Gietijzeren braadpan

Braadpan

Vooral als je grotere stukken vlees wilt braden is een goede braadpan een ‘must’. Zelfs als ik mijn slowcooker gebruik, braad ik het vlees vaak eerst aan in een braadpan en dan doe ik het over in de slowcooker.

Welke braadpan?

Welke braadpan is de beste? Als je een braadpan koopt dan zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn. Verschillende soorten braadpan kunnen enorm verschillen, qua prijs, bak prestatie, materiaal en duurzaamheid.

Materiaal van de braadpan

Ik heb zelf meerdere braadpannen van verschillende materialen en in verschillende grootten.

Ik heb een emaille braadpan, braadpannen van roestvrijstaal (RVS) en twee gietijzeren braadpannen. De emaille en RVS braadpannen bakken lang zo goed niet als de gietijzeren braadpannen. Bovendien branden ze eerder aan. Het enige voordeel van deze pannen is dat ze goedkoper zijn, maar daar heb je natuurlijk niks aan als je ze vervolgens nooit gebruikt.

Ik gebruik zelf alleen de twee gietijzeren pannen die ik heb.

Voordelen van gietijzer:

1. Blijft lang op temperatuur

Het duurt wat langer voordat een gietijzeren pan warm is, maar als hij eenmaal heet is blijft hij dat ook heel lang. En dit is heel belangrijk als je gerechten wilt stoven of braden op een iets lagere temperatuur. Het is bovendien energiebesparend.

2. Je doet er je hele leven mee

Gietijzeren pannen gaan je hele leven mee. Eigenlijk zelfs nog langer, ze kunnen generaties lang mee gaan.

3. Hij wordt steeds beter

Een gietijzeren pan is poreus en door hem regelmatig in te oliën vormt zich een natuurlijke anti-aanbaklaag. Hierdoor gaat de pan steeds beter bakken.

4. Hij kan zowel op het fornuis als in de oven

Een gietijzeren pan kan zowel op het fornuis als in de oven. Dit is ideaal, want vaak moet vlees eerst aangebraden worden en dat doe je dus op hoog vuur op het fornuis. Daarna laat je het vlees zachtjes gaar koken en dat kan heel goed in de oven. Het is dus heel prettig als je dat allemaal met dezelfde pan kan doen.

Nadelen van gietijzer:

1. Zwaar

Een gietijzeren pan is flink zwaar. Zelf vind ik dit zowel een nadeel als een voordeel, want je gooit of kiept hem ook niet om als je hem per ongeluk een duwtje geeft terwijl je je handen vol hebt.

2. Broos

Aan de ene kant is een gietijzeren pan onverwoestbaar, maar aan de andere kant ook broos. Je mag hem namelijk absoluut niet laten vallen, want dan breekt hij.

3. Niet vaatwasserbestendig

Tot slot, een gietijzeren pan kan je beter niet in de vaatwasser doen.

Ik heb het zelf trouwens jaren wel gedaan, omdat ik dat toen nog niet wist en mijn pan doet het nog steeds prima. Toch is het beter om dit dus niet te doen. Zelf vind ik dit niet zo’n probleem, want de pan is heel groot en als je hem wel in de vaatwasser doet, neemt hij dus heel veel ruimte in.

Bovendien is hij heel makkelijk met heet water schoon te maken. Het is ook beter om geen afwasmiddel te gebruiken, want dan werkt de anti-aanbak laag minder goed. Al moet ik zeggen dat ik zelf wel regelmatig afwasmiddel heb gebruikt en geen problemen heb ondervonden.

Grootte van de braadpan

Op een keto dieet (dit geldt eigenlijk voor elk dieet) gaat het niet alleen om wat je eet, maar ook om de portie-grootte. Dit geldt natuurlijk vooral voor voedingsstoffen die hoger in koolhydraten zijn, dus bepaalde groenten (kool, knolselderij, koolraap), fruit en zuivelproducten (melk, yoghurt, room).

Portiegrootte is dus wel degelijk belangrijk. Kies daarom een pan die de juiste grootte heeft voor jouw huishouden. Nu is het natuurlijk wel zo dat als je gaat braden je vaak grotere stukken vlees of gevogelte gebruikt. Bovendien zijn stoofschotels ideaal om in te vriezen, dus dat is wel iets om in gedachte te houden.

Vorm van de braadpan

Braadpannen zijn rond of ovaal. Als je voor weinig personen kookt, zou je een ronde pan kunnen nemen. Ik zou wel zorgen dat er in elk geval een hele kip in past.

Zelf heb ik twee ovalen pannen. Het voordeel is dat ze heel ruim zijn. Een kip of een groot stuk vlees past er makkelijk in. Het nadeel is natuurlijk dat ze wel veel ruimte op het fornuis innemen. Aan de andere kant, heb je meestal niet veel pannen op je fornuis staan als je aan het braden of stoven bent.

De beste braadpan

Mijn advies is om een ovalen gietijzeren braadpan te nemen. Kies een braadpan in het juiste formaat voor jouw behoefte. Als je dubbele of grote porties maakt, kies dan een groter formaat. Als je kleinere porties maakt, kies dan een kleinere braadpan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.