bij zit, want je moet ze goed stijf kunnen kloppen. Als er wat eiwit bij de dooiers zit, dan geeft dat niks.
    Zo splits je een ei
  • Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar. Vooral zorgen dat de bakpoeder goed verspreid is en niet meer zichtbaar is.
  • Klop de eidooiers los en roer één eetlepel gesmolten boter er doorheen. Voeg toe aan de droge ingrediënten en meng goed door elkaar heen. Het beslag is nu nog vrij droog.
  • Klop de eiwitten in een schone beker of kom totdat ze helemaal stijf zijn. Ik doe dit met een staafmixer, maar het kan ook met een handmixer. Schep de eiwitten voorzichtig met een vork door het broodbeslag. Je wilt dat de eiwitten goed verdeeld zijn door het beslag, maar zonder ze alle lucht verliezen.
  • Doe het beslag in een glazen schaal die in de magnetron kan. Zet de magnetron op de hoogste stand en bak 3 minuten.
  • Haal de schaal uit de magnetron en keer om op een snijplank. Je kan het brood nu voordat je het afbakt met 1 eetlepel gesmolten boter insmeren en er dan sesamzaadjes overheen doen.
  • Bak het brood in ongeveer 10 minuten af in de oven.

Nutrition

Calorieën: 306kcal | Bruto koolhydraten: 22g | Eiwit: 12g | Vetten: 21g | Sodium: 151mg | Potassium: 1118mg | Fiber: 15g | Vitamin A: 471IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 1mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 1µg | Calcium: 478mg | Copper: 1mg | Folate: 32µg | Iron: 4mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 56mg | Phosphorus: 741mg | Selenium: 17µg | Zinc: 1mg | Netto koolhydraten: 7g | Macro Vetten: 58% | Macro Koolhydraten: 27% | Macro Eiwitten: 15%

2 reacties op “Keto lijnzaadbrood”

    1. Hallo, verwarm de oven voor op 175° en bak het brood in een bakblik in zo’n 20-30 minuten gaar. Door een saté prikker in het midden van het brood te steken kan je checken of het gaar is. De saté prikker moet er mooi schoon (dus zonder beslag eraan) uitkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.