honger hormonen

Welke hormonen maken ons dik?

Overgewicht heeft niks met wilskracht en alles met je hormoonhuishouding te maken! Niemand kiest er voor om ernstig overgewicht te krijgen. Bovendien zijn er inmiddels al baby’s van 6 maanden die aan obesitas leiden. Ook meer en meer dieren kampen met ernstig overgewicht. Dit is dus niet een individueel probleem, er is duidelijk wat anders aan de hand.

Insuline

Onderzoek heeft uitgewezen, dat mensen met overgewicht een 20% hoger insuline niveau hebben dan mensen zonder overgewicht. Insuline is het vetopslaghormoon en zorgt er voor dat je geen lichaamsvet kan verbranden. Je moet dus blijven eten om energie te krijgen (want je kan je lichaamsvet niet gebruiken), je eet dan de hele dag door ook al heb je overgewicht, want je kan niet van je hongergevoel afkomen.

Door steeds (kleine porties) koolhydraten te eten, blijft je lichaam de hele tijd insuline aanmaken. Als je lichaam gedurende langere tijd te veel insuline aanmaakt, wordt je steeds ongevoeliger voor insuline. Je lichaam moet dan dus nog meer gaan aanmaken om hetzelfde effect te bereiken. Je wordt dan insuline resistent, je cellen reageren niet meer goed op insuline. Insuline resistentie is het voorstadium van diabetes en wordt dan ook pre-diabetes genoemd.

Er is een direct verband tussen insuline en gewicht. Als je lichaam geen insuline kan maken (diabetes type I) dan wordt je heel mager en zal zonder behandeling sterven. Door toediening van insuline, kom je aan in gewicht. Vroeger kregen diabetici hoofdzakelijk insuline als medicatie en wat gebeurde er? Ze kregen overgewicht!

Cortisol

Stress leidt ook tot overgewicht. Als je gestrest bent, maakt je lichaam cortisol aan.

Te veel cortisol en je wordt dik, te weinig cortisol en je wordt mager. Een direct verband dus! Dit is waarom mensen die langdurig met stress te maken hebben vaak dik worden.

Daar komt dan nog eens bij dat als je je gestrest voelt, je vaak trek hebt in zoetigheid en/of tussendoortjes. Zo krijg je weer een hoger insuline niveau en hoe vaker je op een dag eet, hoe meer schommelingen je in je bloedsuikergehalte krijgt.

Leptine

Je basisgewicht (Body Set Weight, BSW) wordt bepaald door de balans tussen de hormonen insuline en leptine. Leptine wordt door je vetcellen gemaakt. Hoe voller je vetcellen zijn, hoe meer leptine je maakt.

Leptine stuurt dan een seintje naar je hersenen dat je genoeg gegeten hebt en kan stoppen met eten. Leptine speelt bovendien ook een heel belangrijke rol in je energiehouding, het zorgt er voor dat je veel energie hebt en wilt gaan bewegen.

Als je vetcellen lange tijd overvol zijn dan kan dit leiden tot leptine-resistentie en je hersenen reageren dan niet meer op de signalen van leptine.

Ghreline

Ghreline wordt wel het hongerhormoon genoemd, al doet het veel meer dan alleen een hongergevoel veroorzaken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat ghreline er voor zorgt dat we op gezette tijden hongerig worden. Dus als je normaal gesproken om 8.00u ’s ochtends ontbijt, dan zorgt ghreline ervoor dat je rond 8.00u trek begint te krijgen.

Er zit dus een zekere gewenning in hoe ghreline werkt. Als je dan gaat eten neemt de hoeveelheid ghreline in je bloed af. Hierdoor neemt je hongergevoel dus ook wat af. Recent onderzoek laat ook zien dat als je ketonen in je bloed hebt, je veel minder ghreline in je bloed hebt. Dit zou kunnen verklaren waarom je geen of veel minder honger hebt als je in ketose bent.

De oplossing

Hier kan je lezen hoe je zelf kan zorgen voor een gezonde hormoonbalans!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.