Bakken met MCT olie

Is MCT olie een Superfood?

Op keto websites wordt vaak geadverteerd met MCT olie, maar is MCT olie een Superfood? Kom je door MCT olie sneller in ketose? Kan je door MCT olie sneller en makkelijker van leververvetting afkomen? Is MCT olie een gezondere olie om in te bakken?

Wat is MCT olie?

MCT olie is een kunstmatig verkregen olie op basis van kokosolie of een combinatie van kokosolie en palmolie.

MCT betekent Medium Chain Triglycerides en het verwijst naar het aantal koolstofatomen in dit soort vet.

Direct door de lever verwerkt worden

Doordat de koolstofketen korter is dan bijvoorbeeld de koolstofketens in plantaardige olie, kan ons lichaam deze olie veel makkelijker en sneller verteren. Bovendien kan deze olie direct door de lever verwerkt worden en hoeft hij dus niet eerst in kleinere stukjes opgebroken te worden.

Snelle energie en boost voor stofwisseling

Ons lichaam kan deze olie direct gebruiken als snelle energie. Het warmte opwekkende (thermogenese) effect boost de stofwisseling.

Sneller in ketose

Als we de extra energie niet nodig hebben, zet onze lever het om in ketonen. MCT olie kan op die manier dus helpen om sneller in ketose te komen.

Doordat ons lichaam deze olie zo makkelijk kan verwerken wordt het vrijwel niet opgeslagen als lichaamsvet. Uitzondering is natuurlijk als je heel veel zou gebruiken.

Verschillende soorten MCT olie

Caprylzuur (C8): energiestofwisseling, anti-bacterieel, darmflora

Er is pure MCT olie die voor 99% uit caprylzuur (C8) bestaat. Deze olie helpt met je energiestofwisseling te activeren en heeft anti-bacteriële eigenschappen. Ook wordt er gezegd dat deze olie goed is voor de darmflora.

Dit is de duurste olie en deze olie wordt het makkelijkst door ons lichaam opgenomen. Daarom wordt het in het algemeen niet als lichaamsvet opgeslagen. Op het keto dieet is MCT C-8 olie waarschijnlijk de meest gebruikte olie (in bulletproof koffie).

Caprine zuur (C10): schimmelinfecties, immuunsysteem

MCT olie op basis van C10 (caprine zuur) kan schimmelinfecties (inclusief vaginale schimmelinfecties) tegengaan en als vrouwen die borstvoeden deze olie gebruiken dan komt C10 in de moedermelk en dat kan het immuunsysteem van de baby sterker maken. Er is geen bewijs dat dit ook voor volwassenen geldt.

C10 komt van nature voor in kokosolie, palmzaadolie, geitenmelk en in rundvet. Je kan het ook als een MCT olie gecombineerd met C8 kopen.

Laurinezuur (C12): anti-microbieel, minder hongerig, acné

MCT olie met C12 (laurinezuur) heeft anti-microbiële eigenschappen (kan dus verschillende soorten ziektenverwekkers doden). Ons lichaam kan C12 omzetten in monolaurine en dat kan pathogenen zoals mazelen, herpes simplex, staphylococcus en E coli doden.

C12 maakt je mogelijk minder hongerig en kan daarom met afvallen helpen. Volgens een studie uit 2009 helpt het zelfs beter tegen acné dan bijvoorbeeld benzylperoxide en door het hoge verbrandingspunt kan het ook gebruikt worden om op hogere temperaturen te bakken.

MCT olie voor gewichtsverlies

Op keto websites wordt MCT olie vaak aangeraden, omdat het zou helpen met sneller afvallen. Er zijn meerdere onderzoeken die inderdaad hebben laten zien dat MCT olie kan helpen met gewichtsverlies:

  • MCT olie bevat 10% minder calorieën (8,4 calorieën per 100 gram) dan andere vetten (lange vetzuren, 9,2 calorieën per 100 gram)
  • MCT olie geeft eerder een gevoel van verzadiging, waardoor je dus eerder stopt met eten, vergeleken met andere vetten.
  • MCT olie wordt heel makkelijk door de lever verwerkt of als energie of als ketonen en daarom niet snel opgeslagen als lichaamsvet
  • MCT olie (vooral C8 en C10) heeft een thermogenese effect en stimuleert ons lichaam om lichaamsvet te verbranden
  • Als je het keto dieet volgt kan je wat meer koolhydraten eten en toch in ketose blijven als je MCT olie gebruikt (omdat MCT olie deels in ketonen wordt omgezet)

Medisch gebruik van MCT olie

macro's medisch keto dieet

MCT olie is niet nieuw, maar pas recent heel makkelijk te krijgen voor consumenten.

