Zo splits je een ei

Ei splitsen in eidooier en eiwit

Een ei splitsen is niet moeilijk maar vereist wel wat handigheid. Om eiwitten goed stijf te kunnen kloppen mag er helemaal geen eidooier bij het eiwit zitten.

Als je zelf op de ouderwetse manier romige vanille vla wilt maken, mag er helemaal geen eiwit bij de eidooier zitten. Als er namelijk wel eiwit bijzit, krijg je vanille vla met witte sliertjes eiwit erin!

Een ei goed kunnen splitsen is dus een handige kooktechniek. En zoals met zoveel dingen, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Hier kan je naar mijn filmpje kijken over hoe je een ei splitst.

Ook al kan je het goed, soms lukt het misschien toch een keer niet. Dat geeft ook niks, want je kan die eieren gewoon voor iets anders gebruiken.

Ei splitsen: goede mengkommen

In de keuken is het een beetje zoals met gereedschap.

Het helpt als je het juiste gereedschap hebt. Dat is in de keuken dus net zo. Goede spullen maken het makkelijker.

Als je een ei netjes wilt splitsen, moet je het mooi stuk kunnen slaan. De dooier moet heel blijven, maar de eierschaal moet je makkelijk in twee helften uit elkaar kunnen halen. Je gebruikt de eierschalen als ‘bakjes’ om de dooier van de ene eierschaal in de andere te doen en weer terug. Je doet dit zodat het eiwit eruit kan lopen.

Het helpt als je een mengkom met een metalen stukje hebt, zoals deze van Joseph. Deze kommen helpen om je ei mooi in het midden kapot te slaan zonder de dooier te beschadigen.

Sowieso zijn dit fijne kommen, want ze hebben een schenk-tuit en een prettig formaat. zonder zo’n mengkom kan het ook, maar met is net wat makkelijker!

Voorbereiding om een ei te splitsen: verschillende mengkommen

Als je nog nooit een ei gesplitst hebt en je moet meerdere eieren splitsen, zorg dat je 5 mengkommen/mengbekers/mokken klaar hebt staan. Op deze manier hoef je namelijk niks weg te gooien als het niet lukt. Als je al vaker eieren hebt gesplitst is dit niet nodig. In dat geval zorg je voor 3 kommen. Je gebruikt dan eentje voor de dooiers, eentje voor de eiwitten en eentje voor de mislukte eieren.

 • Kom 1: kom waar je straks de eiwitten in gaat kloppen – hier doe je dus pas eiwit in als het gelukt is om je ei mooi te splitsen!
 • Kom 2:  mengkom om het beslag in te maken, hier doe je alleen maar mooie eidooiers in (het geeft niet of ze breken, maar ze moeten wel mooi gesplitst zijn, dus geen eiwit bevatten)
 • Kom 3: hier doe je telkens 1 eiwit in (en zodra dat gelukt is giet je dit eiwit in kom 1 om hem straks stijf te kloppen, als het niet gelukt is, giet je het in bakje 5 om later omelet/quiche te maken of in de koelkast te bewaren voor later). Als het niet gelukt is om je ei mooi te splitsen moet je deze kom wel even afwassen en afdrogen voor de volgende poging! Aangezien je hier maar 1 eitwit in doet, kan het ook een klein bakje of een koffie/thee mok zijn.
 • Kom 4: hier doe je steeds je eidooier in totdat je zeker weet dat het splitsen gelukt is. Je doet hier steeds per keer maar 1 eidooier in. Zodra je tevreden bent dat je ei mooi gesplitst is, doe je deze eidooier in de beslagkom. Als het niet gelukt is doe je deze eidooier in bakje 5 om later een omelet/quiche mee te maken of om in de koelkast te bewaren. Deze kom/beker/mok dan wel even afwassen en afdrogen voordat je aan de volgende poging begint.
 • Bakje 5: voor eieren (dooiers en/of eiwitten) waar het splitsen is mislukt, Dit kan je in de koelkast bewaren om dezelfde of de volgende dag te gebruiken. Je kan er een lekkere omelet, pizza of quiche meemaken. Je hoeft ze dus niet weg te gooien!

Als je vaker eieren splitst heb je waarschijnlijk aan drie kommen of bekers genoeg: 1 voor de dooiers, 1 voor de eiwitten en 1 voor als het misgaat.

Ei splitsen: stap voor stap

Stap 1: Breek het ei maar niet de dooier

Sla het ei met een ferme tik op de rand van de kom, maar niet zo hard dat je ei helemaal doormidden is want dan breek je de dooier.

Stap 2: breek in 2 helften

Breek het ei nu voorzichtig in twee helften, maar breek de dooier niet.

Stap 3: laat het eiwit in een kom of beker of mok druipen

Zo splits je een ei

Houd de eierhelften vlakbij elkaar zodat het eiwit eruit kan druipen in je derde mengkom (of gewoon een beker of mok). De eidooier beweeg je voorzichtig van de ene eischil in de andere eischil. Je wilt dat de dooier heel blijft en het eiwit eruit druipt.

Stap 4: haal het witte sliertje van de dooier af, doe dit boven een lege kom

Op een gegeven moment zit er nog een klein sliertje eiwit aan de dooier vast. Je kan dat heel heel voorzichtig met de eierschaal die nu leeg is eraf proberen te halen. Als je nog niet veel ervaring hebt, doe dit dan boven de kom voor de dooier (die kom is dus leeg, mag ook een lege beker of mok zijn).

Zodra je dat sliertje eraf hebt, kan je het eventueel weggooien of in het bakje voor omeletten etc. doen.

Stap 5: laat de eidooier voorzichtig uit de eierschaal in een beker/mok/kom voor de eidooier glijden

Pas nu weet je of het splitsen goed gelukt is! Als het goed gelukt is, schenk je het eiwit nu in de mengbeker waar je de eiwitten straks in gaat stijfkloppen en de eidooier in de kom waar je straks het beslag in gaat maken.

Als het ei niet mooi gesplitst is doe je de delen die niet gelukt zijn in het bakje voor omelet/etc. Het kan zijn dat je wel een mooi eiwit hebt, alleen geen mooie dooier. Doe het eiwit dan in de beker voor eiwitten en de dooier in het omelet-bakje.

Voordat je het volgende ei gaat splitsen, moet je kommen/bekers/mokken 3 en 4 even schoonmaken en afdrogen.

Eieren splitsen is niet moeilijk maar neem er wel even de tijd voor! Eieren splitsen lukt niet als je haast hebt!

Hoe precies je moet splitsen hangt ook af van wat je nodig hebt. Heb je een mooie eidooier nodig om mayonaise te maken? Dan wil je absoluut geen eiwit bij de dooier hebben.

Heb je eiwitten nodig om stijf te kloppen? Dan wil je geen eigeel bij je dooier hebben, want dan worden je eiwitten niet goed stijf.

Waarom een ei splitsen?

 • mayonaise maken
 • Haagse Bluf of meringue maken
 • luchtig bakken zonder of met minder bakpoeder/psyllium etc.
 • zabaglione maken
 • ouderwetse vanille vla (custard in het Engels) maken
 • oopsie broodjes maken
 • snelle Hollandaise saus maken

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.