Gezonde vetten

Word je van vet eten dik?

Tijdens de Stop Leververvetting Challenge ga je op een andere manier eten en dit kan in het begin best even wennen zijn, je zal je misschien afvragen of je van vet eten niet dik wordt. Het klinkt ook heel logisch en het is ons ook heel lang zo verteld, alleen klopt het niet. Juist sinds de overstap naar vetarme producten is obesitas en leververvetting een steeds groter probleem geworden. Je wordt niet dik van gezonde vetten. Je wordt dik van hoog bewerkt eten, vol met suikers en met weinig of geen vezels. Voedsel met weinig voedingsstoffen zodat je je niet verzadigd kan voelen en honger blijft houden en dus maar door blijft eten.

Stop Leververvetting Challenge

Je volgt tijdens de Stop Leververvetting Challenge twee weken lang speciale weekmenu’s, die ervoor zorgen dat je:

 • ketogeen eet
 • gezonde, pure voeding eet
 • vanaf 14.00u vast tot ontbijt de volgende ochtend

Gedurende deze twee weken ga je heel anders eten. Je eet andere dingen, je eet minder vaak en je eet op andere tijden. Deze combinatie zorgt er voor dat je lichaam opgeslagen lichaamsvet zo effectief mogelijk kan gaan gebruiken als brandstof. Deze challenge is lastiger dan de Keto Challenge, maar je ziet sneller resultaat.

De meeste calorieën uit vet

Gezonde vetten

Op het keto dieet komt het overgrote deel van je dagelijkse calorieën uit gezonde, natuurlijke vetten in plaats van uit koolhydraten. Verder eet je ruim voldoende eiwitten. De combinatie van eiwitten en vetten zorgt er voor dat je je sneller en langer verzadigd voelt.

Hier kan je daar meer over lezen. Je zal dan ook merken dat je tijdens de Stop Leververvetting Challenge al heel snel minder hongerig bent. Het is dus een heel goede manier om je hongergevoel onder controle te krijgen en van eetbuien af te komen.

Word je van vet eten dik?

Ons is jarenlang verteld dat je van vet eten dik wordt. Als je calorieën telt, is deze gedachte niet zo gek. Vet bevat veel meer kcalorieën dan koolhydraten en eiwitten:

 • 1 gram vet bevat 9 kcalorieën
 • 1 gram koolhydraten bevat 4 kcalorieën
 • 1 gram eiwitten bevat 4 kcalorieën

Waar de gedachte dat je door vet te eten dik wordt fout gaat is:

 • voor je stofwisseling zijn niet alle calorieën gelijk. Vet is veel moeilijker om te verteren dan koolhydraten. Vetvertering kost daarom meer energie. Als gevolg kan het eten van gezonde vetten (!) je stofwisseling zelfs versnellen.
 • het eten van vet geeft je langer een gevoel van verzadiging dan het eten van koolhydraten. Dit komt doordat het eten van vet veel minder invloed heeft op je bloedsuikergehalte, terwijl het eten van koolhydraten leidt tot grote pieken en dalen in je bloedsuikergehalte.
 • als je meer vet gaat eten, dan betekent dit niet dat je ook meer calorieën gaat eten. Je voelt je eerder verzadigd, want gezonde vetten bevatten heel veel voedingsstoffen. Je zal waarschijnlijk minder of anders evenveel calorieën als voorheen eten.

Kan je echt niet dik worden van vet eten?

Michael Moss Zout Suiker Vet

Ja, het is wel mogelijk als je gedurende langere tijd veel te veel gaat eten. Die kans is vooral groot als je bewerkte voeding gaat eten. Producenten maken bewerkt eten zodat je er meer en meer van wilt hebben. Ze zorgen dat bewerkt eten je ‘bliss point‘ activeert. Dit doen ze door een optimale combinatie van (ongezonde) vetten en suikers in hun producten te doen. Hierdoor wordt het veel moeilijker om je verzadigd te voelen, want:

 • de producten bevatten weinig echte voedingsstoffen
 • de aanwezige suikers zorgen er voor dat je insuline niveau in je bloed omhoog gaat. Hierdoor kunnen suikers vanuit je bloed in cellen opgenomen worden. Maar het verhoogde insuline niveau zorgt er ook voor dat je geen vet kan verbranden om aan energie te komen. De energie uit de vetten moeten dan als lichaamsvet opgeslagen worden en overbodige energie uit suikers worden ook als lichaamsvet opgeslagen. Insuline heet niet voor niets het ‘vetopslaghormoon’.

Verreweg de meeste mensen worden dik omdat ze te veel koolhydraten eten en/of te vaak op een dag eten. Overigens betekent het feit dat je dik bent nog niet dat je ook een vervette lever hebt.

Kan je afvallen door vet te eten?

Ja, je kan afvallen terwijl de grootste hoeveelheid van je calorieën uit gezonde vetten komt.

Als je net met het keto dieet begint en dit geldt ook voor de eerste week van de Stop Leververvetting Challenge eet je relatief meer vet (75%-80%) dan als je het keto dieet al langer volgt of de tweede week van de Stop Leververvetting Challenge ingaat. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste zal dit zorgen dat je je hongergevoel sneller onder controle krijgt. Ten tweede zal het je helpen om zo snel mogelijk insuline gevoelig te worden.

Dit betekent dus ook dat je gedurende de eerste week meer calorieën eet dan gedurende de tweede week. Voor verreweg de meeste mensen is dit geen probleem, want doordat je in ketose bent zal je je veel minder hongerig voelen. Zodra je in ketose bent kan je niet alleen vet uit je voeding verbranden om aan energie te komen, maar ook lichaamsvet! Helaas kan je niet zelf kiezen welk lichaamsvet je lichaam eerst gaat opgebruiken.

Onderzoeken hebben echter aangetoond dat je lichaam levervet kan gaan afbreken afhankelijk van de tijdstippen waarop je eet. Dit is overigens heel nieuw onderzoek en dit is waarom je tijdens de Stop Leververvetting Challenge in harmonie met je biologische klok gaat eten. Je eet daarom alleen ontbijt en lunch en gaat vanaf 14.00u vasten tot ontbijt de volgende ochtend.

In het begin is dit best heel lastig, want je eet namelijk niet alleen wanneer je honger hebt, vaak eet je vooral uit gewoonte. Dit patroon doorbreken kost wat tijd en gedurende die tijd kan je het best lastig hebben. Hou je dan voor ogen dat je dit slechts twee weken hoeft te doen! En als dit je lukt zal je je vervette lever enorm kunnen verminderen en er mogelijk zelfs volledig van af kunnen komen. Je kan dit laten checken door je huisarts om een echo te vragen. Bovendien krijg je hier hulp mee gedurende de Stop Leververvetting Challenge. Je krijgt elke dag een begeleidings e-mail wat je die dag kan verwachten en met extra informatie. Bovendien kan je via WhatsApp vragen stellen. Zo heb je een heel goede kans dat je met de Stop Leververvetting Challenge je vervette lever kan terugdraaien of in elk geval veel minder erg kan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.