vetverbrander of fat-adapted

Ben jij een vetverbrander of fat-adapted?

Zodra je het keto-dieet een paar weken hebt gevolgd zal je een (groot) deel van de tijd in ketose zijn. De volgende stap is om je lichaam te trainen om de hele tijd in ketose te blijven, zodra je dat bereikt hebt ben je een goede vetverbrander geworden. De laatste stap is om ‘fat-adapted’ te worden. Ben jij een vetverbrander of fat-adapted?

Zodra je fat-adapted bent, kan je lichaam moeiteloos schakelen tussen suiker (glucose) als brandstof of vetten als brandstof. Dit betekent ook dat als je nu een keer meer koolhydraten eet zodat je niet langer in ketose bent, je toch weer heel snel (meestal in 24 uur) opnieuw in ketose kan raken. Je metabolisme is nu veel flexibeler geworden.

Vetverbrander: Meet regelmatig of je in ketose bent

Om te kijken of je een goede vetverbrander bent geworden, is het een goed idee om regelmatig te checken of je ook in ketose bent en blijft.

Hou dan meteen ook een aantal andere dingen bij, bijvoorbeeld:

 1. hoe je je voelt
 2. of je voldoende slaapt
 3. of je gestrest bent

Hierdoor kan je na een tijdje verbanden gaan zien en uitvinden wat voor jou het beste werkt en of en hoe je je leefstijl het beste kan aanpassen.

Het is ook een goed idee om de omtrek van je middel te meten en een paar foto’s te uploaden. Dit kan heel motiverend werken. Zo kan je je vooruitgang veel beter zien.

Signalen dat je een goede vetverbrander bent

Je bent een goede vetverbrander geworden als je de hele tijd in ketose bent. Je kan dit natuurlijk meten met bijvoorbeeld ketostix, maar er zijn ook andere signalen, zoals:

 1. makkelijk kan vasten, ook meerdere dagen
 2. centimeters rond je taille kwijt raakt
 3. gewichtsverlies
 4. helder van geest
 5. goed kunnen concentreren
 6. emotioneel stabiel bent (niet snel kwaad of geïrriteerd)
 7. dieper en soms korter slaapt
 8. volledig uitgerust wakker wordt
 9. veel energie
 10. groter uithoudingsvermogen
 11. geen behoefte aan koolhydraten en niet langer verlangen naar zoetigheid
 12. minder (chronische) ontstekingen
 13. minder last van hoofdpijn/migraine

Hoeveel kan je afvallen als je een vetverbrander bent?

Als je éénmaal een vetverbrander bent zal je gemiddeld 0,5 kilo lichaamsvet per week met het keto dieet kunnen afvallen. Dit gebeurt in stappen, dus je zal niet elke week evenveel afvallen.

Het kan ook gebeuren dat je gewicht sommige weken stilstaat, maar dat je lichaamsvetpercentage wel afneemt (en je spiermassa toeneemt). Dit is heel erg goed voor je gezondheid en eigenlijk veel belangrijker dan je gewicht.

Er zijn meerdere weegschalen die je lichaamsvetpercentage aangeven. Helaas zijn ze lang niet allemaal betrouwbaar.

Sommigen meten je vetpercentage niet eens, maar rekenen dat uit naar aanleiding van de gegevens die je ingevoerd hebt. Daar heb je dus niks aan.

Uit verschillende testen komt deze Tanita weegschaal als beste uit de bus. De metingen van deze weegschaal liggen heel dicht bij metingen met een officieel geijkte weegschaal. Hij is niet goedkoop, maar je weet in elk geval wel wat je meet.

Signalen dat je ‘Fat-adapted’ bent

Je stofwisseling is nu heel flexibel geworden. Je kan dus inderdaad af en toe meer koolhydraten eten waardoor je uit ketose komt, want door de volgende dag weer heel strict keto te eten, kom je binnen 24 uur weer in ketose.

Je hebt doordat je zo’n flexibel metabolisme hebt gekregen, constantere energie gedurende de dag. Het is niet zo dat je pieken en dalen hebt.

Je kan makkelijk langere tijd zonder eten, zeker 4-6 uur, maar vaak veel langer. En je kan gewoon goed functioneren gedurende die tijd. Je hebt dus zeker geen koolhydraten nodig voordat je gaat sporten!

Wil je weten hoe je snel fat-adapted word?

Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.