hoe vaker je eet, hoe hongeriger je wordt

Eten maakt hongerig!

Je denkt misschien, dat vasten zal best gezond zijn maar dat is niks voor mij. Ik verga dan van de honger.

Vaak zal je merken dat je juist minder hongerig wordt. Dat klinkt misschien vreemd.

Tegenwoordig eten veel mensen letterlijk de hele dag door. In het Engels heet dat ‘grazing’ (grazen). In Engeland kan je zelfs online ‘graze boxes’ bestellen, dat zijn lekkere snacks die je dan de hele dag kan eten.

Wat gebeurt er met je lichaam als je eet?

Als je koolhydraten eet, wordt glucose door je darmwand opgenomen en aan je bloed afgegeven. Hierdoor gaat je bloedsuiker gehalte omhoog. Vervolgens wordt de glucose in je bloed (bloedglucose, bloedsuiker) naar je spieren en organen vervoerd om daar als energie gebruikt te worden. Om de bloedsuiker om te kunnen zetten in energie heeft je lichaam het hormoon insuline nodig.

Daarom gaat je lichaam insuline aanmaken zodra je bloedsuikergehalte omhoog gaat. De kans is groot dat je lichaam niet direct alle energie die zo vrijkomt nodig heeft. Insuline maakt het mogelijk om overbodige energie op te slaan.

Dus als je de extra calorieën die je binnenkrijgt niet gelijk verbruikt, dan wordt deze energie opgeslagen. Een deel kan opgeslagen worden in de spieren en in de lever als snel beschikbare energie in de vorm van glycogeen.

Maar als er teveel energie is die opgeslagen moet worden (de lever en de spieren kunnen maar een bepaalde hoeveelheid opslaan), dan zorgt de insuline dat de rest wordt opgeslagen als vet.

Eerst glucose, dan glycogeen en pas veel later vet

Als je lichaam energie nodig heeft, gebruikt het bij voorkeur glucose uit de dingen die je eet, bijvoorbeeld iets zoets of iets zetmeelrijks (dus iets met veel koolhydraten). Je lichaam kan daar namelijk heel makkelijk en snel glucose uithalen.

Maar als je lichaam energie nodig heeft terwijl je niet eet, dan gaat het de glycogeen die is opgeslagen in je lever en spieren gebruiken. Dat is namelijk ook snel beschikbare energie.

Je lichaam kan natuurlijk ook opgeslagen lichaamsvet gebruiken om aan energie te komen. Alleen kan het dit uitsluitend doen als je insuline niveau laag blijft.

Dus als je de hele dag door af en toe een klein beetje eet (ontbijt, iets bij de koffie, lunch, iets bij de thee, avondeten, iets bij de TV, etc.), dan gaat je insuline niveau steeds weer even omhoog en daarna weer omlaag.

Insuline maakt je hongerig (en dik)

Insuline regelt je bloedsuiker niveau. Als je een sterk schommelend bloedsuiker niveau hebt (omdat je de hele dag door aan het eten bent), zal je merken dat je steeds maar weer trek krijgt. Elke keer als je lichaam alle glycogeen verbruikt heeft, wil het weer nieuwe voeding. Je lichaam wil dan bij voorkeur suiker of producten met veel koolhydraten, want dat zijn snelle suikers die meteen gebruikt kunnen worden.

Door een steeds maar schommelend bloedsuikerniveau, is de kans dat je blijft eten dus veel groter. Je komt in een vicieuze cirkel. In de medische wereld is dit trouwens al lang bekend, zodra mensen insuline moeten gaan gebruiken (diabetes), moeten ze steeds meer insuline gaan gebruiken en worden ze steeds dikker. Insuline is het vetopslaghormoon. Van veel insuline wordt je dik.

Vasten maakt je minder hongerig

Door de hele dag door kleine beetjes te eten, maak je juist dat je de hele dag door hongerig blijft! Pas sinds 1970 begon de voedinsindustrie kleine snacks (Milky Way) voor extra energie aan te raden.

Nu wordt soms aangeraden om wel 6x per dag iets te eten. Dat is dus funest voor je gezondheid, voor je gewicht en voor je darmflora. Wij mensen zijn hier niet voor gemaakt, wij zijn geen koeien of andere grazers, die de hele dag door moeten eten. Het past niet bij ons lichaam, het maakt ons ziek.

Vasten kan helpen om je bloedsuiker constanter te houden en deze vicieuze cirkel te doorbreken. Een constanter bloedsuiker niveau maakt dat je niet steeds maar trek hebt en dat maakt vasten weer makkelijker. Dus ook dat versterkt elkaar!

Het gekke is dus, dat je juist door te vasten minder hongerig wordt. Dit heeft direct met je hormoonhuishouding te maken. Veel mensen die overgewicht hebben hebben een verstoorde hormoonhuishouding.

Vasten helpt je om je hormoonhuishouding te reguleren.

Het keto dieet is een bijzondere manier van vasten

Het keto dieet speelt hier op in, want door heel weinig koolhydraten te eten kan je je bloedsuikergehalte ook vrij constant houden (dit geldt natuurlijk niet als je diabetes of een andere ziekte hebt!).

Het keto dieet was ontwikkeld voor kinderen met ernstige epilepsie. Door te vasten kon de epilepsie onder controle gebracht worden. Maar ja, je kan natuurlijk niet de rest van je leven vasten.

Toen merkten de onderzoekers dat met het keto dieet je je lichaam een beetje voor de gek kan houden. Het lijkt voor je lichaam dan alsof je aan het vasten bent, maar tegelijkertijd krijg je toch de nodige voedingsstoffen binnen. Het keto dieet is dus een soort van vasten, alleen kan je het wel de rest van je leven volhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.