Geroosterde varkensfilet

Geroosterde varkensfilet

Je kan natuurlijk varkensfiletlapjes kopen. Die zijn snel klaar maar die hebben meestal geen knapperig randje, want dat zou ten koste gaan van de malsheid van het vlees (vlees wordt dan te droog).

Dit probleem heb je niet als je een groot stuk varkensfilet koopt. Je kan het namelijk eerst goed bruinen, zodat je een lekkere knapperige korst krijgt en het dan verder garen in de oven. Ik doe dit het liefst in een gietijzeren braadslee, gietijzer geleidt de warmte namelijk heel goed en zo’n pan is dus ideaal voor het aanbraden van vlees.

Een ander voordeel is dat je de pan gewoon in de oven kan zetten nadat het vlees gebruind is.

Hoe lang in de oven

Hoe lang het vlees in de oven moet garen hangt af van de individuele oven (alle ovens zijn net een beetje anders) en de grootte van het stuk vlees. Toch is het heel makkelijk om te weten of je vlees gaar is of niet, als je op de kerntemperatuur let.

Kerntemperatuur

Varkensfilet, net als rosbief of steak trouwens, wil je natuurlijk niet ‘over’bakken want dan wordt het droog en taai. Ik gebruik daarom deze vleesthermometer, zodat ik de kerntemperatuur van het vlees kan meten om te zien of het gaar is.

Je wilt je varkensfilet natuurlijk goed gaar, maar nog wel een klein beetje roze hebben. Dat bereik je op een kerntemperatuur tussen de 58° en 62° celsius.

Haal het vlees op tijd uit de koelkast en laat het na het braden rusten!

Net als met ander vlees, is het ook bij varkensfilet enorm belangrijk dat je het op tijd uit de koelkast haalt, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Haal het dus zeker een half uur voordat je het wilt aanbraden uit de koelkast. Deze stap niet overslaan, want dan krijg je taai vlees.

Het is trouwens net zo belangrijk om het vlees nadat je het uit de oven hebt gehaald even 15 minuten te laten rusten. Je vlees wordt daar namelijk veel sappiger door! In die 15 minuten kand je mooi je champignon-roomsaus maken!

Lekker met een champignon roomsaus

Terwijl de varkensfilet uit de oven is en aan het rusten is heb je mooi de tijd om een lekkere champignon roomsaus te maken. Dit is supereenvoudig en heel lekker.

Bijgerecht

Kies voor een bijgerecht met extra vetten en/of dessert hoog in vet als je net met het keto dieet begonnen bent. Als je het keto dieet al langer volgt en goed fat-adapted bent is dit niet nodig.

Geroosterde varkensfilet

Geroosterde varkensfilet

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Vlees
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 285kcal

Ingrediënten

Varkensfilet

  • 600 gram varkensfilet
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • peper en zout

Champignon-roomsaus

  • 100 gram champignons
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels roomboter
  • 4 eetlepels mascarpone
  • 10 gram platte peterselie
  • peper en zout

Instructies

Geroosterde varkensfilet

  • Verwarm de oven voor op 200° celsius.
  • Wrijf de varkensfilet met wat zout en peper in.
    Varkensfilet
  • Verhit een gietijzeren braadpan op hoog vuur. Als de pan goed heet is, hier de olijfolie en boter in doen. Meng ze direct goed doorelkaar heen, zodat de boter niet gaat verbranden.
    Boter en olijfolie verhitten
  • Braad het vlees nu rondom bruin op hoog vuur.
    Vlees bruinen
  • Zet het vlees nu in de oven in de gietijzeren pan of in een ovenschaal. Zet de oventemperatuur naar 160° celsius. Braad het vlees totdat het een kerntemperatuur tussen de 58° en 62° celsius heeft. Check de kerntemperatuur in elk geval na zo’n 20 minuten en check daarna regelmatig zodat je het niet overbakt.
    Kerntemperatuur checken
  • Zodra de kerntemperatuur bereikt is, het vlees uit de oven halen en afdekken met aluminiumfolie. Laat het vlees nu minimaal 15 minuten rusten voordat je het in plakken snijdt.

Champignon-roomsaus

  • Maak de ui schoon en snij of hak in stukjes. Was de champignons en dep ze voorzichtig droog. Snij ze daarna in stukjes.
    Rode ui en champignons
  • Verhit de boter in een pan, zodra de boter smelt het vuur lager zetten zodat de boter niet kan verbranden. Bak de ui en champignons in zo'n 10 minuten gaar op matig vuur.
    Boter en olijfolie verhitten
  • Was ondertussen de platte peterselie en dep het droog. Snij in stukjes (ook de steeltjes).
  • Draai het gas uit en voeg de mascarpone aan de champignons toe. Goed doorroeren zodat de mascarpone smelt en je een mooie roomsaus krijgt.
    Keto champignon roomsaus
  • Voeg nu de platte peterselie toe en maak op smaak met peper en zout.
    Keto champignon roomsaus
  • Serveer over gebraden varkensfilet of bij gevogelte.
    Keto champignon roomsaus

Nutrition

Calorieën: 285kcal | Bruto koolhydraten: 3g | Eiwit: 22g | Vetten: 20g | Sodium: 127mg | Potassium: 504mg | Fiber: 1g | Vitamin A: 514IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 7mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Vitamin C: 4mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 1mg | Vitamin K: 31µg | Calcium: 30mg | Copper: 1mg | Folate: 10µg | Iron: 1mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 31mg | Phosphorus: 268mg | Selenium: 35µg | Zinc: 2mg | Netto koolhydraten: 2g | Macro Vetten: 64% | Macro Koolhydraten: 4% | Macro Eiwitten: 31%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.