signalen energietekort

Te groot calorie-tekort en een gewichtsplateau

Een te groot calorie-tekort, dus te weinig calorieën via je voeding om in je dagelijkse energie behoefte te voorzie, kan leiden tot een vertraagde stofwisseling. Een vertraagde stofwisseling kan een gewichtsplateau veroorzaken.

In feite ben je (zonder je het misschien te realiseren) overgeschakeld op een calorie-arm dieet. Dit kan zijn omdat je minder honger hebt en gedurende langere tijd meerdere maaltijden overslaat. Misschien eet je maar één maaltijd per dag. Dat is prima, zolang je dan zorgt dat die ene maaltijd meer dan 1000 kcalorieën bevat.

Vasten is niet hetzelfde als calorieën beperken!

Voor je lichaam is vasten namelijk iets anders dan calorieën beperken. Gedurende langere tijd vasten (meer dan 3 dagen) kan je stofwisseling iets vertragen.

Echter een te kleine hoeveelheid calorieën via je maaltijd(en) is vaak de belangrijkste oorzaak van een (flink) vertraagde stofwisseling.

Als je eet, eet dan ook totdat je verzadigd bent en zorg dat je maaltijd voldoende gezonde vetten bevat. Vetten bevatte veel meer kcalorieën en dat zorgt er dan meteen voor dat je voldoende kcalorieën binnenkrijgt.

Opeens heel veel trek

Hongergevoel

Val je gedurende meerdere weken helemaal niet meer af? En je hebt gecheckt of je in ketose bent, en je bent inderdaad in ketose?

Bovendien merk je dat je je hongerig begint te voelen? Of je voelt je koud, zit niet lekker in je vel? Chagrijnig?

Dicht bij je ideaal gewicht?

Dicht bij je streefgewicht

Kom je dicht bij je ideale gewicht in de buurt?

Weet je wat je caloriebehoefte is? Heb je het uitgerekend met de BMI calculator of als je lid bent met de macro calculator?

Hou je bij hoeveel kcalorieën je per dag ongeveer eet of volg je een kant-en-klaar weekmenu?

Signalen energietekort

  • plotseling weer veel trek
  • chagrijnig
  • niet zo lekker in je vel
  • minder energie
signalen energietekort

Deze signalen terwijl je wel in ketose bent, kunnen betekenen dat je te weinig eet. Je lichaam gaat er in zo’n situatie alles aan doen om je aan te moedigen meer te gaan eten. Dit is waarom je zo’n trek hebt! Bovendien gaat je lichaam je stofwisseling vertragen, vandaar dat je het eerder koud krijgt en niet lekker in je vel zit.

Zodra je dicht bij je streefgewicht bent, wil je zorgen dat je calorie-tekort niet meer dan 10-15% van je energiebehoefte bedraagt. Dus als je hebt uitgerekend dat je energiebehoefte 1800 kcalorieën is, dan wil je je calorie-tekort beperken tot zo’n 180-270 kcalorieën. Je eet dan dus tussen de 1530-1620 kcalorieën.

Oplossing: activeer je stofwisseling

Als je denkt dat je stofwisseling aan het vertragen is, dan is het belangrijk dat je je stofwisseling gaat activeren. Wacht hier niet te lang mee, want het wordt dan alleen maar moeilijker (en gaat langer duren voordat je weer een actievere stofwisseling hebt).

Je kan je stofwisseling op verschillende manieren activeren en het beste resultaat krijg je door meerdere manieren tegelijk te gebruiken:

  • Eet drie keto-maaltijden per dag. Voeg extra vetten toe totdat je verzadigd bent.
  • Stop voorlopig met (intermittent) vasten
  • Ga sporten, bij voorkeur krachttraining of high intensity training (HIT) (meer spiermassa verhoogd je stofwisseling een beetje)
  • Zorg voor voldoende ontspanning (een verhoogd cortisol niveau kan afvallen vertragen)
  • Slaap minimaal 7 uur per nacht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.