grote porties

Welke hormonen maken ons dik?

Overgewicht heeft niks met wilskracht en alles met je hormoonhuishouding te maken!

Het namelijk veroorzaakt door een disbalans tussen hormonen en een verstoorde darmflora. Hier kan je lezen over de belangrijkste (maar niet de enige) hormonen waardoor je continu hongerig bent en die voorkomen dat je je verzadigd kunt voelen.

Insuline

Mensen met overgewicht hebben een insuline niveau dat ongeveer 20% hoger is dan mensen die geen overgewicht hebben. Het is al heel lang bekend dat er een direct verband is tussen insuline en gewicht. Als je lichaam geen insuline kan maken (diabetes type I), kan je niet op gewicht blijven en uiteindelijk zou je zonder behandeling overlijden. Echter door toediening van insuline, kom je aan in gewicht. Vroeger kregen diabetici dan hoofdzakelijk insuline als medicatie en wat gebeurde er? Ze kregen overgewicht!

We weten dus dat er een direct verband is tussen de hoeveelheid insuline in je bloed en je gewicht. Insuline wordt niet voor niks het vetopslaghormoon genoemd. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam vet gaat opslaan en het voorkomt dat je lichaam lichaamsvet kan verbranden om energie te krijgen! Je moet dan dus blijven eten om energie te krijgen, je eet dan de hele dag door ook al heb je overgewicht, want je kan niet van je hongergevoel afkomen.

Door steeds (kleine porties) te eten, blijft je lichaam de hele tijd weer insuline aanmaken. Als je lichaam gedurende langere tijd te veel insuline aanmaakt, wordt je steeds ongevoeliger voor insuline. Je lichaam moet dan dus nog meer gaan aanmaken en zo kom je in een neergaande spiraal. Je wordt insuline ongevoelig, je bent dan insulineresistent. Bij mensen met insulineresistentie reageren de cellen niet meer op insuline. Insuline resistentie is vaak het voorstadium van diabetes.

Cortisol

Insuline is niet het enige hormoon dat kan veroorzaken dat je dik wordt. Het stress hormoon cortisol kan er ook voor zorgen dat je dik wordt. Te veel cortisol en je wordt dik, te weinig cortisol en je wordt mager. Een direct verband dus! Dit is waarom mensen die langdurig met stress te maken hebben vaak dik worden.

Als je je gestresst voelt, heb je vaak trek in zoetigheid en tussendoortjes. Allebei zijn funest, want ze verhogen je insuline niveau en hoe vaker je op een dag eet, hoe meer schommelingen je in je bloedsuikergehalte krijgt (en hoe vaker je lichaam dus insuline moet aanmaken om je bloedsuiker gehalte te reguleren) en zo raak je in een vicieuze cirkel!

Ghreline

Ghreline wordt wel het hongerhormoon genoemd, al doet het veel meer dan alleen een hongergevoel veroorzaken. Onderzoek heeft uitgewezen dat ghreline er voor zorgt dat we op gezette tijden hongerig worden. Dus als je normaal gesproken om 8.00u ’s ochtends ontbijt, dan zorgt ghreline ervoor dat je rond 8.00u trek begint te krijgen. Er zit dus een zekere gewenning in hoe ghreline werkt. Als je dan gaat eten neemt de hoeveelheid ghreline in je bloed af. Hierdoor neemt je hongergevoel dus ook wat af.

Recent onderzoek laat ook zien dat als je ketonen in je bloed hebt, je veel minder ghreline in je bloed hebt. Dit zou kunnen verklaren waarom je geen of veel minder honger hebt als je in ketose bent.

De oplossing

Hier kan je lezen hoe je zelf kan zorgen voor een gezonde hormoonbalans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *