diabetes

Prediabetes is omkeerbaar

Steeds meer mensen worden ongevoelig(er) voor insuline, dit wordt ook wel prediabetes of insuline resistentie genoemd. Als je prediabetes ontwikkeld en hier niks aan doet, dan zal je diabetes krijgen. Gelukkig hoeft het niet zo ver te komen. Prediabetes is omkeerbaar. Je kan er helemaal vanaf komen.

Insuline

Insuline is een belangrijk hormoon dat je bloedsuikergehalte op het juiste niveau houdt. Als je bloedsuikergehalte te hoog zou worden kan je bloed verzuren en dat is heel gevaarlijk. Insuline zorgt ervoor dat dit niet gebeurt, door het mogelijk te maken dat suiker uit het bloed opgeslagen wordt in lichaamscellen.

Als je insulineresistentie ontwikkelt werkt dit proces niet meer goed. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed: je bloedsuikergehalte is dan hoger dan het normaal gesproken zou moeten zijn. Verder heb je meestal nog niet de symptomen van diabetes (suikerziekte), al heb je wel vaak al een hogere bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en overgewicht.

Als je langdurig een te hoog bloedsuikergehalte hebt, kan dit tot orgaanschade (hart, bloedvaten, ogen) leiden en prediabetes leidt uiteindelijk tot diabetes type 2.

Symptomen van diabetes type 2

Sommige mensen hebben jarenlang al diabetes type 2 zonder dit zelf te weten, omdat ze geen duidelijke klachten hebben. Je huisarts kan een bloedtest doen om te checken of je diabetes hebt. De symptomen van diabetes mellitus type 2 zijn:

 1. veel dorst
 2. vaak plassen
 3. wazig of slecht zien
 4. een slap of moe gevoel
 5. terugkerende infecties
 6. slecht genezende wondjes

Prediabetes is omkeerbaar

Gelukkig kan je prediabetes helemaal terugdraaien! Het is belangrijk om in elk geval af te vallen, genoeg te bewegen en een gezonde leefstijl te gaan volgen. Het is dus belangrijk om dit insuline ongevoeligheidsproces te stoppen en te zorgen dat je lichaam weer gevoelig wordt voor insuline. Dit kan op verschillende manieren.

1. Minder koolhydraten

Je kan je lichaam gevoeliger maken voor insuline, door veel minder koolhydraten te gaan eten. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je gaat afvallen en dat helpt op zichzelf ook al meteen om het risico dat je diabetes ontwikkeld te verminderen.

 1. geen suiker
 2. geen wit brood, pasta, witte rijst
 3. geen koekjes, chips
 4. geen vruchtensap
 5. geen alcohol

2. Keto dieet

Een snellere manier om je lichaam weer insulinegevoelig te maken is door het keto dieet te gaan volgen. Bovendien zal je merken dat je op deze manier veel sneller afvalt en je hongergevoel goed onder controle krijgt. Dit maakt het veel makkelijker om dit dieet succesvol te blijven volgen.

 1. geen suiker
 2. geen producten met zetmeel (brood, pasta, rijst, etc.)
 3. geen zetmeelrijke groenten (wortels, bieten, pastinaken, aardappels)
 4. geen fruit (behalve af en toe wat frambozen, rode bessen, bramen of aardbeien)
 5. geen bier of zoete likeur
 6. geen bewerkte producten

3. Niet na 14.00u eten

Een andere manier is om twee weken lang alleen te ontbijten en te lunchen. Dit wordt Time Restricted Eating (TRE) genoemd en werkt zowel bij insuline resistentie als leververvetting. Als je dit zou willen, kan je je inschrijven op de Stop Leververvetting Challenge.

Hoe werkt Time Restricted Eating?

Het is de bedoeling dat je vanaf 14.00u niet meer eet tot ontbijt de volgende ochtend. Na 14.00u kan je water, zwarte koffie of thee zonder iets er in drinken.

Je kan deze speciale manier van vasten met het keto dieet combineren voor een groter effect, maar je kan ook gewoon eten zoals je nu doet, zolang je maar niet na 14.00u eet. Je mag zelf kiezen of je tijdens deze periode van ontbijt tot 14.00u 2 of 3 maaltijden eet.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat zelfs als je tijdens deze tijd drie maaltijden eet en dus evenveel calorieën zou eten als je anders gedurende de hele dag gegeten zou hebben, je toch je insuline gevoeligheid heel goed kan verbeteren. Je valt in zo’n geval misschien niet heel veel af, maar je kan wel van je pre-diabetes afkomen, doordat je je insuline gevoeligheid vergroot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.