gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

Intermittent fasting is heel gezond

Er wordt op het moment niet alleen veel onderzoek naar het keto dieet gedaan, maar ook naar de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting. Dit is niet zo gek, want het keto dieet is nauw verbonden met intermittent fasting: in beide gevallen gaat je lichaam vet verbranden om aan energie te komen en ga je dus ketonen in plaats van glucose als energiebron gebruiken.

Het aantal eetmomenten is belangrijk

Inmiddels hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat de frequentie en circadiane timing (biologische klok) van maaltijden ook een cruciale rol in onze gezondheid speelt. Met circadiane timing wordt bedoeld dat je eet/actief bent/slaapt volgens een dag-nacht ritme. Hierbij is licht de dominante timing-cue die aangeeft of het tijd is om op te staan, te gaan eten of als het donker wordt te stoppen met eten, te stoppen met activiteiten en te gaan slapen. De moderne leefstijl verstoort het menselijke circadiane systeem op drie belangrijke manieren: ploegendienst, blootstelling aan langdurige uren van kunstmatig licht en grillige eetpatronen. Met grillige eetpatronen bedoel ik niet onregelmatig eten, want dat kan juist goed zijn voor je stofwisseling, maar ik bedoel laat op de avond of tot diep in de nacht gaan lopen snacken.

Niet alles is makkelijk aan te passen aan de optimale situatie voor ons circadiaan systeem, maar zelfs kleine veranderingen kunnen als een grote positieve invloed hebben op onze gezondheid.

  • Probeer een aantal keer per week gedurende langere tijd (bijvoorbeeld 16 uur, inclusief de tijd dat je slaapt) te vasten om cel regeneratie mogelijk te maken en om overtollige opgeslagen energie (lichaamsvet) te verbranden.
  • Probeer niet na 20.00u te eten. Dit is veel natuurlijker en veel meer in lijn met je bioritme. Je metabolisme gaat anders met energie om die je ’s avonds eet vergeleken met energie die je ’s ochtends eet.
  • Als je gaat sporten, doe dit dan voor dat je gaat eten. Dit helpt met opgeslagen glycogeen te verbranden en zo kan je meer lichaamsvet gaan verbranden.
  • Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Uitslapen in het weekend leidt tot metabolische jetlag. Dit is een soortgelijk mechanisme wat maakt dat mensen die nachtdiensten draaien een verstoord metabolisme krijgen, waardoor ze een veel grotere kans hebben om overgewicht (en ook een grotere kans op een heel aantal ziektes) te ontwikkelen.

Evolutie: er was niet de hele tijd eten

Tegenwoordig wordt het heel normaal gevonden als mensen drie maaltijden plus snacks per dag eten, maar vanuit een evolutionair perspectief is dit helemaal niet normaal.

Jager-verzamelaars, ook degenen die nu nog leven, eten vaak met tussenpozen afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel. Het vermogen om prima te kunnen functioneren (zowel fysiek als mentaal), gedurende langere perioden zonder voedsel, is van fundamenteel belang geweest in onze evolutionaire geschiedenis.

Onderzoek heeft uitgewezen dat jager-verzamelaars zelden of nooit aan obesitas, diabetes en cardiovasculaire ziekte leden. Dit is waarom deze ziektes ook wel ‘welvaartsziektes’ worden genoemd. Het feit dat ze nu zo vaak voorkomen is een heel recent fenomeen.

Ons lichaam kan energie opslaan

Ons lichaam (en ook dat van andere zoogdieren) is hier helemaal op ingesteld. Zo hebben wij organen voor de opname en opslag van snel te mobiliseren glucose (leverglycogeenvoorraden) en duurzame energiesubstraten, zoals vetzuren in vetweefsel.

Opgeslagen energie moet gebruikt worden

Het is eigenlijk dus niet vreemd dat meerdere onderzoeken hebben gevonden dat zelfs als je gedurende een periode van 16 uur (inclusief de nacht) niet eet, er al enorme gezondheidsvoordelen zijn. Dit is namelijk veel meer in lijn met hoe onze voorouders aten. Ons lichaam is hier dan ook op ingesteld.

Dus als je regelmatig een periode van 16 uur niet eet, verbeteren gezondheidsindicatoren en kunnen ziekteprocessen worden tegengegaan. Dit wordt wel 16:8 genoemd: 16 uur vasten en gedurende een periode van 8 uur eet je 2 of 3 maaltijden. In de tijd dat je aan het vasten bent, heeft je lichaam de tijd om eerst de snel beschikbare energie (glycogeen in lever en spieren) te gebruiken en dan te beginnen met lichaamsvet te verbranden.

Dus door op zo’n manier te gaan vasten gebeuren er meerdere dingen in je lichaam, zoals:

Interessant artikel

Dit artikel is ontzettend interessant en bespreekt ook de gezondheidsvoordelen van andere manieren van vasten, bijvoorbeeld om de dag.

Onderzoeken hebben recentelijk potentieel toepassingen van IER (Intermittent Energy Restriction) bij de behandeling van a scala van kankersoorten, waaronder borst-, eierstok-, prostaat- en glioblastoma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.