Keto chili con carne is een lekker gerecht als het weer kouder wordt. Het bevat geen peulvruchten, vanwege het hoge zetmeelgehalte in peulvruchten, maar zelf vind ik deze keto versie eigenlijk nog lekkerder.
Hier kan je meer lezen over welke groenten wel en niet binnen het keto dieet passen.
Ideaal om in te vriezen
Chili con carne is een ideaal gerecht om in te vriezen. Als je het maakt, is het niet veel extra werk om een extra grote portie te maken. Zelf maak ik vaak 4 chili con carne maaltijden in één keer. Dan heb ik chili con carne als avondmaaltijd en voor lunch de volgende dag en vries ik de rest in.
Grote pan of slowcooker
Het helpt wel om een heel grote braadpan te hebben als je dit wilt doen. Ik gebruik deze grote gietijzeren braadpan want die is ideaal om een grote portie chili con carne zachtjes te laten koken. Eerst deed ik mijn gietijzeren pan altijd in de vaatwasser, dat doe ik tegenwoordig niet meer want hij werd er erg dof van.
Je kan chili con carne ook heel goed in de slowcooker maken. Door de chili con carne veel langer te laten koken op een wat lagere temperatuur krijgt het nog veel meer smaak. Het is wel belangrijk dat je je gehakt eerst goed bruint voor dat je het aan de slowcooker toevoegt.
Keto rijst
Je zou deze keto chili con carne met konjac of bloemkoolrijst kunnen serveren. Konjac bevat geen calorieën en geen koolhydraten, maar is niet geschikt voor jonge kinderen. Als je dit gerecht met de hele familie eet, is het misschien een beter idee om bloemkoolrijst te gebruiken.
Je hoeft natuurlijk geen rijst te serveren. Zelf eet ik het normaal gesproken zonder keto rijst.
Salsa
Deze keto chili con carne serveer je met een zelfgemaakte salsa. Salsa betekent saus.
Deze salsa brengt het scherpe van de cayenne pepertjes in de chili con carne in balans. Als iets heel scherp is en je combineert het met iets zuurs, wordt je gerecht minder scherp. Daarom is het een goed idee als je je mond gebrand hebt aan een te scherp gerecht, om iets zuurs (water met flink citroensap of crème fraîche of deze salsa) te nemen. Dit neutraliseert de hete chili peper.
Cayenne peper om je stofwisseling te versnellen
Hoeveel cayennepeper of chili peper je aan je chili con carne toevoegt, is natuurlijk afhankelijk van je smaak.
Natuurlijk kan je je keto chili con carne ook minder heet maken. Experimenteer wat voor jou het beste werkt. Het lastige met chili pepers of cayenne pepertjes is dat ze heel erg kunnen verschillen in hoe heet ze zijn. Bovendien geldt dat hoe langer ze in je gerecht meekoken, hoe pittiger je gerecht wordt.
Het is al lange tijd bekent, dat cayenne peper kan helpen met je stofwisseling te versnellen. Dit kan dus een reden zijn om te proberen wat extra cayenne peper toe te voegen. Hier kan je daar meer over lezen. Als je besluit om dit te doen, voeg dan een klein beetje extra toe en bouw dit geleidelijk op. Als je ook voor kleine kinderen kookt, voeg dan niet te veel toe want ze hebben een veel gevoeligere smaak, het moet ook voor hen wel lekker blijven!
Chili con carne met salsa
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Chili con carne
- 750 gram rundergehakt
- 45 ml extra vierge olijfolie
- 1 groene paprika
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 rode ui
- ½ cayenne peper (afhankelijk van hoe heet je het wilt)
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel grofgemalen peper
Salsa
- 150 gram cherry tomaatjes
- 25 gram koriander
- 2 bosui
- ¼ theelepel cayenne peper
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel grofgemalen zwarte peper
- ½ limoen
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
Chili con carne (ik maak een grote portie en vries een deel in, daarom zie je op de foto's grote hoeveelheden)
- Verhit de olijfolie in een ruime braadpan op hoog vuur.
- Maak de knoflook schoon en snij in stukjes.
- Maak de ui schoon en snij in stukjes.
- Doe de knoflook en ui in de pan en draai het vuur naar matig. De knoflook mag niet verbranden. Roer af en toe even door en zet het vuur zo nodig nog lager.
- Was de paprika. Snij doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snij dan in stukjes. Doe hetzelfde met de cayenne peper. Hoeveel cayenne peper je gebruikt hangt af van hoe heet het pepertje is en hoe heet jij de chili con carne wilt hebben.
- Voeg het gehakt, zout en peper aan de pan toe en roer door. Zet het vuur nu op matig-hoog en bruin het gehakt aan alle kanten door het af en toe te roeren.
- Bruin het gehakt aan alle kanten op matig-hoog vuur. Schep af en toe even door.
- Voeg de tomatenblokjes met sap toe en roer door.
- Voeg nu de groene paprika en fijngesneden cayenne peper toe en roer door elkaar heen.
- Roer alles door en laat 30 minuten op matig vuur koken. Als je je chili con carne 60 minuten zachtjes laat koken, krijgt het nog meer smaak.
Salsa
- Was de cherry tomaatjes en halveer ze.
- Was de bosuitjes en snij het uiteinde met de worteltjes eraf. Snij de bosuitjes in stukjes.
- Doe alles in de beker van een handblender of de kleine kom van een keukenmachine. Voeg zout en peper toe.
- Was de koriander en snij of knip in stukjes. Gebruik ook de steeltjes.
- Voeg de koriander aan de mengbeker toe. Voeg de olijfolie ook toe.
- Snij de limoen in half en pers beide helften uit en voeg toe aan de mengbeker. Het zuur van de limoen zorgt er voor dat een heel hete chili con carne minder heet smaakt. Dus als je per ongeluk je chili te heet gemaakt hebt, voeg dan extra limoen aan deze salsa toe.
- Voeg zout en peper toe en blend alles dan tot een saus. Doe in een kom en zet in de koelkast totdat je serveert.