Drinkbouillon

Vooral als je net met het keto dieet begint is drinkbouillon heel belangrijk! Als je de overschakeling naar het keto dieet maakt, heb je namelijk een vrij grote kans dat je keto griep krijgt.

Door te zorgen dat je genoeg elektrolyten binnenkrijgt, kan je die kans flink verkleinen en als je toch de pech hebt om keto griep te krijgen, zal het minder zijn en zal je er eerder overheen zijn.

Goede bron van natrium

Drinkbouillon uit een potje is net zoals echte zelfgemaakte bouillon een goede bron van natrium. Op een keto dieet eet je geen bewerkt eten (kant-en-klaar eten). Aan bewerkt eten wordt vaak veel zout toegevoegd, zout is namelijk een smaakversterker. Te veel zout is niet goed, maar te weinig zout is ook niet goed. Zout is namelijk je belangrijkste bron van natrium. Daarom is het belangrijk dat je op een keto dieet zelf zout aan je eten toevoegt en vooral in het begin dus drinkbouillon drinkt.

De allerbeste bouillon is zelfgemaakte bouillon van kippenbotten of andere botten of visgraten. Die botten zijn namelijk niet alleen een goede bron van natrium, maar ook van kalium en magnesium, dat krijg je niet uit een potje! Zelf maak ik hele lekkere bouillon in mijn slowcooker. Je laat de botten dan heel lang trekken totdat ze gewoon uit elkaar vallen. Zo krijg je een hele lekkere en gezonde bouillon.

Zelf drinkbouillon poeder van zout en kruiden maken

Maar als je geen tijd hebt om zelf bouillon te maken dan is drinkbouillon een goede optie. Hier kan je lezen hoe je magnesium en kalium aanvult.

Zelf probeer ik zo min mogelijk zaad-oliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, palmolie, etc.) te gebruiken, omdat er steeds meer bewijs is dat ze chronische ontstekingen veroorzaken. Je zal zien dat aan kant-en-klare drinkbouillon vaak van alles is toegevoegd, nu hoeft dit niet een probleem te zijn als je alleen af en toe of alleen gedurende een korte periode drinkbouillon gebruikt, maar je kan ook heel simpel je eigen drinkbouillon maken met zout en kruiden.

Het is namelijk vooral zout wat je nodig hebt om keto griep te voorkomen. Deze zelfgemaakte drinkbouillon bevat ongeveer 2 gram zout per portie. Dit klinkt misschien als heel veel, maar zout is onmisbaar voor een goede vochtbalans. Mocht je echter hoge bloeddruk hebben, dan is het wel belangrijk om met je arts te overleggen hoeveel zout je mag hebben. Lees daarom ook de disclaimer.

Kies kruiden die je lekker vindt …

Je kan in principe met heel veel verschillende kruiden drinkbouillon maken, dus experimenteer met wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Ik hou van een licht bittere smaak en voeg daarom laurierpoeder en foelie toe. Als je niet van bitter houdt, kan je deze specerijen weglaten of vervangen door kardemom of gember.

Umami

Bouillon krijgt normaal gesproken de hartige, umami smaak door het gebruik van vlees of kip. Je kan die smaak ook krijgen door gemalen zeewier, edelgist , Parmezaanse kaas of Worcestershire saus aan je bouillon toe te voegen. Dus als je de smaak niet sterk genoeg vindt, dan kan je overwegen om één van de bovengenoemde smaakmakers toe te voegen.

Kruidenmolen of vijzel

Zodra je gekozen hebt welke kruiden je wilt gebruiken, maal je de kruiden en het zout tot een bouillonpoeder. Je kan dit met een kruidenmolen of vijzel doen. Je kan ook een stevige glazen pot gebruiken om de kruiden tot een poeder te maken.

zelfgemaakte drinkbouillon

Drinkbouillon

No ratings yet
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Tussendoortje
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Porties: 14 porties
calorieën: 3kcal

Ingrediënten

  • 2 eetlepels fijn keukenzout
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 1 theelepel rozemarijn (of selderij)
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • ¼ theelepel foelie (optioneel)
  • theelepel laurierpoeder (optioneel)
  • theelepel gemalen peper (optioneel)

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kruidenmolen of gebruik een vijzel (of stevige glazen pot).
    kruiden en zout in kruidenmolen
  • Maal de kruiden met zout tot een poeder.
    Kruiden en zout tot poeder malen
  • Doe in een goed afsluitbaar potje en bewaar op een koele, donkere plaats. Je kan het ongeveer 1 jaar bewaren.
  • Doe 1 theelepel drinkbouillon poeder in een beker en meng met 175 ml kokend water. Klaar!

Nutrition

Calorieën: 3kcal | Bruto koolhydraten: 1g | Eiwit: 0.1g | Vetten: 0.03g | Sodium: 998mg | Kalium: 12mg | Vezel: 0.2g | Vitamine A: 13IU | Vitamine B1: 0.002mg | Vitamine B2: 0.01mg | Vitamine B3: 0.03mg | Vitamine B5: 0.01mg | Vitamine B6: 0.01mg | Vitamine C: 1mg | Vitamine E: 0.04mg | Vitamine K: 3µg | Calcium: 7mg | Koper: 0.01mg | Foliumzuur: 1µg | IJzer: 0.1mg | Mangaan: 0.04mg | Magnesium: 2mg | Fosfor: 3mg | Selenium: 0.1µg | Zink: 0.04mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 6% | Macro Koolhydraten: 86% | Macro Eiwitten: 9%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.