Kort of lang vasten

Kort of lang vasten

Als je met vasten begint, kan je ervoor kiezen om kort of lang te vasten.

Wat is vasten?

Als je gaat vasten, dan eet je tijdens de periode dat je aan het vasten bent helemaal niet en je drinkt alleen water of koffie of thee (zonder enige toevoeging. dus geen suiker, melk etc).

Je drinkt dus hoofdzakelijk water en als je een watervast doet, drink je uitsluitend water (maar je neemt zo nodig wel wat zout, in je water of gewoon puur of onder je tong). Het is belangrijk dat je voldoende drinkt, zodat je lichaam afvalstoffen makkelijk kan afvoeren (je lichaam kan zo ontslakken, ontgiften). Toch moet je niet extreem veel gaan drinken, want dan raak je teveel elektrolyten kwijt (en krijg je keto griep).

Sportvasten, waarbij de vruchtensap of groentesap blijft drinken gedurende je vast, is dus niet echt vasten. Vruchtensap (en in mindere mate groentesap) is suikerwater, het zit vol met vruchtensuiker en bevat geen of heel weinig vezels. Een afrader dus als het om je darmflora gaat! Groentesap is eveneens een afrader, want vaak worden groentes zoals bieten en/of spinazie gebruikt. Die bevatten veel oxylaten en kan tot nierstenen leiden.

Kort of lang vasten?

Je kan op twee manieren vasten. Je kan kort of lang vasten.

Intermittent fasting (af en toe maaltijden overslaan) behoort tot ‘kort vasten’. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan doen.

Een langere vast is een vast tussen 24-72 uur (3 keer een etmaal). Een hele lange vast is één of meerdere weken, maar dit moet je echt uitsluitend onder medische begeleiding doen, ook als je helemaal geen gezondheidsproblemen hebt. Een langere vast moet je met beleid breken een hele lange vast moet je zeker heel voorzichtig breken, want je kan ‘refeeding’ syndroom krijgen en dit is levensbedreigend. Voor de meeste mensen is een langere vast bovendien helemaal niet nodig.

Als je voor het eerst gaat vasten, dan raad ik aan om te beginnen met intermittent fasting. Vasten is een vaardigheid die je lichaam moet leren. Je kan het vergelijken met het leren van een muziekinstrument. Het is niet iets dat je i één keer goed kan, het is een kwestie van oefenen, met vallen en opstaan. Geleidelijk wordt het steeds makkelijker en dan kan je het iets uitbreiden. Uiteindelijk zal je een langere vast van 1-3 dagen kunnen doen.

Is vasten gezond?

Als je gezond bent, kan je door vasten nog gezonder worden. Zowel een korte vast als een langere vast hebben hun eigen gezondheidsvoordelen.

Korte vast: goed voor je darmflora

Een korte vast geeft je darmen rust, waardoor je je darmflora kan verbeteren en dat komt niet alleen je darmen, maar ook je immuunsysteem en je psychische gezondheid ten goede.

Bovendien helpt het natuurlijk met afvallen en om van een vervette lever af te komen. Toch is het wel belangrijk om realistisch te zijn. Het is dus niet zo dat je opeens kilo’s af gaat vallen. Gewichtsverlies is nu éénmaal een geleidelijk proces.

Een korte vast is makkelijker, vooral als je nog nooit gevast hebt. Zelfs als je je wat hongerig voelt is een aantal uur tot je volgende maaltijd nog wel te overzien. Bovendien is je hongergevoel vaak van redelijk korte duur, want het wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de gewoonte om op bepaalde tijdstippen te eten. Zelfs als je maag echt gaat knorren, betekent dat niet dat je echte honger hebt. Het knorren klinkt harder omdat je darmen leeg worden en het geluid daardoor niet gedempt wordt. Korter vasten is natuurlijk ook makkelijker in te passen in je sociale leven.

Langere vast: autofagie

Een langere vast, bijvoorbeeld 24-72 uur activeert op een gegeven moment autofagie. Als je fat-adapted bent, dan kan ook een korte vast autofagie in werking zetten, maar dit is wel beperkter dan als je gedurende langere tijd vast. Autofagie is op maximaal niveau als je zo’n 72 uur vast en daarna begint het af te nemen.

Autofagie is een heel belangrijk en bijzonder proces, waarbij je lichaam grote schoonmaak gaat houden. Het gaat namelijk kapotte of beschadigde celonderdelen afbreken. Zo kan je lichaam bepaalde celonderdelen hergebruiken. Aangezien kapotte cellen tot van allerlei ziekten (inclusief kanker) kunnen leiden, is dit heel belangrijk. Bovendien helpt een langere vast natuurlijk ook met afvallen. Toch moet je ook hier realistische verwachtingen hebben. Je zal geen kilo’s afvallen en dat is maar goed ook, als dat namelijk wel gebeurd raak je of veel lichaamsvocht kwijt of je bent je spieren aan het afbreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.