darmflora

Waarom is onze darmflora zo belangrijk?

Onze darmflora is heel belangrijk en onderzoek heeft uitgewezen dat het veel meer functies heeft dan alleen het verteren van voedsel.

Spijsvertering

Onze darmen zijn een essentieel onderdeel van ons spijsverteringskanaal. Bij de mens, is het spijsverteringskanaal zo’n 10 meter lang.  In onze darmen wordt eten verteerd en voedingsstoffen opgenomen in ons bloed.

Hoeveel van bepaalde voedingsstoffen worden opgenomen in ons bloed, wordt mede bepaald door hoe gezond onze darmflora is. Een gezonde darmflora kan er voor zorgen dat er niet te veel glucose, fructose en vetzuren in het bloed terecht komen. Zo kan je darmflora helpen om je bloedsuiker te reguleren, overgewicht tegen te gaan en een vervette lever te voorkomen.

Onderzoek heeft aangetoond, dat sommige mensen veel minder soorten bacteriën in hun darmen hebben dan andere mensen. Het blijkt dat gezonde mensen zonder overgewicht zo’n 180 soorten bacteriën in hun darmen hebben, terwijl mensen met overgewicht en/of chronische ziekten zo’n 160 soorten verschillende bacteriën in hun darmen hebben. Die 20 soorten bacteriën die sommige mensen wel hebben en anderen niet zouden wel eens het verschil kunnen uitmaken tussen gezond zijn of niet.

Gezonde mensen hebben dus een diversere darmflora. We weten nog niet of ze gezonder zijn omdat ze meer soorten bacteriën in hun darmen hebben of dat ze meer bacteriën hebben omdat ze gezonder zijn. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Vitamines aanmaken

De bacteriën in onze darmen kunnen zelfs vitamines aanmaken!

Onze lichaamscellen kunnen met uitzondering van vitamine D, geen vitamines aanmaken. Dit betekent dat het heel belangrijk is om vitamines door onze voeding binnen te krijgen. Als we niet genoeg vitamines B en K door onze voeding binnenkrijgen, dan kunnen bepaalde bacteriën in onze darmen extra vitamine B12, B8 (biotine) en B11 (foliumzuur) aanmaken. Deze B-vitamines spelen een cruciale rol in onze energie stofwisseling.

Bovendien kunnen bacteriën in onze darmen ook vitamine K2 aanmaken als we daar een tekort van hebben. Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in onze bloedstolling, in het gezond houden van onze botten en beschermt tegen hart-en vaatziekten.

Ons immuunsysteem

De bacteriën in onze darmen helpen niet alleen met het verteren van ons voedsel, ze vormen ook een belangrijk deel van ons immuunsysteem.

We krijgen hoofdzakelijk schadelijke bacteriën en virussen via onze mond binnen. Die worden dan door bepaalde bacteriën in onze darmen onschadelijk gemaakt. Als dit niet lukt, worden we ziek.

Hoe we ons voelen

Bepaalde darmbacteriën produceren ook hormonen en kunnen daardoor direct onze stemming beïnvloeden.

Zij beïnvloeden de productie van neuro-transmitters zoals serotonine, dopamine en GABA. Deze stoffen beïnvloeden onze stemming, bijvoorbeeld of je je vrolijk of verdrietig voelt. Ze beïnvloeden of je je gestrest, angstig of depressief voelt. En ze beïnvloeden zelfs ons geheugen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.