Afvallen door krachttraining of cardio

Sporten om sneller fat-adapted te worden

Als je net naar het keto dieet overschakelt is het verstandig om juist wat rustiger aan te doen, want door veel te gaan sporten maak je de kans op een electrolyten-tekort groter. Dit maakt dan de kans dat je keto-griep krijgt groter.

Als je het keto dieet al enige weken gevolgd hebt, kan je meer gaan sporten als je dit wilt. Het is niet noodzakelijk om af te vallen, maar het versnelt afvallen wel.

Er zijn natuurlijk heel veel soorten sport of fitness die je kan doen en die hebben allemaal een ander effect. Om de impact van het keto dieet te versterken, zijn de volgende twee het meest effectief:

  • krachttraining
  • cardio training

Gewichtstraining – Krachttraining

Zolang je zorgt dat je voldoende eiwitten eet, kan gewichtstraining je helpen om meer spiermassa te krijgen. Gewichtstraining hoef je natuurlijk niet in een sportschool te doen, je kan het ook thuis doen en je hoeft niet persé equipment te hebben.

Het doel van krachttraining is je spiermassa op te bouwen. Dit is vooral belangrijk als je jarenlang diëten hebt gevolgd waarbij je calorieën enorm beperkt hebt. Als gevolg hiervan is je spiermassa waarschijnlijk flink afgenomen.

Je krijgt een grotere spiermasssa door je spieren sterker te maken. Je doet dit door je spieren eerst iets over te belasten. Je spier krijgt hierdoor kleine scheurtjes en dit leidt tot een ontstekingsreactie. Je lichaam gaat de spier helen door meer spierweefsel aan te maken en hierdoor krijg je meer spiermassa. Dit is waarom je na een harde training spierpijn krijgt. Spierpijn is dus positief, want het betekent dat je je spiermassa gaat vergroten.

Tijdens het ontstekingsproces gaat je lichaam iets meer vocht vasthouden. Dit kan leiden tot een kleine gewichtstoename (1-2 pond). Dit is tijdelijk. Dus schrik niet als je je elke dag weegt en opeens ziet dat je de dag na een work-out zwaarder bent!

Het is wel belangrijk om je lichaam te laten herstellen voordat je weer fanatiek doorgaat. Als je dat namelijk zou doen kan je je spier echt beschadigen en dan heb je dus een blessure. Dus wissel rustdagen af met sporten. Als je dan sport vraag dan ook echt een prestatie van je lichaam. Als je doodmoe bent dan weet je dat het genoeg is voor die sessie.

Meer spiermassa is belangrijk want je spieren gebruiken meer energie dan lichaamsvet. Hierdoor verhoogt je basisstofwisseling. Een hogere basisstofwisseling zorgt ervoor dat je meer kan eten zonder aan te komen.

Je hoeft ook helemaal geen lid te worden van een sportschool om dit te doen. Bij de Action kan je gewichten, weerstandsbanden, etc. kopen en je kan ook je eigen gewichten maken met waterflessen. Weerstandstraining met elastieke banden kan ook goed werken en zo zijn er nog een heleboel dingen die je in een routine kan verwerken.

gewichtstraining

Op dit website kan je veel oefeningen vinden. Ik vind de oefeningen op dit website prima, maar ze raden ook aan om weiproteinen en smart bars van Body & Fit te gaan gebruiken.

Dit raad ik ten zeerste af, op het keto dieet krijg je ruim voldoende gezonde eiwitten uit natuurlijke bronnen binnen. Op het moment dat je shakes, bars etc gaat gebruiken krijg je al snel te veel eiwitten binnen en dan zal je niet in ketose blijven. Je lichaam gaat het te veel aan eiwitten via een proces dat gluconeogenese heet omzetten in glucose en dan ga je dus geen vet meer verbranden.

Cardio training

Afvallen door krachttraining of cardio

Cardio training (hardlopen bijvoorbeeld) helpt niet zozeer met meer spiermassa krijgen, maar wel met meer vet verbranden. Dit soort training is goed voor je hart en bloedvaten, daarom wordt het ook wel ‘cardio’ genoemd.

Hardlopen is niet alleen goed voor je hart-en bloedvaten, maar zorgt ook voor een grotere botdichtheid, je krijgt er dus sterkere botten door. Dit krijg je veel minder als je fietst bijvoorbeeld.

Cardio training is dus niet alleen goed voor je lichaam, maar het kan je ook helpen om beter te slapen en beter met stress om te gaan. Hieronder kan je deze studie als pdf downloaden.

Wat is het beste?

Wat het beste is is per persoon verschillend. Kijk dus waar jijzelf de meeste behoefte aan hebt en wat voor jou op dit moment het belangrijkste is. En je kan natuurlijk altijd van het ene naar het andere overschakelen. Als je hardnekkig buikvet hebt of een gewichtsplateau bereikt hebt, dan is het waarschijnlijk een goed idee om te focussen op krachttraining. Hier kan je daar meer over lezen en een aantal oefeningen vinden.

Waarschuwing: cardio is niet voor iedereen geschikt!

Als je hartproblemen hebt of gewoon helemaal niet fit bent, moet je extra uitkijken met cardio training. In een aantal gevallen kan dit zelfs tot ernstige complicaties, inclusief een hartaanval leiden, lees daarom deze blog eerst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.