onregelmatig eten

Minder regelmaat voor een betere stofwisseling

Tegenwoordig zijn we gewend om heel regelmatig en heel vaak op een dag te eten. Ons is jarenlang verteld dat dit gezond is. Toch zijn er steeds meer aanwijzingen dat dit niet zo is. Steeds meer mensen (en kinderen!) hebben overgewicht.

Eigenlijk is dit ook niet zo vreemd. Ons lichaam is helemaal niet zo gek veel veranderd vergeleken met onze voorouders. Onze voorouders hadden lang niet altijd toegang tot eten. Ze aten als er eten was en als er niks was dan vasten ze. Ze hadden nu éénmaal geen keus.

Het zou dus weleens zo kunnen zijn, dat dit ook voor ons veel gezonder is. Natuurlijk hebben wij wel degelijk een keus, want overal om ons heen is eten. Dit maakt het best moeilijk. Toch zal je merken als je het keto dieet enige tijd volgt, en dus gedurende langere tijd continu in ketose bent, dat je een veel lossere en makkelijkere relatie met eten gaat ontwikkelen. Je gaat er heel anders over denken.

Avondeten als ontbijt?

Op het keto dieet maak je niet echt onderscheid tussen wat je wanneer je eet. Je kan alles op z’n kop zetten. Een biefstukje met een gebakken ei is een prima manier om de dag te beginnen. Je doel is om te zorgen dat je vooral voldoende eiwitten en vetten binnenkrijgt bij je ontbijt. Dit is waarom mensen op het keto dieet hun ontbijt soms vervangen door bulletproof koffie. Er is natuurlijk wel een verschil tussen deze twee: biefstuk met ei bevat veel meer voedingsstoffen.

Geen ontbijt?

Je kan natuurlijk ook je ontbijt overslaan. Op het keto dieet wil je proberen om alleen te eten als je ook echt honger hebt. In het begin is het heel moeilijk om te weten wanneer dit is, want je eet vaak uit gewoonte.

Toch zal je na verloop van tijd merken dat je prima ontbijt kan overslaan.

Portiegrootte

De oermens kon niet elke dag 2000 kcal (vrouw) of 2300 kcal (man) eten. Soms was er veel te eten en soms was er bijna niks. Dit is waarom ons lichaam zo goed vet kan opslaan. Op die manier konden we overleven als er een tijdlang weinig te eten was.

Nu eten we vaak elke dag een heleboel calorieën, maar voor ons lichaam is het veel beter om te variëren. We hoeven namelijk geen lichaamsvet te verbranden als we alle benodigde calorieën door onze voeding binnen krijgen. Als je dus wel lichaamsvet wilt verbranden, moet je een energietekort via je voeding creëren. Je doet dit niet door 5x per dag een klein beetje te eten, want elke keer als je eet gaat je insuline niveau omhoog. Op die manier kan je nooit lichaamsvet gaan verbranden. Je doet het dus door 2x per dag een goede maaltijd te eten. Je zorgt dat je minimaal 1000-1200 kcalorieën per dag via die twee maaltijden binnenkrijgt. Als je maar 1x op een dag eet (OMAD, one meal a day) dan wil je nog steeds ervoor zorgen dat die ene maaltijd in elk geval meer dan 1000 kcalorieën bevat. Dat is dus echt het cut-off point. Minder is niet beter! Minder vertraagt je stofwisseling.

Toch is het wel degelijk mogelijk om een hele dag te vasten. Dan eet je dus geen 1000 kcalorieën. Dat is ok, want vasten en calorieën beperken zijn twee heel andere dingen.

Heel veel vetten of minder vetten

Een andere manier om je stofwisseling actief te houden is om geen constante macro’s te gebruiken. Zo kan je de ene dag een maaltijd gebruiken, waarbij 70% van de kcalorieën uit gezonde vetten komen, de andere keer is dat 65% of 80%. Dit is prima.

Je kan ook de daadwerkelijke hoeveelheid variëren. Als je net met het keto dieet begint, eet je tussen de 175-225 gram vet per dag. Zodra je goed in staat bent om lichaamsvet te verbranden ga je die hoeveelheid vet wat verminderen tot zo’n 100 – 175 gram per dag. Ook hier kan je variëren. Dit is een veel natuurlijkere manier van eten.

Stappenplan voor een actieve stofwisseling

Calorie-beperkte diëten leiden tot een trage stofwisseling. Dit wil je voorkomen als je het keto dieet gaat volgen. Een goede en eenvoudige manier om je stofwisseling actief te houden is door:

  • onregelmatig te eten
  • portiegrootte te variëren
  • macro’s te variëren
  • regelmatig vasten
  • niet na 20.00u eten
  • elke dag minimaal 12 uur vasten (dat is inclusief de nacht)

De kant-en-klare weekmenu’s voor de Fat Adapted Challenge houden hier rekening mee en helpen je ook om de overgang naar intermittent fasting te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.