Gezonde voeding

Word je van vet eten dik?

Op het keto dieet komt het overgrote deel van je dagelijkse calorieën uit gezonde, natuurlijke vetten in plaats van uit koolhydraten. Verder eet je ruim voldoende eiwitten. De combinatie van eiwitten en vetten zorgt er voor dat je je sneller en langer verzadigd voelt.

Je zal dus al snel merken dat je op het keto dieet minder hongerig bent. Het is dus een heel goede manier om je hongergevoel onder controle te krijgen en van eetbuien af te komen. Hier kan je daar meer over lezen.

Word je van vet eten dik?

Ons is jarenlang verteld dat je van vet eten dik wordt. Als je calorieën telt, is deze gedachte niet zo gek. Vet bevat veel meer kcalorieën dan koolhydraten en eiwitten:

  • 1 gram vet bevat 9 kcalorieën
  • 1 gram koolhydraten bevat 4 kcalorieën
  • 1 gram eiwitten bevat 4 kcalorieën

Waar de gedachte dat je door vet te eten dik wordt fout gaat is:

  • voor je stofwisseling zijn niet alle calorieën gelijk. Vet is veel moeilijker om te verteren dan koolhydraten. Vetvertering kost daarom meer energie. Als gevolg kan het eten van gezonde vetten (!) je stofwisseling zelfs versnellen.
  • het eten van vet geeft je langer een gevoel van verzadiging dan het eten van koolhydraten. Dit komt doordat het eten van vet veel minder invloed heeft op je bloedsuikergehalte, terwijl het eten van koolhydraten leidt tot grote pieken en dalen in je bloedsuikergehalte.
  • als je meer vet gaat eten, dan betekent dit niet dat je ook meer calorieën gaat eten. Je voelt je eerder verzadigd, want gezonde vetten bevatten heel veel voedingsstoffen. Je zal waarschijnlijk minder of anders evenveel calorieën als voorheen eten.

Kan je echt niet dik worden van vet eten?

Michael Moss Zout Suiker Vet

Ja, het is wel mogelijk als je gedurende langere tijd veel te veel gaat eten. Die kans is vooral groot als je bewerkte voeding gaat eten. Producenten maken bewerkt eten zodat je er meer en meer van wilt hebben. Ze zorgen dat bewerkt eten je ‘bliss point‘ activeert. Dit doen ze door een optimale combinatie van (ongezonde) vetten en suikers in hun producten te doen. Hierdoor wordt het veel moeilijker om je verzadigd te voelen, want:

  • de producten bevatten weinig echte voedingsstoffen
  • de aanwezige suikers zorgen er voor dat je insuline niveau in je bloed omhoog gaat. Hierdoor kunnen suikers vanuit je bloed in cellen opgenomen worden. Maar het verhoogde insuline niveau zorgt er ook voor dat je geen vet kan verbranden om aan energie te komen. De energie uit de vetten moeten dan als lichaamsvet opgeslagen worden en overbodige energie uit suikers worden ook als lichaamsvet opgeslagen. Insuline heet niet voor niets het ‘vetopslaghormoon’.

Verreweg de meeste mensen worden dik omdat ze te veel koolhydraten eten en/of te vaak op een dag eten. Juist sinds de overstap naar vetarme producten is obesitas en leververvetting een steeds groter probleem geworden. Je wordt niet dik van gezonde vetten. Je wordt dik van hoog bewerkt eten, vol met suikers en met weinig of geen vezels. Voedsel met weinig voedingsstoffen zodat je je niet verzadigd kan voelen en honger blijft houden en dus maar door blijft eten. Het is dus niet vreemd dat mensen met overgewicht vaak tekorten hebben aan essentiële voedingsstoffen.

Kan je afvallen door vet te eten?

Ja, je kan afvallen terwijl de grootste hoeveelheid van je calorieën uit gezonde vetten komt.

Als je net met het keto dieet begint haal je zo’n 75%-80% van je caloriebehoefte uit vetten. Deze vetten komen uit vlees, vis, gevogelte, avocado’s, maar ook uit toegevoegde vetten, zoals roomboter, extra vierge olijfolie, mayonaise, mascarpone, etc.

Zodra je in ketose bent kan je niet alleen vet uit je voeding verbranden om aan energie te komen, maar ook lichaamsvet! Op dit moment, kan je de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt wat gaan verlagen, bijvoorbeeld van 2000kcal naar 1800kcal. Dit is natuurlijk alleen nodig als je wilt afvallen. Je zal ook merken dat op het moment dat je goed fat-adapted bent en goed je eigen lichaamsvet kan verbranden om aan energie te komen, je de hoeveelheid calorieën uit vet iets kan verlagen, bijvoorbeeld naar 70%. Tegelijkertijd wil je wel zorgen dat de hoeveelheid koolhydraten beperkt blijft, want anders kom je uit ketose en kan je dus geen vet verbranden om aan energie te komen.

Helaas kan je niet zelf kiezen welk lichaamsvet je lichaam eerst gaat opgebruiken. Onderzoeken hebben echter aangetoond dat je lichaam levervet kan gaan afbreken afhankelijk van de tijdstippen waarop je eet. Dit is overigens heel nieuw onderzoek en het laat zien dat het belangrijk is om in harmonie met je biologische klok te eten.

Dit kan heel lastig zijn, want vaak eten we vooral uit gewoonte.

Veelgemaakte fout

Een veelgemaakte fout op het keto dieet, is het eten van onvoldoende vetten. Mensen zijn bang geworden om te veel vet te eten. Het keto dieet werkt alleen als vet je belangrijkste energiebron is. Daarom is het vooral in het begin heel belangrijk om te zorgen dat je volgens de juiste macro’s eet, dus de juiste verhoudingen tussen de hoeveelheid vetten, eiwitten en koolhydraten. Het keto dieet is dus geen dieet waarbij je vooral eiwitten eet. Hier kan je meer over eiwitten op het keto dieet lezen.

Je lichaam kan eiwitten omzetten in glucose via gluconeogenese. Hierdoor raak je uit ketose! Het is een hardnekkig misverstand om te denken dat het keto dieet een eiwitrijk dieet is, dit is één van de redenen, waarom het geen goed idee is om eiwitshakes, bars, snacks etc. op het keto dieet te eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.