hoeveel zout op het keto dieet

Hoeveel zout op het keto dieet?

Hoeveel zout eet je op het keto dieet? In bijna al het bewerkte eten (kant-en-klaar eten) zit veel zout. Dit heeft er toe geleid dat het voedingsadvies nu is om vooral niet te veel zout te eten. Toch is te weinig zout nog slechter en als je helemaal geen kant-en-klaar eten eet, dan is er een kans dat je onvoldoende zout eet.

In de oudheid, maar ook nog steeds in de Middeleeuwen was zout net zo waardevol als zilver en goud. Er zijn zelfs zoutmijnen uit de Neolithische tijd gevonden. De Romeinen betaalden hun soldaten zelfs gedeeltelijk met zout. Zout was enorm waardevol. In het verleden was zout zo speciaal dat handelaren de woestijn door trokken om in zout te handelen. Je kan leven zonder goud, zonder zilver, maar niet zonder zout.

Keto griep

Ons lichaam heeft elektrolyten nodig om goed te kunnen functioneren. Bovendien moeten die elektrolyten met elkaar in balans zijn, hebt dus de juiste verhouding nodig. Daarom is het meestal geen goed idee om supplementen te slikken, tenzij op aanraden van een arts.

Eén van de meest voorkomende redenen dat je keto griep krijgt is door onvoldoende zout te gebruiken. Hierdoor krijg je een tekort aan natrium en ga je je heel beroerd voelen.

Dit is waarom je als je net met het keto dieet begint regelmatig drinkbouillon drinkt. In feite heeft drinkbouillon weinig met echte bouillon (gemaakt van botten of visgraten) te maken, het is gewoon zout water met een smaakje. Maar je lichaam heeft er wel baat bij.

Als je het keto dieet al langer volgt is de kans op keto griep heel klein, maar toch kan je nog steeds een tekort aan natrium krijgen alleen uit dit zich op een andere manier.

Gewichtsplateau, moe, vet rond je middel

Een natriumtekort kan ertoe leiden dat je een gewichtsplateau bereikt. Je houdt je dan goed aan het dieet, maar valt toch niet af. Niet alleen een week niet maar echt over een periode van meerdere weken of maanden blijft je gewicht constant. Hier kan je meer over een gewichtsplateau lezen.

Een natriumtekort kan er ook toe leiden dat je totaal geen energie hebt. Juist op het keto dieet krijg je normaal gesproken veel meer energie, als dit dus niet het geval is en je weet van jezelf dat je wel goed keto-adapted bent en de hele tijd in ketose blijft, dan kan het weleens zijn dat je een natriumtekort hebt.

Het keto dieet, vooral als je het combineert met intermittent fasting, is een heel goede manier om visceraal vet en vooral dus het vet rond je middel kwijt te raken. Echter als je een natriumtekort hebt lukt dit vaak niet.

Verschil tussen zout en natrium

Zout en natrium zijn niet hetzelfde. De verhouding tussen zout en natrium is als volgt: 2,5 gram zout bevat 1 gram natrium. Dus zout is niet puur natrium!

Natrium wordt in Engelstalige landen sodium genoemd. Dus als je in de voedingswaarde tabel sodium ziet staan is dat hetzelfde als natrium.

Niet genoeg zout

De beste bron van natrium is zout. Je lichaam kan zelf geen natrium maken. Je hebt natrium nodig om je vochtbalans en bloeddruk op peil te houden. Als je te weinig natrium in je bloed (hyponatriemie) hebt, kan je last krijgen van:

  1. hoofdpijn
  2. misselijkheid en braken
  3. lusteloosheid
  4. verwardheid of sufheid
  5. spierkrampen
  6. epileptische aanvallen

Als je een veel te lage natriumspiegel hebt, dan moet dit onder medisch advies gecorrigeerd worden. Als je het te snel doet kan dat gevaarlijk voor je hersenen zijn.

Oorzaken natriumtekort

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je natriumspiegel te laag is. Het kan door bepaalde ziekten en bepaalde medicijnen komen. Maar het kan op het keto dieet ook komen omdat je geen bewerkte voeding eet. Dus als jij zelf geen zout toevoegt, dan kan het zijn dat er te weinig zout in je eten zit.

Dit is ook één van de redenen waarom het geen goed idee is om meer te drinken dan je nodig hebt. Als je veel te veel drinkt kan je namelijk watervergiftiging krijgen.

Als je gezond bent dan laat je lichaam je weten wanneer je moet drinken. Als het warm weer is, is het dus helemaal geen goed idee om elk uur een glas water te gaan drinken! Drink als je dorst hebt, maar drink niet omdat je denkt dat het gezond is om heel veel te drinken. Luister naar je lichaam!

Waar zit natrium in?

Natrium zit hoofdzakelijk in zout (Himalaya zout, zeezout, keukenzout, Keltisch zout) en voedingsmiddelen met veel zout. Echte Parmezaanse kaas, Parmigiano Reggiano, maar ook olijven in brine (zout water) of ingemaakte citroenen bevatten bijvoorbeeld veel zout.

Hoeveel zout op het keto dieet?

Er zijn aanwijzingen dat je waarschijnlijk als volwassene 2-3 theelepels (maatlepeltje) zout (dat is dus 4- 7 gram natrium) per dag nodig hebt als je het keto dieet volgt en helemaal geen bewerkte producten gebruikt.

Voeg wat zout aan je eten toe als je kookt. Je kan ook wat zout aan water toevoegen en dat drinken. Ik voeg soms wat zout (snufje) aan mijn (zwarte) koffie toe, vooral als ik me wat slapjes voel. Ik voel me dan in een minuut of 20 al veel energieker. Je lichaam reageert dus heel snel als dit het probleem is.

Als je acuut denkt dat je een natriumtekort hebt, kan je wat zout onder je tong laten oplossen. Je moet je dan binnen 20 minuten beter gaan voelen als dat het probleem was.

Hoge bloeddruk

Als je hoge bloeddruk hebt, overleg dan met je arts of je wel of niet extra zout mag gebruiken. Er zijn namelijk wel degelijk onderzoeken die hebben laten zien dat er een verband is tussen een hoge zoutconsumptie en een hoge bloeddruk. Echter is er ook een verband met de hoeveelheid kalium en magnesium die je binnenkrijgt. Kalium kan helpen je bloeddruk te verlagen. Kalium zit in veel natuurlijke voeding die je op het keto dieet eet, zoals avocado’s, zalm, spinazie, broccoli etc.

Interessant boek

Er is een interessant boek over zout geschreven door James DiNicolantonio. Het heet ‘The Salt Fix’. Dr. DiNicolantonio laat zien hoe het eten van de juiste hoeveelheid zout kan helpen met van je suikerverslaving afkomen, helpt met gewichtsverlies, beter voor je hart is en zelfs vruchtbaarheid kan verhogen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.