Keto granola is ontzettend populair en je kan het nu kant-en-klaar van een heel aantal verschillende merken kopen. Vaak zit er dan toegevoegde zoetstof en bijvoorbeeld gevriesdroogd ‘keto’ fruit in.
Vandaar dus dit recept voor keto granola. Het is makkelijk om te maken en heel lekker, ook zonder toegevoegde zoetstoffen of gedroogd fruit. Je zou natuurlijk eventueel wat verse frambozen of aardbeien kunnen toevoegen.
Granola eet je makkelijk en snel, weeg daarom de juiste hoeveelheid af en let op je portie grootte. Het is een gerecht wat je heel makkelijk kan overeten. Dit komt mede doordat het laag in eiwitten is. De verhouding tussen de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten is hierdoor niet ideaal.
Gedroogd fruit
Gedroogd fruit is lekker zoet. Dit geldt ook voor gedroogde frambozen en aardbeien. Al de natuurlijke suikers, fructose, worden door het drogen geconcentreerd. Producten die gedroogd of gevriesdroogd zijn kan je dan ook onder de bewerkte producten rekenen. Je zal veel sneller veel gevriesdroogd fruit eten dan gewoon fruit. Dit komt doordat het vocht samen met de vezels in fruit kan helpen met een gevoel van verzadiging. Granola bevat ook veel vet, vet uit de noten en zaden en toegevoegd vet. Door de combinatie van suikers en vet schakel je het verzadigingscentrum in je hersenen uit en ga je dus veel sneller ‘over’ eten. Hier kan je daar meer over lezen.
Is granola keto?
Dat ligt er maar net aan wat je keto noemt. Granola bevat veel vet, maar erg weinig eiwitten. Vooral als je nog niet lang met het keto dieet bezig bent, is er dus een redelijk grote kans dat je je niet langdurig verzadigd zal voelen na het eten van een ontbijt met granola. Je kan dit natuurlijk makkelijk zelf uitproberen door één dag granola voor ontbijt te nemen en te kijken hoe snel je je hongerig voelt en een andere dag gebakken eieren met kaas of spek te nemen.
Dit komt doordat veel mensen met overgewicht niet alleen insuline resistent zijn, maar vaak ook leptine resistent zijn. Dit kan je het beste en het snelste doorbreken door een combinatie van vet met eiwitten te eten. Het kan dus een goed idee zijn om deze granola met een bron van eiwitten te combineren.
Griekse yoghurt, labneh of Skyr
Je kan de hoeveelheid eiwitten in een ontbijt met Granola verhogen door de granola te combineren met een bron van eiwitten. Je zou dan Griekse yoghurt, labneh of Skyr kunnen toevoegen. Hier kan je mijn review over Griekse yoghurt, labneh en Skyr vinden.
Het is dus een minder goed idee om granola met kokosmelk of kokosyoghurt te nemen. Kokosmelk en kokosyoghurt bevatten heel veel vet, maar granola bevat al meer dan genoeg vet. Het zijn dus de eiwitten waar je naar op zoek bent en die zitten niet in kokosmelk of kokosyoghurt. Bovendien bevat kokosyoghurt vaak heel veel koolhydraten tenzij je het zelf maakt met een kokosmelk die laag in koolhydraten is.
Omega 6 vetzuren
Granola maak je met noten en zaden. Het bevat dus veel Omega 6 vetzuren. Je wilt graag de hoeveelheid Omega 6 vetzuren beperken, want dit zijn de vetzuren die ontstekingen veroorzaken. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit granola kan eten. Dat kan prima, alleen zou ik het niet elke dag eten.
Granola
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 gram amandelen
- 75 gram macadamia noten
- 50 gram pecan noten
- 50 gram hazelnoten
- 75 gram sesamzaadjes
- 30 gram lijnzaadmeel
- 1 eiwit
- 30 ml kokosolie
- 0.25 theelepel kaneel
- 0.25 theelepel vanille extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160° Celsius.
- Splits een ei. Je gebruikt alleen het eiwit, maar je kan de dooier natuurlijk gebruiken om zelf mayonaise mee te maken.
- Hak de macadamia noten in grove stukken en doe in een kom (niet bij het eiwit).
- Hak de pecan noten in grove stukken en doe bij de macadamia's in de kom.
- Hak de amandelen in grove stukken en doe bij de andere noten in de kom.
- Hak de hazelnoten in grove stukken en doe bij de andere noten in de kom.
- Doe de sesamzaadjes in de kom met noten.
- Maal de lijnzaadjes tot meel.
- Voeg het lijnzaadmeel aan de kom met noten toe. Voeg nu ook kaneel en vanille essence toe.
- Smelt de kokosolie in de magnetron of in een steelpannetje op matig vuur.
- Voeg de kokosolie en het eiwit aan de noten toe en meng alles goed door elkaar heen.
- Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en doe de inhoud van de kom op het bakpapier.
- Leg een vel bakpapier bovenop de hoop granola en verspreid het met een deegroller (met een glazen pot kan ook).
- Bak de granola nu 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de granola heel goed afkoelen voordat je het in stukken gaat breken. Het is namelijk nog heel zacht als het uit de oven komt.