Omega 3 vetzuren

Keto en vette vis

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 komt in drie verschillende vormen, namelijk:

ALA – (alpha-linoleic acid) alpha-linoleenzuur

DHA – (docosahexaenoic acid)

EPA – (eicosapentaenoic acid)

Van deze drie vormen, zijn DHA en EPA essentiële vetzuren voor ons. We kunnen ze namelijk niet goed zelf maken. Ze zijn bovendien ontzettend belangrijk voor onze gezondheid.

ALA

Alpha-linoleenzuur is een anti-oxidant. Het is een vetzuur dat zolang we gezond zijn, ons lichaam zelf kan maken. Het behoort dus niet tot de essentiële vetzuren.

We hebben ALA nodig voor het functioneren van onze cellen, het is dus heel belangrijk. Het speelt een rol bij de energievoorziening op celniveau.

Voedingsbronnen voor ALA

Het komt vooral in bepaalde planten voor. Het zit vooral in boerenkool, spinazie, broccoli, sojabonen, walnoten, chiazaadjes, lijnzaad en hennepzaad. Het zit ook in gist.

ALA zit ook in dierlijke producten, namelijk orgaanvlees, zoals lever en hart.

Echter het blijkt dat het eten van voedsel hoog in ALA nauwelijks invloed heeft op het ALA niveau in ons lichaam.

DHA

DHA is heel belangrijk voor hersenontwikkeling in jonge kinderen. Het zit van nature in moedermelk en wordt ook aan babymelk toegevoegd.

Het is ook belangrijk voor onze huid en onze ogen. Ook bij volwassenen speelt het een belangrijke rol bij het functioneren van de hersenen. DHA speelt ook een belangrijke rol in het tegengaan van hart-en vaatziekten, sommige soorten kanker, diabetes type 2, hoge bloeddruk en de ziekte van Alzheimer. Het wordt ook gebruikt voor het behandelen van ADHD.

DHA zit vooral in vette vis en in algen. Je vindt vooral veel DHA in makreel, haring, tonijn, zalm, paling, sardientjes, garnalen en steur.

Het zit in mindere mate in het vlees en zuivelproducten van vee dat op gras is grootgebracht (in plaats van graanrijk voer).

EPA

EPA is van levensbelang voor ons, het gaat namelijk ontstekingsprocessen tegen. Er is steeds meer bewijs dat chronische ontstekingen een rol spelen in de toename van hart-en vaatziekten, verschillende soorten kanker en depressie.

EPA zit net als DHA vooral in vette vis en in algen. Je vindt vooral veel EPA in makreel, haring, tonijn, zalm, paling, sardientjes, garnalen en steur.

Het zit in mindere mate in het vlees en zuivelproducten van vee dat op gras is grootgebracht (in plaats van graanrijk voer).

DHA omzetten in EPA

Ons lichaam kan DHA omzetten in EPA.

ALA omzetten in DHA en EPA

Ons lichaam kan zolang het een hele hoge dosis of ALA binnenkrijgt een deel daarvan omzetten in EPA, maar niet in  DHA. Hier kan je daar meer over lezen.

Bovendien, hoe meer omega 6 vetzuren we binnenkrijgen, hoe moeizamer de omzetting van ALA in EPA is. Het is dus riskant om te vertrouwen op walnoten, lijnzaad en hennepzaad om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Het risico dat je niet genoeg van de essentiële vetzuren DHA en EPA binnenkrijgt, die beiden van levensbelang zijn, is groot. Je zou in zo’n geval dus een supplement kunnen overwegen.

 

Hier kan je daar meer over lezen.

Verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Het is niet alleen heel belangrijk dat we voldoende omega 3 vetzuren in de vorm van EPA en DHA binnenkrijgen, het is ook belangrijk dat we ze in de juiste verhouding met omega 6 vetzuren binnenkrijgen. Dit is helemaal niet zo makkelijk, omdat omega 6 vetzuren namelijk in heel veel producten zitten. Hier kan je daar meer over lezen.

Lees ook mijn blog over gezonde vetten.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.