Glazen pot steriliseren

Om kruidenpasta, kruidenolie of pesto langere tijd te kunnen bewaren moet je een glazen pot steriliseren. Dit geldt zowel als je glazen (jam) potjes in de winkel koopt of potten hergebruikt.

Glazen pot eerst schoonmaken

Voordat je de pot gaat steriliseren zorg je dat hij goed schoon is. Als er nog een etiket op zit, week het etiket er dan eerst vanaf, door de pot een uur in heet water met wat afwasmiddel of soda te leggen. Lijmresten kan je er met een Brillo zeepsponsje vanaf halen.

Was zowel de pot en de deksel met wat afwasmiddel af of doe ze in de vaatwasser.

Waarom een schone pot steriliseren?

Om pesto, Thaise kruidenpasta, ketotella, chia jam of kruiden olie te bewaren, moet een pot niet alleen goed schoon zijn, maar er moeten ook geen bacteriën bij kunnen komen. Dit geldt vooral als je iets wat langer in de koelkast wilt bewaren.

Wat voor pot?

weck pot

Je kan speciale weckpotten of andere speciale potjes voor inmaken kopen. Weck potten hebben een rubber en klemmetjes. Speciale jampotjes zijn gewone glazen potjes met een deksel.

Zelf hergebruik ik gewoon lege potten waar eerst bijvoorbeeld groenten in gezeten heeft. Deze potten zijn net zo goed en zo krijg je weer minder afval. Het is wel belangrijk dat zowel de pot als de deksel in goede staat zijn (dus niet beschadigd en geen deukjes in de deksel).

Een glazen pot steriliseren is net als een baby flesje

glazen pot steriliseren

Een glazen pot steriliseren doe je op dezelfde manier als baby flesjes steriliseren. Al worden de meeste baby flesjes tegenwoordig in een sterilisator in de magnetron gesteriliseerd. Dit kan ook prima, zo’n flesje ongeveer 24 uur steriel. Sommige vaatwassers hebben ook een speciaal baby flessen programma.

Vroeger werden baby flesjes gewoon in een pan met kokend water gesteriliseerd. Het lijkt misschien heel veel werk maar dat valt echt enorm mee. Alleen moet je voor een baby het steriliseren zo timen dat je altijd op tijd een flesje hebt om te gebruiken. Flesjes gaan steriliseren met een hongerige, huilende baby in de achtergrond is natuurlijk best stressvol.

Glazen pot steriliseren: 10 stappen

Glazen pot steriliseren
  1. Neem een grote pan waarin de pot makkelijk onder water kan staan.
  2. Leg een theedoek op de bodem van de pan.
  3. Vul de pan met water en 1 eetlepel keukenzout.
  4. Breng het water aan de kook.
  5. Zet de pot (met de opening naar boven) nu voorzichtig in de pan.
  6. Breng het water opnieuw aan de kook en laat de pot 10 minuten in het hard kokende water staan (het moet flink borrelen!).
  7. Na 10 minuten voeg je de deksel van de pot toe aan de pan en laat de deksel en de pot 5 minuten flink koken.
  8. Leg een schone theedoek op je aanrecht. Haal de pot en de deksel uit de pan en zet de pot op zijn kop op de schone theedoek en leg de deksel ook op zijn kop op de theedoek.
  9. Laat eventueel een minuut of 10-15 afkoelen of vul direct met je saus/kruidenpasta/kruidenolie. Doe de deksel erop en zet in de koelkast. Laat de gesteriliseerde pot niet langer dan 1 uur staan voordat je hem gaat vullen.
  10. Om de pot steriel te houden moet je de pot en deksel dus niet gaan afspoelen of met een theedoek of keukenpapier gaan afdrogen!

Inhoud is niet steriel

Als je de gesteriliseerde pot met je kruidenpasta vult, is de inhoud niet steriel. Je kan die steriel maken door de gesloten pot nogmaals 15 minuten in flink borrelend water te koken.

Met een kruidenpasta is dit niet echt nodig, zolang je de pot in de koelkast bewaard en binnen 1-2 weken de inhoud opgebruikt. Hoe lang het goed blijft hangt af van de inhoud. Iets met veel chili en/of azijn blijft langer goed dan chia-jam! Chia jam blijft slechts een paar dagen goed. Het is dus belangrijk om altijd even de inhoud te checken, kijk hoe het eruit ziet en hoe het ruikt. Er mag absoluut geen schimmel zijn. Als er wel schimmel is moet je alles weggooien (ga dus niet de schimmel eraf scheppen!).

Het is natuurlijk wel zo dat zodra de pot geopend is geweest, de inhoud sneller gebruikt moet worden.

Vlees/jam inmaken: Tweede keer koken

Je kan ook vlees of groenten inmaken. Hier kan je daar meer over lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.