Piadine zijn Noord-Italiaanse platte broodjes (flatbread) uit Romagna. Deze platte broodjes kan je dubbel vouwen. Traditionele piadine worden met tarwemeel gemaakt en zijn natuurlijk niet keto. Een keto piadina maak je dus op een andere manier en dat gaat prima. Hier kan je meer lezen over keto broodvervangers.
Keto piadine
Keto piadine zijn makkelijk om te maken en een goede optie als je een broodje mee naar werk of school wilt nemen. Ze zijn natuurlijk heel koolhydraatarm en ze zijn ook glutenvrij.
Je kan een piadina net zo groot of klein maken als je wilt. Een piadina is ook geschikt om als bodem voor een pizza te gebruiken of als een toastje voor hapjes – dan moet je wel heel kleine maken met een kookring of je snijdt de piadina in stukken.
Je kan van allerlei keto beleg op je keto piadina doen, zoals wat sla, waterkers, tuinkers met geitenkaas of wat parmaham of boerenkaas met komkommer, jonge kaas met sla en radijsjes etc. Ze zijn ook heel lekker met geprakte avocado met een gepocheerd ei.
Piadina of piadine
Piadine is meervoud van piadina, het zijn dus meerdere broodjes. Eigenlijk maak je nooit maar één piadina, want als je toch bezig bent is het echt de moeite waard om er een aantal te maken. Ik heb ze zelf nog nooit ingevroren, want ze zijn bij ons thuis altijd zo op. Je kan dit dus proberen, maar anders zou ik er een aantal maken en de piadine in de koelkast bewaren.
Piadine
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 75 gram ricotta
- 1 theelepel psyllium
- 0.5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150º celsius en zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Als de eieren uit de koelkast komen, leg ze dan 10-15 minuten in een kom met lauw kraanwater.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in een beker voor een staafmixer en de eidooiers in een andere kom.
- Meng de eidooiers met de ricotta, de psyllium en het bakpoeder door elkaar met een garde of een vork.
- Klop de eiwitten stijf met het snufje zout. De eiwitten moeten zo stijf zijn, dat als je de beker op zijn kop houdt, ze niet bewegen.
- De eiwitten voorzichtig door het eidooier-ricotta mengsel scheppen. Het mengsel moet mooi luchtig worden.
- Doe een vel bakpapier op een ovenplaat en maak 8 hoopjes beslag op de bakplaat als je kleine piadine wilt of 4 grotere hopen als je de piadine wilt dubbelvouwen.
- Bak in 10-15 minuten op 150º celsius goudbruin.