vetverbrander specerijen en kruiden

Kruiden en specerijen om af te vallen

Kruiden en specerijen geven je eten niet alleen extra smaak, ze kunnen je zelfs helpen met afvallen. Dit kan op een aantal verschillende manieren, namelijk:

  • stofwisseling versnellen
  • thermogeen effect (verhoogde lichaamstemperatuur)
  • vetverbranding stimuleren
  • eetlust verminderen
  • buikvet verbranden

Voor de volgende vijf kruiden/specerijen is er inmiddels aardig wat bewijs dat ze een rol kunnen spelen in afvallen. Toch geldt ook hier, dat uiteindelijk de beste manier van afvallen is door eten te eten dat vol zit met voedingsstoffen. Door gezonde, pure voeding zal je je langer verzadigd voelen en voorzie je in de behoefte van je lichaam. Gezonde, pure voeding is dus altijd beter dan supplementen. Alleen als je via pure voeding niet in je behoefte kan voorzien, is er een plaats voor supplementen. Dit is bijvoorbeeld het geval met vitamine D bij veel mensen.

Cayenne peper

Het is al lange tijd bekend dat capsaïcine in cayenne peper de stofwisseling kan versnellen. Dit is echter een korte termijn effect, verwacht dus ook weer geen wonderen, maar onder het motto alle beetjes helpen, kan het dus geen kwaad om wat vaker cayenne pepers te gebruiken. Je lichaam kan aan capsaïcine gewend raken, waardoor het minder effect heeft.

Toch is het sowieso een goed idee om regelmatig wat cayenne peper te gebruiken, want het bevat ook een heel aantal vitamines en mineralen, waaronder koper en mangaan.

Er zijn verschillende onderzoeken die hebben laten zien dat capsaïcine een belangrijke rol kan spelen als je wilt afvallen, door:

  • je stofwisseling te versnellen
  • thermogeen effect: het stimuleert het centraal zenuwstelsel om je lichaamstemperatuur te verhogen waardoor je meer calorieën gaat verbranden
  • eetlust te verminderen, doordat je eerder het gevoel krijgt dat je verzadigd bent
  • kan helpen met buikvet te verbranden

Kaneel

Kaneel komt van de bast van de kaneelboom. De meeste kaneel in de winkels is Cassia kaneel, ook wel Chinese kaneel genoemd. De beste kaneel is Ceylon kaneel (Cinnammomum ceylanicum), maar dit is veel duurder en het is moeilijker om hier aan te komen. Beide soorten kaneel worden zowel als stokjes en als poeder verkocht.

Ceylon kaneel komt van de bast van een ander soort boom dan cassia kaneel. De Ceylon kaneel komt uit Sri Lanka, het Zuiden van India, Indonesië en Madagascar. Je kan Ceylon kaneelstokjes herkennen doordat ze anders oprollen dan Cassia kaneel. De Ceylon stokjes krullen in een cirkel, terwijl de Cassia stokjes vaak als een tweekrullend stokje zijn opgerold. Verder is Cassia kaneel donkerder van kleur en ruikt het veel sterker dan Ceylon kaneel. 

Het grootste verschil tussen Cassia (Kassie) kaneel (cinnamomum cassia) en Ceylon kaneel is het coumarine gehalte. Bij Cassia kaneel is dit ongeveer 0.2-0.5% en bij Ceylon kaneel maar 0,0015%. Coumarine is in te grote hoeveelheden schadelijk voor je lever. Het is giftig. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft de maximale hoeveelheid coumarine vastgesteld op 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht. Hoe sterker de kaneel geurt, hoe meer coumarine het bevat.

In de praktijk zal je niet snel een coumarine vergiftiging oplopen, je zou dan echt heel veel kaneel moeten gebruiken. Echter, als je de keuze hebt, dan is het wel een goed idee om Ceylon kaneel te kiezen.

Ceylon kaneel is een goede bron van cinnemaldehyde, polyfenolen en tannines. Deze stoffen hebben veel verschillende gezondheidsvoordelen. Behalve dat zowel cassia kaneel als Ceylon kaneel je insuline gevoeligheid vergroten, heeft Ceylon kaneel nog heel veel andere gezondheidsvoordelen. Zo helpt het met het tegengaan van oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen, dit geldt niet voor Cassia kaneel.

Doordat kaneel helpt met je bloedsuikergehalte te reguleren, zal je je hongergevoel beter onder controle kunnen krijgen en kan kaneel ook helpen met een enorm verlangen naar suiker als je aan het afkicken van suiker bent. Je kan dan bijvoorbeeld een kop koffie met slagroom met wat kaneel nemen.

Als je medicatie voor diabetes of een hoge bloeddruk gebruikt, moet je wel extra oppassen met kaneel.

Gember

Gember kan helpen met het tegengaan van een opgeblazen gevoel. Gember heeft bovendien ook ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende, vergroot de insuline gevoeligheid en heeft stimulerende effecten heeft op het maagdarmkanaal. Gember kan je eerder een gevoel van verzadiging geven en het kan je energieverbruik verhogen door het thermogene effect. Hier is een link naar een meta analyse van onderzoeken met betrekking tot gember en afvallen.

Knoflook

Ook van knoflook is al lange tijd bekend dat het helpt om je bloedsuikergehalte constanter te houden en je gevoeliger maakt voor insuline. Bovendien helpt knoflook met een sneller gevoel van verzadiging. Knoflook bevat ook een heel aantal zwavelverbindingen die bacteriën kunnen doden en helpen met infecties bestrijden.

Kurkuma (Turmeric)

Er zijn ook aanwijzingen dat kurkuma kan helpen met afvallen. Hier kan je een onderzoek daarover vinden. Kurkuma vergroot zowel je gevoeligheid voor insuline als voor leptine.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.