MCT olie werd al gebruikt op het oorspronkelijke keto dieet voor kinderen met epilepsie (begin 20ste eeuw).

Tegenwoordig wordt er ook onderzoek gedaan naar het gebruik van MCT olie voor mensen met de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson. In oudere mensen of mensen die ernstig ziek zijn kan MCT olie helpen met het behoud van spieren en het tegengaan van gewichtsverlies. MCT olie wordt ook gebruikt bij de ziekte van Waldmann.

Er zijn een aantal onderzoeken die uitwezen dat MCT olie mogelijk kan helpen om van een vervette lever af te komen. Dit is echter omstreden, want ander onderzoek heeft juist uitgewezen dat MCT olie de lever kan over belasten en dat mensen met lever cirrose of leverproblemen het daarom juist beter niet kunnen gebruiken. Het wordt ook afgeraden voor mensen met een portacaval shunt.

MCT olie kan ook helpen met de opname van belangrijke voedingsstoffen voor mensen met stofwisselingsproblemen en/of vetmalabsorptie (bijvoorbeeld cystic fibrosis). Er wordt mee ge-experimenteert bij Coeliakie, langdurige diarree, darmproblemen, ziekte van Crohn, galblaasproblemen, maar ook bij AIDS.

De medische MCT olie heeft een andere samenstelling dan de MCT olie die je als consument koopt. Nutricia is één van de bekendste producenten van medische MCT olie. Deze olie kan je alleen op voorschrift van een arts of diëtist krijgen.

Koken met MCT olie?

Bakken met MCT olie

MCT olie kan gebruikt worden om mee te koken, maar onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat extra virgin olijfolie beter is, zelfs op heel hoge temperaturen! Toch is het het gezondst om niet op heel hoge temperaturen te koken (dus niet frituren of in elk geval niet te vaak).

Bovendien kan een te veel aan MCT olie voor sommige mensen wel degelijk nadelige effecten hebben. Bij sommige mensen kan het diarree veroorzaken of kan je last van je buik krijgen.

Bovendien kan een te veel aan MCT olie gewichtsverlies tegengaan en het wordt soms zelfs verkocht om juist in gewicht aan te komen. Dus mocht je MCT olie willen gebruiken, gebruik het dan slechts beperkt. Het doel van het keto dieet als je wilt afvallen, is om juist je eigen lichaamsvet te verbranden.

Wel of geen MCT olie op het keto dieet

Ik vind het grote nadeel van MCT olie dat het een kunstmatig verkregen product is. Ik probeer juist zoveel mogelijk natuurlijke voeding te eten. Er zijn ook natuurlijke bronnen van MCT, maar die bevatten veel minder C8. In het geval van dierlijke vetten bevatten ze ook de korte en lange ketenzuren. Dus kunstmatig verkregen MCT olie is wel degelijk een ander product.

Ik denk dat MCT olie soms nuttig kan zijn, vooral als je het niet langdurig gebruikt. Anders raakt je lichaam er gewoon aan gewend en is het minder effectief. Er zijn twee situaties waarbij MCT olie misschien een goed idee kan zijn:

  • Sneller in ketose te komen
  • Iets meer koolhydraten kunnen eten en toch in ketose blijven

Ik denk dat als je net aan het keto dieet begint (eerste drie maanden) en het niet goed lukt om in ketose te blijven of als je een gewichtsplateau hebt bereikt MCT C8 olie misschien het overwegen waard is.

Ik zou dan wel kiezen voor een MCT C8 olie verkregen uit kokosolie. Bijvoorbeeld deze MCT olie. Hetzelfde merk heeft een aantal veel goedkopere MCT oliën, Maar, die bevatten niet uitsluitend C8 en zijn gebaseerd op een mix van kokosolie en palmolie.

Bulletproof koffie

Bullet proof coffee

MCT olie wordt veel gebruikt in Bulletproof koffie en er zijn mensen die hier bij zweren. Het heeft van zichzelf geen smaak.

Je kan Bulletproof koffie trouwens ook met kokosolie en roomboter maken.

Zelf ben ik geen enorme fan van Bulletproof koffie. Bullet proof koffie is heel hoog in calorieën en ook al tel je geen calorieën op het keto dieet, ik denk dat het geen fantastisch idee is om te veel Bulletproof koffie te drinken.

Niet noodzakelijk

Het is zeker niet zo dat MCT olie noodzakelijk is als je het keto dieet volgt. Zelf ben ik meer dan 20 kilo afgevallen op het keto dieet en heb in al die tijd geen MCT olie gebruikt.

MCT olie is dus een optie, maar verwacht geen wonderen. Het belangrijkste is een goed menu plan maken met de juiste macro’s en je daar aan houden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.