Macadamia pesto is zo gemaakt en kan een goede bron van gezonde vetten zijn. Zelfgemaakte macadamia pesto kan je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren maar wel 3 maanden in de vriezer. Als je weet dat je niet alles gaat gebruiken, vries wat je dan niet nodig hebt direct al in.
Macadamia pesto is een goede bron van vetten en kan je natuurlijk met courgette spaghetti eten, maar het is ook heel lekker met zalm.
Macadamia nootjes en pijnboompitten
Je kan van allerlei soorten pesto maken. Het voordeel van deze macadamia pesto is dat het nog lager in koolhydraten is dan een traditionele pesto gemaakt met hoofdzakelijk pijnboompitten. Macadamia nootjes zijn heel laag in koolhydraten (5 gram netto koolhydraten), hoog in vezels en hoog in vet (bijna 75%). Dat is dus precies wat je op een keto dieet wilt!
Pijnboompitten kunnen ook met mate op het keto dieet gegeten worden. Je kan dus prima pesto van pijnboompitten maken, want je gebruikt maar weinig pesto per keer. Pijnboompitten bevatten bijna de dubbele hoeveelheid koolhydraten (9 gram netto koolhydraten per 100 gram), de helft aan vezels en bestaan voor ongeveer de helft uit vet.
Makkelijk, snel klaar en gezond
Het fijne van pesto is dat het heel makkelijk is om zelf te maken, al helpt het wel als je een keukenmachine of staafblender hebt. Je hoeft geen speciale glazen potjes te kopen. Ik bewaar lege glazen potjes (deksels ook) en maak die schoon in de vaatwasser (op de hoogste temperatuur). Zo’n pot is ideaal om je pesto korte tijd in te bewaren.
Glazen pot steriliseren
Als je geen vaatwasser hebt, dan kan je een glazen pot ook op de traditionele manier steriliseren. Hier kan je lezen hoe je dit doet.
Macadamia pesto
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 40 gram basilicumblaadjes
- 60 gram macadamia nootjes
- 20 gram pijnboompitten
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 eetlepel citroensap
- 150 ml extra vierge olijfolie
- ⅛ theelepel versgemalen zwarte peper
Instructies
- Was de basilicum.
- Maak de teentjes knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Zest de citroen.
- Doe de basilicum, knoflook, macadamia nootjes, pijnboompitten en citroenzest in de kom van de keukenmachine.
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Voeg de Parmezaanse kaas, peper, olijfolie en citroensap aan de kom van de keukenmachine toe.
- Bewaar de pesto maximaal 4 dagen in de koelkast. Het is normaal als er wat olijfolie bovenop gaat drijven. Voor gebruik daarom even doorroeren.
- Je kan deze pesto heel goed invriezen in een ijsblokjes tray. Je kan hem dan 3 maanden bewaren. Per persoon ontdooi je dan elke keer 2-3 ijsblokjes pesto.
Voedingswaarden