Keto kruidenkaas

Keto kruidenkaas

Het is super eenvoudig om je eigen keto boursin te maken. Dit is echt binnen 5 minuten gedaan!

Lekker op een broodje of bij een gerecht met paddestoelen of vlees of als dip bij crudité’s (rauwkost). Ook heel lekker bij een salade van bijvoorbeeld waterkers en radijsjes!

Lekkere bron van extra en gezonde vetten

Vooral als je net met het keto dieet begint is het de bedoeling dat je extra vetten eet. Je krijgt veel minder calorieën binnen omdat je zo weinig koolhydraten eet en het is ook niet de bedoeling dat je opeens heel veel eiwitten gaat eten. Op de korte termijn kan je wel iets meer eiwitten eten, maar je lichaam kan eiwitten ook omzetten in glucose! Dat wil je niet, want dan kan je niet in ketose raken en dat is het doel op het keto dieet.

Je hebt natuurlijk wel energie nodig en daarom eet je meer vetten. Het is wel belangrijk dat dit gezonde vetten zijn. Hier kan je daar meer over lezen.

Bovendien krijg je eerder een gevoel van verzadiging als je meer vetten eet. Dat maakt het makkelijker om je aan het dieet te houden terwijl je nog niet helemaal ‘fat-adapted’ bent. Dit is de moeilijkste periode waarin je lichaam overschakelt van suiker als belangrijkste brandstof naar vet als belangrijkste brandstof.

Dit proces kan makkelijk een aantal weken en bij sommige mensen zelfs meerdere maanden duren. Als je enorm fit bent en veel sport en bovendien nog jong bent (man zijn helpt ook), dan kan dit proces sneller verlopen en ben je al sneller een vetverbrander. Het heeft namelijk gedeeltelijk te maken met de verhouding tussen spiermassa en lichaamsvet. Als je over de 50 bent, niet heel fit en al heel lang te zwaar bent, dan kan het langer duren, het is dan dus een kwestie van volhouden! Tijdens deze overgangsperiode val je trouwens wel af, alleen kan je nog steeds een hongergevoel hebben. Op het moment dat je helemaal fat adapted bent en een goede vetverbrander bent geworden, raak je je hongergevoel kwijt plus je krijgt veel meer energie.

Roomkaas of een fat bomb

Roomkaas kan een goede bron van gezonde vetten zijn. Snel, makkelijk en lekker: een cracker met roomkaas.

Je kan er ook voor kiezen om extra vet in de vorm van fat bombs te gaan eten. Fat bombs kunnen een goede manier zijn om extra vet binnen te krijgen, maar omdat ze zo lekker en wat zoet zijn, is het veel moeilijker om te stoppen met eten.

Het risico dat je dus te veel en te vaak fat bombs gaat eten is heel groot. Je zal dan dus niet of nauwelijks gaan afvallen. Want 1 gram vet levert 2x zoveel calorieën (8 kilo calorieën) als 1 gram koolhydraten of 1 gram eiwitten (4 kilo calorieën).

Je zal merken dat je veel eerder stopt met het eten van roomkaas dan het eten van fatbombs!

Alleen in het begin extra vet

Als je het keto dieet al langer volgt en in ketose bent, zal je veel minder behoeft aan eten hebben. Je kan makkelijker maaltijden over slaan en de hoeveelheid die je eet zal kleiner worden. Dit is heel logisch want je lichaam is nu in staat overtollig lichaamsvet te verbranden. Dit is waar je lichaam nu tussen maaltijden door zijn energie vandaan haalt.

Nu is het dus niet langer nodig om extra vet te eten en als je dus gestaag wilt afvallen is het nu een goed idee om de hoeveelheid vet af te gaan bouwen.

Zodra je je hongerig tussen of na maaltijden gaat voelen, weet je dat je te weinig vet binnenkrijgt. Zo kan je dus zelf uitvinden wat voor jou de juiste hoeveelheid is!

Keto kruidenkaas

Keto kruidenkaas

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Dips & koude sausjes, Broodbeleg
Keuken: Mediterraans
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 208kcal

Ingrediënten

  • 100 gram feta
  • 100 gram roomkaas
  • 40 ml slagroom
  • 20 ml mascarpone
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel gemengde verse kruiden bijvoorbeeld dragon, platte peterselie en basilicum
  • snufje cayenne peper
  • peper en zout

Instructies

  • Meng de room met de mascarpone tot een gladde massa. 
  • Hak of knip de kruiden fijn en maak het teentje knoflook schoon. Hak het in kleine stukjes. 
    Kruiden hakken
  • Doe alle ingrediënten voor de kruidenkaas in een kom en meng goed door elkaar heen. 
    Kruidenkaas maken
  • Maak op smaak met cayenne peper en vers gemalen peper. Je kan afhankelijk van het soort roomkaas wat je gebruikt eventueel ook nog wat zout toevoegen (proef eerst even!). 

Serveren

  • Leg een kookring op een bord of schoteltje en vul met kruidenkaas. 
    Roomkaas in kookring doen
  • Garneer eventueel met wat bieslook of als je een leuke voedsel stempel hebt, dan kan je er een afdruk inmaken.  Trek de kookring voorzichtig recht omhoog om te verwijderen. Bewaar de kruidenkaas in de koelkast.

Nutrition

Calorieën: 208kcal | Bruto koolhydraten: 2g | Eiwit: 5g | Vetten: 19g | Sodium: 365mg | Potassium: 50mg | Vitamin A: 660IU | Calcium: 161mg | Iron: 0.3mg | Netto koolhydraten: 2g | Macro Vetten: 86% | Macro Koolhydraten: 4% | Macro Eiwitten: 10%

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Login icoon

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.