groene kruidenolie

Groene kruidenolie

Deze pittige groene kruidenolie is vol van smaak en een heel goede bron van extra vetten. Bovendien is het weer eens wat anders dan kruidenboter en toch een goede manier om genoeg vet in je keto dieet te krijgen.

Ik maak deze groene kruidenolie met een grassige, ongefilterde extra vierge olijfolie. Dit is een kruidige maar ook heel pittige olie, vandaar de ietwat scherpe ondertoon. Je kan natuurlijk ook een gewone extra vierge olijfolie gebruiken en dan zal je kruidenolie veel milder, maar nog steeds vol van smaak zijn.

Verse kruiden in ijswater

Het is belangrijk om zo vers mogelijke kruiden te gebruiken als je kruidenolie gaat maken. Je kan je kruiden wel eventueel nog even opfrissen door ze 10 minuten in een kom koud water met ijsblokjes te leggen. Zo kan je zelfs van een beetje slappe kruiden weer mooie frisse kruiden maken. Hetzelfde geldt overigens ook voor sla en spinazie.

Liefst met een keukenmachine

Dit is wel een recept dat je het liefst in een keukenmachine wilt maken. De keukenmachine is namelijk net wat krachtiger dan een staafblender, dus je krijgt een mooiere, gladdere kruidenolie. Mocht je toch een staafblender willen gebruiken, snij de kruiden en de knoflook dan eerst al heel fijn.

Platte peterselie, kervel en basilicum met knoflook

Voor deze groene kruidenolie gebruik ik een combinatie van platte peterselie, kervel en basilicum.

Kervel is familie van peterselie en koriander, maar smaakt toch echt wel anders. Het heeft een wat zoetere, anijsachtige smaak.

Platte peterselie en basilicum zijn makkelijk verkrijgbaar, maar kervel is dat niet. Je kan kervel vaak wel bij een groentenboer bestellen (ze hebben het zelden op voorraad). Bestel dan ook wat waterkers!

Lekker bij gegrilde knolselderij of courgette spaghetti

Gegrilde knolselderij, varkensfilet en groene kruidenolie

Zelf vind ik deze groene kruidenolie heel lekker bij gegrilde knolselderij en waterkers. Ik serveer dat bij gebraden varkensfilet.

Het is ook heel lekker als een snelle pasta saus, bijvoorbeeld bij courgette spaghetti. Ik voeg dan parmezaanse kaas toe. Dat is heel lekker als een lichte maaltijd.

Je kan deze groene kruidenolie ook bij ander vlees, bijvoorbeeld kipfilet, biefstuk of carpaccio serveren. Ook dat is heel lekker. Je kan groene kruidenolie ook als een dip voor bijvoorbeeld crudité’s gebruiken.

groene kruidenolie

Groene kruidenolie

5 van 1 stem
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Marinade & kruidenmix, Pasta saus
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 porties
Netto koolhydraten: 1g
Calorieën: 195kcal

Ingrediënten

  • 10 gram platte peterselie
  • 10 gram kervel
  • 10 gram basilicumblaadjes
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout

Instructies

  • Was de platte peterselie, kervel en basilicum even onder de koude kraan en leg ze dan in een kommetje met zo koud mogelijk water met wat ijsblokjes om op te frissen. Als de kruiden heel vers zijn (bijvoorbeeld net uit de tuin geplukt dan is dit niet nodig).
    Platte peterselie, kervel en basilicum
  • Maak de knoflook schoon en snij in een aantal stukken.
  • Laat de kruiden nu even goed uitlekken in een zeef en dep ze dan voorzichtig droog met keukenpapier. Snij de platte peterselie al in een aantal stukken (ook de steeltjes gebruiken).
    Kruiden uit laten lekken in een zeef
  • Doe alles in een keukenmachine en voeg de olijfolie en peper en zout naar smaak toe. Pureer totdat je een gladde saus krijgt.
    Zelf kruidenolie maken
  • Bewaar in een glazen potje in de koelkast.
    Zelfgemaakte kruidenolie

Voedingswaarden

Calorieën: 195kcal | Bruto koolhydraten: 2g | Eiwit: 1g | Vetten: 21g | Sodium: 4mg | Kalium: 132mg | Vezel: 1g | Vitamine A: 489IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 1mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine C: 5mg | Vitamine E: 3mg | Vitamine K: 64µg | Calcium: 44mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 12µg | IJzer: 1mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 6mg | Fosfor: 11mg | Selenium: 1µg | Zink: 1mg | Netto koolhydraten: 1g | Macro Vetten: 94% | Macro Koolhydraten: 4% | Macro Eiwitten: 2%
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.