keto en je immuunsysteem

Keto en je immuunsysteem

Je immuunsysteem wordt voor een groot deel bepaald door wat je wel en wat je niet eet. Verschillende onderzoeken hebben bovendien ook gevonden dat de hoeveelheid die je eet ook een impact heeft. Zo zijn er steeds meer onderzoeken die bevestigen dat vasten je immuunsysteem een boost kan geven of het zelfs kan resetten als je bijvoorbeeld last hebt van bepaalde auto-immuunziekten.

Wat veroorzaakt een verzwakt immuunsysteem?

Je immuunsysteem kan verzwakken door:

 1. onbalans tussen de bacteriën in je darmflora
 2. onvoldoende verscheidenheid van bacteriën in je darmflora
 3. chronische ontstekingen
 4. een vitamine of mineralen tekort

Keto dieet en je darmflora

Hoe goed je immuunsysteem is hangt nauw samen met hoe goed je darmflora is. Zo bevinden 70-80% van de immuuncellen van je lichaam zich in je darmstelsel. Hoe divers je darmflora is, is houdt direct verband met hoe gezond je bent. Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen met chronische aandoeningen vaak een minder diverse darmflora hebben. Hier kan je meer lezen over de wederzijdse interactie tussen de darmflora en je immuunsysteem.

Hoe divers je darmflora is, wordt direct beïnvloed door wat je eet. Hier kan je veel informatie over je darmflora vinden. Zo heeft suiker een heel negatieve impact op je darmflora want het doodt bepaalde bacteriën en dat creëert een onbalans.

Er zijn inmiddels ook meerdere studies die hebben laten zien dat het keto dieet kan helpen om een gezonde darmflora te krijgen. Hier kan je daar meer over lezen en links naar een heel aantal studies vinden.

Super keton tegen ontstekingen

Een andere reden waarom het keto dieet je kan beschermen tegen ondermeer griep is via het keton betahydroxybutyraat. Dit keton maakt je lichaam als je in ketose bent en het is een enorm krachtige ontstekingsremmer. Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom het keto dieet zo goed helpt met het tegengaan van chronische ontstekingen. Dit keton kan ondermeer de vorming van inflammasomen (zie het onderzoek van Akiko Iwasaki hieronder over het keto dieet en griep) blokkeren. Overactieve inflammasomen tijdens een griep kunnen leiden tot beschadigde of kapotte cellen. Het keto dieet kan helpen om dit tegen te gaan.

Keto dieet tegen gevaarlijke griep?

Een recent onderzoek van Yale University laat in een muizenstudie (dus geen mensen) zien dat de manier waarop het lichaam vet verbrandt om ketonen te produceren, het immuunsysteem kan activeren om het griepvirus beter te bestrijden door de activering van speciale immuuncellen.

Akiko Iwasaki en zijn collega’s publiceerden hun onderzoek in het peer-reviewed tijdschrift Science Immunology op 15 november 2019. Hun studie vergelijkt de reactie op een dodelijk griepvirus tussen muizen op een keto dieet en muizen op een koolhydraatrijk dieet. In deze muizenstudie wordt aangetoond dat het keto dieet de muizen tegen dodelijke griep kan helpen beschermen.

Iwasaki en zijn collega’s ontdekten dat de longen van de keto-muizen minder werden aangetast door de griep en dat het keto-dieet de longcellen van de geïnfecteerde muizen meer energie gaf om infecties te bestrijden. De onderzoekers ontdekten dat het keto dieet gamma-delta T-cellen in de longen activeert. Deze speciale T-cellen waren nog niet eerder in verband gebracht met het griepvirus.

Hier kan je meer over dit onderzoek lezen. Inmiddels wordt in het John Hopkins ziekenhuis het keto dieet gebruikt voor ernstig zieke Corona patiënten.

Vitamine en mineralentekort

Vitamine A en D

Onderzoek heeft laten zien dat vitamine A en D-tekorten resulteren in een minder diverse, dysbiotische darmflora. Deze vitamines reguleren de expressie van tight junction-eiwitten op darmepitheelcellen die cruciaal zijn voor de barrièrefunctie in de darm. Andere gedeelde functies van deze vitamines omvatten de ondersteuning van aangeboren lymfoïde cellen die IL-22 produceren, onderdrukking van IFN-y en IL-17 door T-cellen en inductie van regulatoire T-cellen in de slijmvliesweefsels. Een mogelijk tekort aan vitamine A en/of vitamine D kan dus een flinke impact op het functioneren van je immuunsysteem hebben.

Op het keto dieet zal je normaal gesproken minder snel een tekort aan deze in vet oplosbare vitamines hebben, als je gezond eet en dus ook regelmatig orgaanvlees eet. Bovendien zitten er ook kleine hoeveelheden vitamine D in:

 1. (Sockeye) zalm
 2. sardientjes
 3. kabeljauwlever
 4. heilbot
 5. Atlantische makreel
 6. forel
 7. zwaardvis
 8. tonijn uit blik
 9. haring
 10. kippenvet
 11. reuzel
 12. spekvet
 13. spareribs
 14. eieren
 15. runderlever
 16. runderniertjes
 17. champignons

Je lichaam kan vitamine D uit deze producten ook makkelijker opnemen omdat ze ook hoog in gezonde vetten zijn en/of je ze bereid met gezonde vetten. Toch kan het nog steeds belangrijk zijn om een supplement te nemen als je in een risico groep zit. Hier kan je daar meer over lezen.

Magnesium

Behalve vitamine A en D is ook voldoende magnesium essentieel voor een goed functionerende darmflora en daardoor een goed functionerend immuunsysteem. Een magnesiumtekort kan leiden tot een verhoogde darm permeabiliteit (leaky gut, lekke darm) en systematische ontsteking. De verminderde slijmproductie verstoord bovendien de balans tussen verschillende bacteriën en deze veranderingen in de darmflora hebben een negatieve impact op je immuunsysteem. Hier kan je daar meer over lezen.

Keto dieet, darmflore en immuunsysteem

Al deze factoren zijn met elkaar verbonden. Zo leidt een vitamine en mineralen tekort door een onbalans tussen verschillende bacteriën en een minder diverse darmflora. Dit leidt tot een zwakker immuunsysteem. Bovendien leidt een vitamine en/of mineralen tekort tot chronische ontstekingen en ook dit heeft een negatief effect op je afweersysteem.

Door het keto dieet te volgen heb je een betere kans dat je geen tekorten hebt, chronische ontstekingen vermindert en bovendien een diversere darmflora hebt (vooral de consumptie suiker leidt tot een minder diverse darmflora en een onbalans tussen verschillende soorten bacteriën).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.