Keto Pizza Quattro Stagioni

Keto pizza Quattro Stagioni

Keto pizza Quattro Stagioni is de keto versie van de gewone pizza Quattro Stagioni alleen dan veel gezonder. Deze pizza is natuurlijk heel koolhydraatarm en bovendien glutenvrij.

Keto pizza bodem

Op een keto dieet gebruik je vaak eieren gecombineerd met een soort kaas in plaats van meel. Voor poffertjes gebruik ik bijvoorbeeld ricotta, voor pannenkoekjes gebruik ik roomkaas of cottage cheese, voor bagels gebruik ik geraspte mozzarella en voor deze pizza bodem gebruik ik geraspte jonge kaas. Dit is waarom heel veel keto recepten glutenvrij zijn.

Het voordeel is dat je toch een redelijk stevige bodem krijgt, al is hij niet zo stevig als een ‘echte’ pizza bodem, want deze bodem is minder elastisch dan een bodem met gluten..

Deze pizza bodem gemaakt van kaas en eieren kan je veel sneller maken dan een traditionele bodem van brooddeeg. Eigenlijk is dat vaak zo met keto recepten, vaak ben je op de keto manier sneller klaar dan met de originele koolhydraatrijke versies.

Eieren

Als je het keto dieet nog niet zo lang volgt, is de eerste uitdaging om drie maaltijden per dag zonder tussendoortjes te eten. Dit helpt met het onder controle krijgen van je hongergevoel. Het eten van kleine porties zorgt juist dat je honger blijft houden, dus vandaar dat je geen tussendoortjes meer wilt eten (of ze in elk geval zo spoedig mogelijk wilt afbouwen).

Eieren kunnen goed met deze overgang helpen. Eieren zitten namelijk vol met voedingsstoffen en helpen met een langer gevoel van verzadiging. Veel mensen met overgewicht hebben namelijk tekorten en dat zou best wel eens een reden kunnen zijn dat je steeds maar weer behoefte aan eten hebt. Een andere reden kan zijn dat je eet uit gewoonte.

Zelf kaas raspen

kaas raspen

Behalve eieren, heb je kaas nodig voor de pizzabodem. Je wilt graag een kaas die zo veel mogelijk vet bevat, dus een jonge kaas 48+.

Als het even kan rasp ik zelf kaas, want in kant-en-klare pakken geraspte kaas zit altijd zetmeel om de kaas mooi los te houden. Zetmeel bestaat uit koolhydraten en je wilt dat dus zo veel mogelijk vermijden. Bovendien probeer je op het keto dieet ‘pure voeding’ te eten, met zo min mogelijk toevoegingen.

Ik rasp kaas met de keukenmachine en dan is het zo gedaan. Op een keto dieet maak je bijna alles zelf, dus als je geen keukenmachine hebt is het misschien het overwegen waard om er eentje aan te schaffen. Het is namelijk ook heel handig als je bloemkoolrijst of spitskoolstamppot etc. wilt maken. Hier kan je mijn tips lezen als je op zoek wilt naar een keukenmachine. Als je geen keukenmachine hebt, kan je de kaas natuurlijk ook met een goede handrasp raspen. Ook dit is zo gedaan!

Glutenvrije pizza

Ik gebruik regelmatig psyllium vezels in keto gerechten. Psyllium vezels zetten flink uit en daardoor krijg je een iets steviger beslag. Psylliumvezels zijn van zichzelf glutenvrij, maar kunnen sporen van gluten bevatten door het verpakkingsproces in de fabriek.

Ik gebruik zelf LivingGreens psyllium vezels. Het is een goed merk en goede kwaliteit alleen niet altijd makkelijk te krijgen, bovendien kan het sporen van gluten bevatten. Het is wel prijzig, maar je doet wel heel lang met een zak. Je kan ook andere merken psylliumvezels vinden in bijvoorbeeld ‘De Tuinen’ en reformwinkels. Koop wel de vezels, dus geen poeder. Online notenwinkels, zoals de Notenshop, verkopen soms ook psylliumvezels.

Keto Pizza Quattro Stagioni

Keto pizza Quattro Stagioni

Ketogene, glutenvrije pizza!
0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vlees, Lunch, Party food
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 5 personen
calorieën: 923kcal

Ingrediënten

Pizza bodem

  • 8 eieren
  • 200 gram geraspte jonge kaas 48+
  • 300 ml mascarpone
  • 3 eetlepels psyllium

Pizza topping

  • 75 ml gezeefde tomaten
  • 150 gram artisjokharten
  • 150 gram middelgrote tomaten
  • 100 gram champignons
  • 100 gram Parma ham (Of een ander soort gerookte ham)
  • 100 gram Porchetta (Of een ander soort gekookte ham/York ham)
  • 300 gram mozzarella

Garnering

  • 100 gram olijven zwart en/of groen
  • 10 gram basilicumblaadjes

Instructies

Pizza bodem

  • Verwarm de (hete lucht) oven voor op 180 graden.
  • Klop de eieren los in een kom.
    Keto: eieren
  • Rasp de kaas, met de hand of in een keukenmachine.
    Keto: Geraspte kaas
  • Mix de geraspte kaas, mascarpone en de psyllium door de eieren. Laat even staan om in te dikken (ongeveer 5 minuten).
    Keto pizza bodem van ei en jonge kaas
  • Leg een vel bakpapier op de ovenbakplaat.
  • Spreid het ei-kaas mengsel uit over de bakplaat en zet in de oven.
    Keto pizza bodem maken
  • Na ongeveer 20 minuten, voelt het deeg lichtverend als je het zachtjes induwt. Haal de bakplaat uit de oven – de bodem is nu klaar om je toppings erop te doen. Laat de oven nog aanstaan, want de pizza gaat straks weer terug de oven in.
    Keto pizza bodem maken

Toppings voor de pizza

  • Voor de quattro stagioni, smeer je eerst een dun laagje koolhydraatarme gezeefde tomaten op de pizza. Niet teveel want dan wordt je pizza te klef. Je kan ook een half blik tomaten pureren en daar een eetlepel psyllium aan toevoegen. Vijf minuten laten staan en je hebt een redelijk dikke tomatensaus.
  • Vervolgens strooi je de mozzarella in stukjes gesneden over de tomatenlaag. Snij daarna een aantal artisjokken in stukken en leg die op een kwart van de pizza. Snij ook twee of drie tomaten in stukjes en leg die ook op een kwart van de pizza.
  • Leg de uitgelekte champignons ook op een kwart van de pizza bodem en bedek ze met de gerookte ham. Leg de porchetta op het laatste kwart van de pizza bodem.
  • Zet de pizza nog ongeveer 5-10 minuten in de oven. Als de groenten goed warm aanvoelen is de pizza klaar. Haal de pizza uit de oven.

Garnering

  • Garneer de pizza met olijven en/of basilicum blaadjes.
    Keto Pizza Quattro Stagioni

Nutrition

Calorieën: 923kcal | Bruto koolhydraten: 15g | Eiwit: 45g | Vetten: 75g | Sodium: 1446mg | Potassium: 514mg | Fiber: 6g | Vitamin A: 2537IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 3mg | Vitamin B5: 2mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 3µg | Vitamin C: 6mg | Vitamin D: 2µg | Vitamin E: 2mg | Vitamin K: 14µg | Calcium: 756mg | Copper: 1mg | Folate: 57µg | Iron: 3mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 50mg | Phosphorus: 665mg | Selenium: 51µg | Zinc: 5mg | Netto koolhydraten: 9g | Macro Vetten: 74% | Macro Koolhydraten: 7% | Macro Eiwitten: 20%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.